Joi,
22.04.2021
Partial Noros
Acum
9°C

Cum rezolva Guvernul criza: cu fantani arteziene la sate

 

Pentru că pentru asta a deschis Guvernul robinetul cu bani, trei primari din judeţul Sibiu vor cheltui
mai bine de 1,6 milioane de lei pentru amenajarea de parcuri şi spaţii verzi în mediul rural. La Blăjel, spre exemplu, printre altele vor fi amenajate trei fântâni arteziene – două în centru şi una la biserică.
 
Orice ban pe care Guvernul îl pune la dispoziţie trebuie accesat, iar o parte din primarii sibieni se străduiesc să facă acest lucru. Chiar dacă banii sunt destinaţi uneori nu tocmai pentru cele mai stringente nevoi ale comunităţii. Un astfel de exemplu îl constituie Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi, derulat de Ministerul Mediului. 214 milioane de lei a alocat, anul trecut, Ministerul pentru acest program, la nivel naţional.
În judeţul Sibiu, cel mai mare proiect de acest gen – din punctul de vedere al valorii – se derulează în comuna Loamneş. Aproape 810.000 de lei, fără TVA, este valoarea contractului atribuit de Primăriei firmei Terra Construct, în cadrul programului amintit. "Sincer vă spun, înfiinţarea de parcuri nu era tocmai prioritatea numărul unu a comunei. Mai avem proiecte pe apă şi canalizare, ar fi fost bine să fie bani să le terminăm pe acelea. Dar, dacă au fost puşi la dispoziţie aceşti bani, am realizat un proiect, care a fost selectat şi mă bucură acest lucru. Noi am mers în special pe amenajarea de locuri de joacă pentru copii", spune Maria Greavu, primarul comunei Loamneş.
Proiectul pe care l-a depus la Ministerul Mediului şi care a întrunit punctajul de selecţie are în vedere realizarea de locuri de joacă în toate satele aparţinătoare comunei, pe suprafeţe cuprinse între 1.000 şi 2.000 de metri pătraţi, în funcţie de dimensiunile localităţilor. "După ce am obţinut mandatul din 2008, chiar am primit o scrisoare din partea mai multor elevi care mi-au mulţumit pentru investiţiile realizate la şcoli. Dar m-au rugat să am în vedere şi locuri de joacă. Prin acest proiect, mă bucur că le pot îndeplini această dorinţă", mai spune cea care a fost aleasă în fruntea administraţiei din Loamneş.
 
Lângă un loc de joacă, merge şi o arteziană
 
Tot pe locuri de joacă a mizat în depunerea proiectului şi primarul din Blăjel, Toader Roman. Doar că el a mai adăugat, pe lângă aceste locuri de joacă şi copaci decorativi şi fântâni arteziene. "Ştiţi cum e, eu am făcut proiecte pentru toate programele acestea de finanţare. Şi pentru multe am primit aprobare. E adevărat că pentru unele programe de alimentare cu apă demarate din 2007 eu încă mai aştept bani, dar am depus şi în cadrul acestui program, că de ce să nu încerc", spune Toader Roman. La fel, locurile de joacă vor deservi cele cinci localităţi ale comunei, şcoala şi grădiniţa. "Avem un loc unde la Bobotează se sfinţeşte apa, facem şi acolo loc de joacă pentru copii. Mai punem nişte stâlpi de iluminat din fontă, la o ieşire din Blăjel amenajăm copaci şi gazon. La Biserică facem tot un loc de joacă pentru copii, un parc cu flori cu bănci şi o fântână arteziană. În centrul comunei vom amenaja două fântâni arteziene", enumeră primarul din detaliile proiectului. Valoarea lucrărilor atribuite firmei Maranata Prest-Serv din judeţul Mureş, pentru realizarea acestui proiect, este de 436.000 de lei, fără TVA.
 
9.000 de mp, pentru 700 de locuitori
 
Un proiect asemănător a lansat anul trecut și primarul comunei Păuca, Nicolae Dancu. În satul Bogatu-Român, de la marginea județului, urmează să fie amenajat un parc cu o suprafață de 9.077 de mp: cu gazon cu sistem de autoirigare, cu alei ecologice iluminate, cu bănci și locuri de joacă pentru copii, cu balansoare și coșuri de gunoi, cu toalete ecologice. ”E un teren, așa, ca o rană în mijlocul satului, în jurul căminului popular. Pe vremuri, acolo se adăpau la prânz vitele satului, dar acum avem adăpători amenajate în alte părți. Și dacă tot sunt aceste fonduri de mediu, era păcat să nu le folosim. Fiind în centrul satului, acum e o zonă mai puțin plăcută ochiului”, declara Nicolae Dancu, anul trecut, pentru Turnul Sfatului
Pentru amenajarea parcului fondurile alocate, tot prin programul guvernamental, sunt de peste 430.000 de lei, fără TVA.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

HOTI HOTI

Acum 9 ani

Tara este in colaps financiar populatia nu se mai poate ca/ca de foame iar ei [pdl ] arunca bani pe fintani arteziene si parcuri in pasuni in tot felul de vagauni [asa pot fura bani tari in complicitate cu primari pdl] Toti acesti bani propusi in investiti aberante si in tot felul de ingineri cu scopul de a se delapida adunati intr-un cont cred ca ar rezolva unele probleme strigente ca sanatatea pensii invatamint medicamente Daca se doreste se poate s-au caracatita este prea mare si nu se mai poate decit cu impuscaturi ca au inceput
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus