Miercuri,
26.03.2025
Cer Senin
Acum
9°C

Doliu la ULBS: Parintele Ilie Moldovan a decedat ieri

Părintele Ilie Moldovan, profesor al Facultății de Teologie ”Andrei Șaguna” din cadrul Universității ”Lucian Blaga” a decedat ieri.

Ilie Moldovan s-a născut la 18 mai 1928, în Albeşti, jud. Mureş. Între 1939-1947, a urmat Liceul Teoretic din Sighişoara, apoi Facultatea de Agronomie din Cluj (1947-1952). Se înscrie, între 1950-1952, la Institutul Teologic Universitar din Cluj şi Sibiu (1953-1955). Îşi continuă studiile doctorale, specializarea Dogmatică, în cadrul Institutului Teologic din Bucureşti (1964-1968), susţinând examenul de doctorat în 1974. Activează ca inginer agronom (1953-1955), fiind numit, în 1955, preot paroh în Lisa (Făgăraş, Braşov). În 1970 e preot paroh în Daneş, iar în 1976 duhovnic II şi asistent al Institutului Teologic din Bucureşti (februarie-septembrie), apoi duhovnic I şi conferenţiar (1976-1983) şi suplinitor al Catedrei de Teologie Dogmatică şi Simbolică (1980-1983) al aceluiaşi institut. Din 1 noiembrie 1983, pr. Ilie Moldovan e profesor titular la Facultatea de Teologie Ortodoxă Andrei Şaguna din Sibiu.

Părintele Ilie Moldovan va fi însoţit, în aceste zile, începând de diseară, în capela Facultăţii de Teologie sibiene, unde va fi privegheat de studenţi şi profesori până în zorii zilei de sâmbătă, când trupul său neînsufleţit va fi depus în Catedrala Mitropolitană din Sibiu.

Sâmbătă, 11 februarie, începând cu ora 08:00, în Catedrala Mitropolitană, va avea loc Sf. Liturghie, urmată (ora 11:00) de slujba prohodirii, cu participarea ÎPS Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

”Convingerea îndelung mărturisită că în Hristos Domnul s-au schimbat condiţiile ontologice ale existenţei umane a marcat şi viaţa şi gândirea distinsului nostru profesor şi coleg din a doua jumătate a secolului XX şi începutul secolului XXI. El şi-a asumat, în dificila şi derutata perioadă postdecembristă ce a marcat societatea românească, rolul de reînsufleţire a disciplinei etice şi bioetice în teologia românească. Pe de o parte, activitatea sa didactică şi editorială a afirmat faptul că teologia nu e exclusiv o activitate mentală, o simplă ramură a ştiinţei; ea reclamă în chip firesc viaţa duhovnicească, orice dihotomie între teologia academică şi experienţa ascetico-mistică fiind eronată şi riscantă.

Pe de altă parte, ca un rezultat al acestei viziuni, majoritatea acţiunilor Bisericii noastre în domeniul bioeticii creştine şi al etnologiei româneşti (un termen impus tot de Părintele Ilie Moldovan) i se datorează în mod direct Părintelui.

Plecarea dintre noi a distinsului Părinte Profesor Ilie Moldovan înseamnă o grea pierdere, atât pentru învăţământul teologic, cât şi pentru întreaga Biserică Ortodoxă”, a transmis astăzi, ÎPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului.

Înmormântarea va avea loc duminică, 12 februarie a. c., după Sf. Liturghie, la Albeşti (jud. Mureş), locul de naştere al Părintelui.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Tiberiu

Acum 13 ani

Dumnezeu sa-l ierte!
Raspunde

ionut tim

Acum 13 ani

Cel mai mare luptator impotriva avortului......am pierdut un adevarat luptator!!!Cu Sfintii sa l odihneasca iar pe noi sa ne pomeneasca acolo!!
Raspunde

ionut tim

Acum 13 ani

Cel mai mare luptator impotriva avortului......am pierdut un adevarat luptator!!!Cu Sfintii sa l odihneasca iar pe noi sa ne pomeneasca acolo!!
Raspunde

SIBIANUL

Acum 13 ani

DUMNEZEU SA-L HODINEASCA Cum poate ca un om in varsta de 84 de ani sa fie mentinut in campul muncii la o institutie finantata de la bugetul statului?. Alo casa de pensii. La noi ca la nimeni
Raspunde

pentru sibianul

Acum 13 ani

Parintele Ilie Moldovan este pensionat de vreo 20 de ani, asa ca stati linistit ca nu a beneficiat peste masura de fonsurile statului, decat de pensie. dreptul de doctorat l-a avut pana la intrarea in vigoare a noii legi a educatiei. Asa ca ... mai multa informatie nu ar strica inainte de a posta dezinformari si frustrari personale pe internet.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus