Cartoful dulce este una dintre cele mai vechi legume cunoscute de oameni și nu este de mirare că el încă reprezintă o delicatesă în lumea contemporană. Cultivat în aproape toate țările din lume, această legumă abundă în minerale necesare organismului precum vitamină A, C și E, potasiu, beta-caroten și magneziu.
Sunt peste 400 de tipuri de cartof dulce răspândite pe glob, a căror culoare variază de la alb și galben la portocaliu. Coaja poate fi galbenă, portocalie, albă, roșie sau violet.
Beneficii nutriționale ale cartofului dulce:
- minimalizează riscul apariției obezității, diabetului și problemelor cardiace;
- reprezintă o cură de sănătate pentru cei care suferă de artrită sau dureri ale încheieturilor prin aplicarea de compresii cu apă rămasă în urmă fierberii cartofului;
- sunt o sursă importantă de fibre dietetice și reduc riscul constipației;
- beta-carotenul regăsit în cartoful dulce ajută corpul să lupte cu radicalii liberi care cauzează cancer;
- poate fi consumat, fără nici o problemă, de persoanele bolnave de diabet deoarece au un index glicemic redus;
- este indicat în cazul celor care țin o cură de slăbire și doresc să scadă în greutate, pentru că sunt un fel de mâncare care oferă repede senzația de sațietate;
- conține magneziu care ajută corpul să păstreze fluidele;
- sunt benefici pentru cei care au probleme cu tensiunea arterială pentru că această legumă, conform studiilor recente, purifică sângele;
- consumat în mod regulat, ajută în situațiile de colon inflamat și ulcere stomacale;
- îmbunătățesc densitatea oaselor pentru că sunt bogați în calciu și fier;
- pentru cei care fac efort fizic, cartoful dulce reprezintă o sursă excelentă de vitamine și minerale;
- sunt folosiți în tratarea celor care au probleme cu somnul;
- previn apariția cheagurilor de sânge și infarctul pentru că reduc efectul devastator al colesterolului "rău";
- sunt recomandați celor care doresc să renunțe la anumite vicii (de ex. fumătorilor);
- apa în care au fiert cartofii dulci este foarte bună pentru a fi folosită la spălarea mâinilor uscate deoarece le va face catifelate și va reda suplețea pielii.
Cartofii dulci pot fi gătiți în multe feluri, fie la cuptor, fie la aburi, fie făcuți piure sau chips-uri, fie folosiți în supe și mâncăruri. Pediatrii recomandă părinților ca această legumă minune să fie introdusă în dieta bebelușilor încă de la vârstă de 6 luni pentru aportul ei de vitamină A, potasiu și beta-caroten. Cea mai bună modalitate de preparare a acestui tip de cartof pentru copiii mici este cea a coptului în folie la cuptor pentru că scoate în evidența dulceața naturală și reține toți nutrienții necesari.
Foto: adevarul.ro
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 181


Ultimele comentarii
Acum 3 ore
BOGDAN
Acum 3 ore
Unul
Acum 3 ore
Gen
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Claus