Miercuri,
01.02.2023
Parțial Noros
Acum
0°C

Proteste la Sibiu: de la 50 la 3000

După București, Sibiul a fost orașul cu cel mai fluctuant număr de protestatari. Dacă în prima zi de protest de abia 50 de sibieni au ieșit la lupta cu frigul și conducerea țării, numărul a sărit repede la 3000. Și mult mai civilizați decât „colegii” din capitală. Dar niciun protest nu se încheie fără incidente.

Primul protest din 13 ianuarie a strâns în Piaţa Mare aproximativ 50 de sibieni. Studenţi, cadre medicale şi pensionari au venit să-l „susţină pe Arafat, singurul care mai poate salva sistemul sanitar”. Au protestat oamenii fără autorizaţie, s-au certat cu jandarmii, care îi trimiteau acasă, dar nu au renunţat. S-a obținut și autorizația iar marşurile au început să aibă un traseu determinat Piața Mare - Str. Nicolae Bălcescu - Piața Unirii - Calea Dumbrăvii - Bulevardul Mihai Viteazu, seara de la 18:00 la 21:00. „Am început de vineri să protestăm, de la proiectul de sănătate și am continuat să venim în stradă pentru că trebuie să schimbăm lucrurile. O să ieșim și mâine și oricât va fi nevoie, pentru că nu am manifestat degeaba trei zile, ca acum să plecăm acasă și să ne prefacem că nu s-a întamplat nimic. Vrem să schimbăm lucrurile care nu merg bine în țara asta, avem deptul la o viață mai buna", spun Claudia Stoica și Iulia Rotaru, două tinere care au participat la marş.
 
Prima bornă: 400
 
Două zile mai târziu, cei 50 de protestatari au ajuns la 400 şi retragerea proiectului Legii Sănătăţii nu i-a determinat pe sibieni să rămână în case. Lozincile pro Arafat au fost înlocuite cu lozinci anti Băsescu şi în Piaţa Mare au început să fie rostite cu şi mai multă furie nemulţumirile oamenilor. „Noi nu stăm în gazdă, asta-i țara noastră”, „Jos Băsescu!”, „Locul lui Băsescu, lângă Ceaușescu”, „Vrem anticipate, nu vrem comasate”, „La palatul Cotroceni cântă cucuveaua, Băsescu şi cu ai lui şi-au găsit beleaua”, „Afară javră ordinară”, „Nu vă fie frică și Băsescu pică", „Astăzi la Sibiu, mâine în Timișoara și apoi în toată țara”, „Suntem sărăcia și jandarmeria”, „Te-am crezut și te-am votat, ne-ai mințit, ne-ai înșelat”, au fost „creaţiile” sibienilor cu care şi-au însoţit marşurile zilnice. Protestul, care s-a vrut a fi paşnic, a fost tulburat de câteva ori de câte un  sibian mai puţin inspirat, care începea să strige către mulţime mesaje pro-guvernamentale sau să-i acuze că pierd vremea protestând, în loc să muncească. Nu a fost nici unul linşat, cel mult s-au ales cu o amendă sau un avertisment. 
 
Incidentul
 
Mai puţin norocos a fost un protestatar, angajat al Muzeului Brukenthal, care luni seara, în timp ce mărşăluia pe Mihai Viteazu alături de alţi 1.500 de sibieni, s-a trezit cu un ghiveci în cap. Bărbatul a fost transportat la spital, cu o rană adâncă la cap, a fost operat şi încă plăteşte stând pe un pat de spital, pentru că a avut curaj să iasă în stradă şi să-şi strige nemulţumirile. „Cineva a aruncat de la un balcon cu un borcan și un tânăr din mulțime a fost rănit. A fost trasportat la spital pentru îngrijiri. Noi mărșăluim pașnic și de aceea am hotărât ca mâine să evităm zona aceea și să protestăm pe restul traseului" a spus un tânăr din mulţime şi o nouă lozincă a prins formă „Cei de la balcoane nu dați cu borcane”. Numărul record de participanți la protestele de la Sibiu a fost atins miercuri seara, în a şasea zi de proteste, când potrivit preşedintelui Asociației Sibiu Decembrie 89, Mircea Bucur, aproximativ  3.000 de oameni au ieşit pe străzi. „Nu suntem mulțumiți de sănătate, de pensii, de cei care ne conduc și am ieșit în stradă ca să schimbăm toate acestea. Nu ne este frică să ne cerem drepturile. Dacă am greșit votându-i, acum ne reparăm greșala și îi dăm jos. Să vină alții mai capabili în locul lor și să facă ceva bun pentru țara asta”, a strigat Nicolae Mihalcea, un pensionar din mulţime.
 
Sibienii au poposit în fiecare seară şi pe la sediul PDL, unde au depus coroane, un sicriu cu poza lui Băsescu sau cruci cu numele preşedintelui. După ce au încheiat prima săptămână de proteste, sibienii promit să nu se oprească aici, ci îşi propun să mărşăluiască şi în zilele „pentru a obţine schimbarea la care visează toţi românii, chiar şi cei care stau în case”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

a

Acum 11 ani

***www.fastbuckz.net/ofera-sansa/shotta-4558
Raspunde

DACIANA

Acum 11 ani

asa mai cred caci iasa numaratorea trebuia sa-si justifice activitatea revolutionari dor nu deageba au luat leafa grasa 20 ani nu ? da-ti tare cu mitingul caci sunteti pe drumul bun puteti sa schimbati traseul prin fata pe la primar daca aveti curaj?
Raspunde

tiranosaurus rex

Acum 11 ani

În acest weekend, tiranul a nins. A dat ordin la Meteo şi, dintr-odată, fulgi mari au început să cadă peste Capitală. Nori albi s-au adunat suspect de repede în zonele fierbinţi ale luptei cu dictatura. A nins nu doar în Piaţa Universităţii, ci - stranie coincidenţă! - şi la Palatul Cotroceni, şi la Palatul Victoria, fenomen meteorologic rar întâlnit într-o democraţie. Cumpliţii fulgi de nea au fost trimişi asupra poporului, fără milă, exact acolo unde putea fi zgâlţâită tirania. Doar naivii ar putea crede că a fost voia Domnului; în mişcarea suspectă a fulgilor de nea se simţea, omniprezentă, mâna lui Zeus... Împotriva dictaturii s-au ridicat oameni curajoşi, precum Crin Antonescu (reîncarnarea lui Gheorghe I. Brătianu), Victor Ponta (care are profilul moral al lui Iuliu Maniu) şi Ion Iliescu (adevăratul Corneliu Coposu). Adevăraţi martiri ai neamului, aceştia îşi duc martiriul cu demnitate, asumându-şi o disidenţă periculoasă. Viaţa lor în tiranie este un coşmar: sunt nevoiţi să folosească limuzine cu aer condiţionat (ca să răcească, să facă gâlci sau chiar pneumonie), locuiesc în zonele de lux ale Capitalei (pentru a fi ţinuţi sub observaţie de poliţia politică) şi sunt legaţi seară de seară cu fire perfide, în studiourile TV, sub pretextul că li se pune lavalieră (aşa cum sclavii de pe vremuri erau ţinuţi în lanţuri). Circulă informaţii că unul dintre patrioţi (se pare, Crin) este supus unui sever arest la domiciliu, dovadă faptul că e văzut foarte rar ieşind din casă, şi atunci numai după-amiază. Disidenţii din partidele de Opoziţie sunt hăituiţi prin vile de protocol social-democrate şi prin conace liberale, aşa cum înaintaşii lor, în anii \'50, au pătimit la Aiud sau la Canal. Unii sunt alungaţi departe de ţară, ajungând să pribegească în Gulagul mileniului III: Coasta de Azur, Thailanda, Caraibe, Seychelles... Dictatura a luat forme hidoase: au fost autorizate zeci, chiar sute de televiziuni, pentru ca mesajul Pieţei Universităţii să fie disipat: un pic ici, un pic dincolo... Suntem ţintuiţi în tirania direct-ului, a Breaking News-ului. Dacă ar fi fost permis un singur canal TV, ca în eroicul decembrie 1989, am fi avut un mesaj unic şi puternic pentru 20 de milioane de oameni (sau, mă rog, 18-19 milioane, câţi om mai fi rămas după ce ne-a căsăpit satrapul). Şefa femeilor PSD-iste, Rovana Plumb, şi-a asumat riscul revenirii în ţară, din exilul de la Parlamentul European, pentru a ne deschide ochii: tiranul e rău pentru că are acasă o nevastă. Asta era: odiosul dictator şi sinistra sa consoartă!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus