După București, Sibiul a fost orașul cu cel mai fluctuant număr de protestatari. Dacă în prima zi de protest de abia 50 de sibieni au ieșit la lupta cu frigul și conducerea țării, numărul a sărit repede la 3000. Și mult mai civilizați decât „colegii” din capitală. Dar niciun protest nu se încheie fără incidente.
Primul protest din 13 ianuarie a strâns în Piaţa Mare aproximativ 50 de sibieni. Studenţi, cadre medicale şi pensionari au venit să-l „susţină pe Arafat, singurul care mai poate salva sistemul sanitar”. Au protestat oamenii fără autorizaţie, s-au certat cu jandarmii, care îi trimiteau acasă, dar nu au renunţat. S-a obținut și autorizația iar marşurile au început să aibă un traseu determinat Piața Mare - Str. Nicolae Bălcescu - Piața Unirii - Calea Dumbrăvii - Bulevardul Mihai Viteazu, seara de la 18:00 la 21:00. „Am început de vineri să protestăm, de la proiectul de sănătate și am continuat să venim în stradă pentru că trebuie să schimbăm lucrurile. O să ieșim și mâine și oricât va fi nevoie, pentru că nu am manifestat degeaba trei zile, ca acum să plecăm acasă și să ne prefacem că nu s-a întamplat nimic. Vrem să schimbăm lucrurile care nu merg bine în țara asta, avem deptul la o viață mai buna", spun Claudia Stoica și Iulia Rotaru, două tinere care au participat la marş.
Prima bornă: 400
Două zile mai târziu, cei 50 de protestatari au ajuns la 400 şi retragerea proiectului Legii Sănătăţii nu i-a determinat pe sibieni să rămână în case. Lozincile pro Arafat au fost înlocuite cu lozinci anti Băsescu şi în Piaţa Mare au început să fie rostite cu şi mai multă furie nemulţumirile oamenilor. „Noi nu stăm în gazdă, asta-i țara noastră”, „Jos Băsescu!”, „Locul lui Băsescu, lângă Ceaușescu”, „Vrem anticipate, nu vrem comasate”, „La palatul Cotroceni cântă cucuveaua, Băsescu şi cu ai lui şi-au găsit beleaua”, „Afară javră ordinară”, „Nu vă fie frică și Băsescu pică", „Astăzi la Sibiu, mâine în Timișoara și apoi în toată țara”, „Suntem sărăcia și jandarmeria”, „Te-am crezut și te-am votat, ne-ai mințit, ne-ai înșelat”, au fost „creaţiile” sibienilor cu care şi-au însoţit marşurile zilnice. Protestul, care s-a vrut a fi paşnic, a fost tulburat de câteva ori de câte un sibian mai puţin inspirat, care începea să strige către mulţime mesaje pro-guvernamentale sau să-i acuze că pierd vremea protestând, în loc să muncească. Nu a fost nici unul linşat, cel mult s-au ales cu o amendă sau un avertisment.
Incidentul
Mai puţin norocos a fost un protestatar, angajat al Muzeului Brukenthal, care luni seara, în timp ce mărşăluia pe Mihai Viteazu alături de alţi 1.500 de sibieni, s-a trezit cu un ghiveci în cap. Bărbatul a fost transportat la spital, cu o rană adâncă la cap, a fost operat şi încă plăteşte stând pe un pat de spital, pentru că a avut curaj să iasă în stradă şi să-şi strige nemulţumirile. „Cineva a aruncat de la un balcon cu un borcan și un tânăr din mulțime a fost rănit. A fost trasportat la spital pentru îngrijiri. Noi mărșăluim pașnic și de aceea am hotărât ca mâine să evităm zona aceea și să protestăm pe restul traseului" a spus un tânăr din mulţime şi o nouă lozincă a prins formă „Cei de la balcoane nu dați cu borcane”. Numărul record de participanți la protestele de la Sibiu a fost atins miercuri seara, în a şasea zi de proteste, când potrivit preşedintelui Asociației Sibiu Decembrie 89, Mircea Bucur, aproximativ 3.000 de oameni au ieşit pe străzi. „Nu suntem mulțumiți de sănătate, de pensii, de cei care ne conduc și am ieșit în stradă ca să schimbăm toate acestea. Nu ne este frică să ne cerem drepturile. Dacă am greșit votându-i, acum ne reparăm greșala și îi dăm jos. Să vină alții mai capabili în locul lor și să facă ceva bun pentru țara asta”, a strigat Nicolae Mihalcea, un pensionar din mulţime.
Sibienii au poposit în fiecare seară şi pe la sediul PDL, unde au depus coroane, un sicriu cu poza lui Băsescu sau cruci cu numele preşedintelui. După ce au încheiat prima săptămână de proteste, sibienii promit să nu se oprească aici, ci îşi propun să mărşăluiască şi în zilele „pentru a obţine schimbarea la care visează toţi românii, chiar şi cei care stau în case”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri:
Piata Mare ,
Mihai Viteazu ,
Calea Dumbrăvii ,
Muzeului Brukenthal ,
Bulevardul Mihai Viteazu ,
După Bucureşti ,
Jos Băsescu ,
Bulevardul Nicolae Bălcescu ,
Claudia Stoica ,
Iulia Rotaru ,
Nicolae Mihalcea ,
Legii Sănătăţii ,
Piaţa Unirii ,
Mircea Bucur ,
Asociaţiei Sibiu Decembrie
Social
Telefon:
0742 381 305
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
John Doe
Acum 1 oră
Sparrow (again)
Acum 1 oră
Dragos
Acum 1 oră
Ganz
Acum 1 oră
Caranici