Ce sunt ridurile și cum se formează ele? Pe scurt, definiția ridului este următoarea: o pliere fină sau mai profundă ce apare la nivelul epidermei, în fază incipientă, și dermei, respectiv hipodermului, în etapă avansată, în cazul ridurilor adânci.
Epiderma, derma și hipodermul reprezintă cele trei straturi ale pielii. Acest fenomen se produce din cauza faptului că, de la an la an, producția de elastină și colagen, substanțele care mențin celulele pielii în formă, scade ca efect al acțiunilor musculare repetate (zâmbet, încruntări ), al poluării, al deshidratării și al trecerii timpului. Diferitele părți ale corpului nostru îmbătrânesc diferit.
Cele expuse în permanență razelor solare ajung să se rideze mult mai repede decât cele pe care soarele le vede ocazional. În jurul ochilor, pielea este subțire, delicată, fragilă, iar activitatea musculară intensă poate slăbi rapid țesutul. Un om clipește cam de 10.000 de ori pe zi, în această zonă, primele semne de îmbătrânire apar în jurul vârstei de 25 de ani.
În jurul buzelor, tot uzura cauzată de mușchi duce la apariția liniilor de expresie chiar de la vârste destul de "fragede" 25-30 de ani.
Ce nu trebuie să-ți lipsească din alimentație dacă vrei să ai tenul fîn: Vitaminele, în special E și C, care protejează pielea împortiva acțiunii razelor ultraviolete.
Alimentele bogate în vitamină E sunt soia, porumbul și uleiul de măsline, iar pentru un aport consistent de vitamină A, mănâncă ouă, lactate și ia capsule cu ulei de peste! Mineralele precum zincul, magneziul, manganul, siliciul și cuprul, prezente în cantități infime în corp.
Așadar, trebuie să facem rost de ele consumând alimente care ne asigură necesarul zilnic: alune, scoici și organe - pentru cupru; pâine, peste, carne și lactate - pentru magneziu; ceai, cereale și legume verzi - pentru mangan; ovăz, orz, orez, majoritatea fructelor și legumelor - pentru siliciu; carne, lactate, pâine și cereale - pentru zinc. Acizii grași esențiali, adeseori evitați în timpul curelor de slăbire!
Alimentele bogate în omega 3 și omega 6 nu trebuie să lipsească din meniu după vârstă de 30 de ani: macroul, sardinele, somonul, semințele de răpită, uleiul de floarea-soarelui, ouăle, avocado, alunele. Câteva dintre aceste alimente au multe calorii - trebuie consumate cu moderație, dar nu eliminate complet din dietă.
Foto: kudika.ro
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 362


Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Alex
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
Stropinel
Acum 3 ore
Decat asa, mai bine NU!!
Acum 3 ore
Mioara