”Am primit, este foarte frumoasă! Dar de ce întrebați?”, ne-a spus Maica Stareță Arsenia, de la schitul Sf. Serafim de Sarov, din Chirpăr. Așezământul monahal pe care Maica Arsenia îl conduce a primit de la Guvern o un Audi A6 din 2001, confiscat de Fisc.
În total, în ultimii doi ani Guvernul a livrat gratuit către anumite primării, unităţi de cult şi autorităţi centrale un număr de 138 autoturisme. În județul Sibiu a ajuns numai una, însă de ea se bucură acum cinci măicuțe. Ele își duc existența în cel mai nou înființat schit din județul Sibiu, la doar 15 kilometri de Agnita. ”Procedurile au început mai demult, s-a făcut o cerere oficială către Ministerul de Finanțe. Cum ei au un fel de depozit format acolo, din mai multe autovehicule confiscate, s-a găsit o asemenea mașină și pentru noi. Astfel, mașina a fost înregistrată pe numele schitului Sf. Serafim de Sarov, din Chirpăr, și de ea se folosesc acum măcuțele de acolo. Mașina este folosită pentru necesitățile de transport”, a declarat Exarhul Visarion Joantă, responsabil în cadrul Mitropoliei Ardealului cu bunul mers la schiturilor și mănăstirilor. ”Noi avem în total 32 de astfel de așezăminte monahale și cam toate au o mașină de care să se folosească în treburile zilnice”, a mai spus părintele Visarion Joantă.
Temelie în 2008
Ideea și iniţiativa construirii unui aşezământ monahal în Chirpăr aparţine Mioara Stănuleţ. Din localitate, Mioara Stănuleț este cea care în data de 19 iulie 2008 a obţinut aprobarea şi binecuvântarea arhierească a Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, pentru ridicarea unui noi lăcaș de cult. Cât privește corpul monahal, acesta este format din cinci măcuțe și părintele Nectarie, ei sosind la Chipăr în 2010, din zona Banatului. Primul hram a fost sărbătorit în data de 19 iulie 2010, când se face pomenirea Sfântului Serafim de Sarov, slujba fiind săvârşită de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, însoţit de arhimandritul Visarion Joantă şi alţi preoţi din parohiile învecinate, în prezenţa a câtorva sute de credincioşi. Schitul păstrează o mică părticică din moaştele Sfântului Serafim de Sarov, aduse din Rusia de părintele Nectarie Câşlariu.
Ecou la București
La sfârșitul anului trecut, schitul Sf. Serafim de Sarov din Chirpăr a fost tema centrală a unui amplu reportaj publicat în Ziarul Lumina, publicație a Bisericii Ortodoxe Române. "Suntem cinci maici, avem un program în care sunt incluse slujbele, timpul de ascultare, care poate fi cam cinci ore pe zi, avem şi timp pentru citit, pentru rugăciune, pentru odihnă, mai culegem plante medicinale. Aici avem programul nostru, iar dacă doreşti să te implici, să ai o apropiere de Dumnezeu, încerci o depărtare de lume, de oameni, de familie, ca să fii tu singur, cu Dumnezeu. Ca să te apropii de Dumnezeu, trebuie să stai mai mult în singurătate. E lupta ta interioară de a scăpa de patimi, pentru a încerca să te transformi, să fii mai bun, să iubeşti mai mult pe ceilalţi, să iubeşti pe toţi oamenii, să te rogi pentru ei. Mântuitorul spune că "Dacă vreţi să fiţi ucenicii mei, trebuie să vă iubiţi unii pe alţii". Dacă ne iubim cu adevărat, atunci ne putem numi ucenici", a spus maica stareță în Ziarul Lumina.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Mitropoliei Ardealului , Arhiepiscopiei Sibiului , Ziarul Lumina , Bisericii Ortodoxe Române , Mitropolitul Ardealului , Exarhul Visarion Joantă , Maica Arsenia , Maica Stareță Arsenia , Mioara Stănuleţ , Nectarie Câşlariu , Sfântului Serafim
Vizualizari: 3418
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Till Eulenspiegel
Acum 7 ore
Vecerdea s
Acum 7 ore
Gogu
Acum 7 ore
Aaa
Acum 7 ore
Ciobrânzan Dann