Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Cel mai recent infiintat schit din Sibiu a primit un Audi A6 de la Guvern

”Am primit, este foarte frumoasă! Dar de ce întrebați?”, ne-a spus Maica Stareță Arsenia, de la schitul Sf. Serafim de Sarov, din Chirpăr. Așezământul monahal pe care Maica Arsenia îl conduce a primit de la Guvern o un Audi A6 din 2001, confiscat de Fisc.

În total, în ultimii doi ani Guvernul a livrat gratuit către anumite primării, unităţi de cult şi autorităţi centrale un număr de 138 autoturisme. În județul Sibiu a ajuns numai una, însă de ea se bucură acum cinci măicuțe. Ele își duc existența în cel mai nou înființat schit din județul Sibiu, la doar 15 kilometri de Agnita. ”Procedurile au început mai demult, s-a făcut o cerere oficială către Ministerul de Finanțe. Cum ei au un fel de depozit format acolo, din mai multe autovehicule confiscate, s-a găsit o asemenea mașină și pentru noi. Astfel, mașina a fost înregistrată pe numele schitului Sf. Serafim de Sarov, din Chirpăr, și de ea se folosesc acum măcuțele de acolo. Mașina este folosită pentru necesitățile de transport”, a declarat Exarhul Visarion Joantă, responsabil în cadrul Mitropoliei Ardealului cu bunul mers la schiturilor și mănăstirilor. ”Noi avem în total 32 de astfel de așezăminte monahale și cam toate au o mașină de care să se folosească în treburile zilnice”, a mai spus părintele Visarion Joantă.

Temelie în 2008

Ideea și iniţiativa construirii unui aşezământ monahal în Chirpăr aparţine Mioara Stănuleţ. Din localitate,  Mioara Stănuleț este cea care în data de 19 iulie 2008 a obţinut aprobarea şi binecuvântarea arhierească a Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, pentru ridicarea unui noi lăcaș de cult. Cât privește corpul monahal, acesta este format din cinci măcuțe și părintele Nectarie, ei sosind la Chipăr în 2010, din zona Banatului. Primul hram a fost sărbătorit în data de 19 iulie 2010, când se face pomenirea Sfântului Serafim de Sarov, slujba fiind săvârşită de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, însoţit de arhimandritul Visarion Joantă şi alţi preoţi din parohiile învecinate, în prezenţa a câtorva sute de credincioşi. Schitul păstrează o mică părticică din moaştele Sfântului Serafim de Sarov, aduse din Rusia de părintele Nectarie Câşlariu.

Ecou la București

La sfârșitul anului trecut, schitul Sf. Serafim de Sarov din Chirpăr a fost tema centrală a unui amplu reportaj publicat în Ziarul Lumina, publicație a Bisericii Ortodoxe Române. "Suntem cinci maici, avem un program în care sunt incluse slujbele, timpul de ascultare, care poate fi cam cinci ore pe zi, avem şi timp pentru citit, pentru rugăciune, pentru odihnă, mai culegem plante medicinale. Aici avem programul nostru, iar dacă doreşti să te implici, să ai o apropiere de Dumnezeu, încerci o depărtare de lume, de oameni, de familie, ca să fii tu singur, cu Dumnezeu. Ca să te apropii de Dumnezeu, trebuie să stai mai mult în singurătate. E lupta ta interioară de a scăpa de patimi, pentru a încerca să te transformi, să fii mai bun, să iubeşti mai mult pe ceilalţi, să iubeşti pe toţi oamenii, să te rogi pentru ei. Mântuitorul spune că "Dacă vreţi să fiţi ucenicii mei, trebuie să vă iubiţi unii pe alţii". Dacă ne iubim cu adevărat, atunci ne putem numi ucenici", a spus maica stareță în Ziarul Lumina.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Taietorul de lemne

Acum 12 ani

Statul roman are nevoie de bani. In loc sa impoziteze biserica si sa vanda aceste masini (confiscate), a pierdut din start doua surse de bani.
Raspunde

Adi

Acum 12 ani

Vorba romaneasca :,, Tara arde si ( pardon) maicutele se roaga \'\' de la volanul lui Audi este transpunerea moderna a clerului !! Sau construit mai multe biserici si schituri decat locuinte sociale ; sau calificat popi si maicute mai multi decat profesori si doctori dar sa nu uitam de meritul lor in... sporul demografic roman !!! Ma raliez idei : impozitarea veniturilor bisericesti indiferent de cult, de orice natura .
Raspunde

schit

Acum 12 ani

daca la un schit de 5 maicute Guvernul \"da\" un Audi A6 la Catedrala Neamului ce va \"da\"? O flota de Maybach-uri? Nu uitati ca toate astea-s pe banii nostrii!
Raspunde

Taietorul de lemne

Acum 12 ani

Cam atat putea obtine Statul daca vindea aceasta masina: www.autovit.ro/index.php?sect=search&sub=car&page=1&qid=2320225781&order_by=p
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus