Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Dosarul Apostu: procurorii DNA tot dau cu oistea-n DVD-uri

Procurorii DNA au început să joace scenete demne de Caragiale în procesul în care sunt în stare de arest, de mai bine de un an, fostul prim-procuror sibian Florin Apostu și fostul ofițer SRI, Tiberiu Popescu. În căutarea înregistrărilor video cu Apostu și procurorul general al României, Codruța Kovesi, procurorii DNA au mai venit la proces cu două DVD-uri: doar că înregistrările de pe acestea nu puteau fi redate.

La primul termen în care trebuia vizionat filmulețul, procurorul de ședință al DNA, Cameluș Păduraru, a motivat lipsa înregistrărilor prin faptul că avocații apărării nu au indicat concret care anume înregistrări doresc să fie vizionate. ”Nu ne putem uita la 48 de ore de înregistrări”, a ridicat din umeri reprezentantul DNA. La al doilea termen, după ce ”s-a stabilit” că este vorba de înregistrările din 24 septembrie 2010 (când Apostu a fost vizitat la birou de Kovesi), procurorii DNA Alba au trimis la Înalta Curte de Casație și Justiție trei DVD-uri cu înregistrări: plus laptop, proiector și ecran de proiecție. Însă, nici urmă de vreo înregistrare video în data de 24 septembrie. Situația s-a repetat și la termenul de săptămâna trecută. Cei de la DNA Serviciul teritorial Alba Iulia au trimis două DVD-uri, tot degeaba – lipsea programul cu ajutorul căruia înregistrările să poată fi vizionate. ”De regulă, cei de la DNA trimit progrămelul ca să putem vedea înregistrările, dar probabil că la Serviciul teritorial Alba nu se obișnuiește”, a declarat săptămâna trecută președintele completului de judecată, citat de Lumea Justiției. Replica procurorului de ședință a fost antologică. ”Onorată instanță, dacă ați fi dispus, noi am fi adus laptopul de la DNA și am fi văzut înregistrările”, arată sursa citată.

Nu e nicio întâlnire

Mai mult, cei de la DNA Alba susțin că nu există, în data de 24 septembrie, nicio înregistrare video în care apare și Laura Codruța Kovesi în biroul lui Apostu. Acesta din urmă, întrebat de instanță dacă este sigur că 24 septembrie este data întâlnirii a răbufnit ironic. ”Păi, doamna președintă, e posibil să fie altă dată, 23 sau 25, dar întrebați dacă înregistrările astea se făceau cu întreruperi sau continuu, că poate când a fost doamna înregistrarea era întreruptă. Este de notorietate că Procurorul General al României a făcut o vizită la Parchetul Sibiu în decembrie 2010, au fost 50 de martori care au văzut-o intrând în biroul meu, cum spune DNA că nu există?”, a mai spus Apostu în cadrul procesului.
Procurorul DNA de ședință a cerut instanței să ia în considerare adresa DNA Alba și, prin urmare, înregistrarea invocată de apărare să nu mai fie cerută.

Aduceți toate înregistrările

La protestele apărării, cei trei judecători au decis să solicite DNA ca toate înregistrările ambientale făcute în cursul lunii septembrie 2010 în biroul lui Florin Apostu să fie trimise Înaltei Curți de Casație și Justiție. De asemenea, instanța a cerut celor de la DNA să clarifice și modul de funcționare al tehnicii de înregistrare: în speță, dacă acele camere video funcționau cu ajutorul unor senzori de mișcare, care ar fi pornit înregistrarea la detectarea unei prezențe în biroul lui Apostu.
Fostul prim-procuror a cerut vizionarea publică a acestei întâlniri pentru a demonstra că nu a discutat cu Laura Codruța Kovesi despre memoriul lui Ilie Carabulea, care solicita formularea unui recurs în interesul legii care să clarifice practica judiciară în cazul diurnelor care trebuie plătite angajaților în situații specifice.
Următorul termen de judecată în Dosarul Apostu a fost fixat pe 22 februarie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

FITI CORECTI

Acum 12 ani

Vine valul si va ia dna KOVASATA nu mai continuati cu rautatile de nici un fel mai ales acuma cu FLORIN APOSTU Nu vedeti ca vati facut de***ptr ca nu aveti motive de condamnare nu uita kovasato roata se intoarce si ptr nelegiuiri sa fiti in locul lui Apostu CREDETI CA UDMR va mai poate ajuta nu mai aveti trecere pe nici unde dupa alegeri ELIBERATI-L PE APOSTU si repunetil in drepturi fiind nevinovat Demostrati ca nu ati primit ordin de la seful sau de la unguri sau chiar de la d-voasta de cind erati subordonata si acuma vroiati plata
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus