Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Stupefactia s-a nascut la Avrig. In Consiliul Local

Pentru cei care nu au participat niciodată la o ședință de Consiliu Local la Avrig, o astfel de experiență poate fi caracterizată drept cel puțin șocantă. Un grup de oameni care se adună greu, se ceartă aprig timp de aproape patru ore, dau să voteze, după care își dau seama că nu au ce. Aleși locali care, în anul 2012, resping finanțări asigurate de la bugetul de stat, doar ca ”să moară capra vecinului”. Un grup de oameni care fac glume copioase atunci când votează bugetul, se trag ”de brăcinar” și se acuză reciproc de cele mai ciudate fapte. Cum ar fi că se urmăresc reciproc prin intermediul sistemului de supraveghere video instalat în oraș.

Miercuri, 15 februarie, ora 15.55. În sala de ședințe a Consiliului Avrig, primarul Arnold Klingeis, alături de fratele său, consilier local, se înțeapă prin diferite epitete cu Ilie Stoica, fost primar din partea PUR şi fost senator PNL ales pe listele PSD. Acum, consilier local PNL. ”Noi, acum, discutăm așa, de principiu”, încearcă Stoica să destindă atmosfera.

Cu un minut înaintea orei stabilite pentru începerea ședinței, în sală sunt alături de primar trei consilieri. Apare un al patrulea, în timp ce pe hol discuțiile sunt tot mai intense. ”Va fi o ședință complicată. Cu atâtea discuții pe hol...”, gesticulează larg primarul. Cu greu și încet, în sala de ședințe intră salutând pe toată lumea ba un consilier local, ba câte un grup de cetățeni, fie din Glâmboaca, fie de prin alte părți, însoțiți de un ușor iz de usturoi. După un sfert de oră în care nu se înâmplă nimic, Ilie Stoica numără. ”Suntem zece, gata. Putem începe, avem cvorum”. Un reprezentant al FDGR îl propune pe viceprimarul Gheorghe Frăticiu președinte de ședință, iar discuțiile pe cele 19 proiecte de pe ordinea de zi, plus alte două de pe ordinea suplimentară pot începe. Telefoanele sună, consilierii răspund, primarul iese din când în când din sală. Aproape periodic, președintele de ședință folosește ciocanul de lemn din fața sa, pentru a cere liniște.

”Să moară capra vecinului”

De la reabilitarea termică unui bloc cu 30 de apartamente din Mârșa, care a costat 420.000 de lei (din care jumătate au venit de la bugetul local, jumătate de la cel național), între consilierii locali a început dansul amendamentelor de adus la bugetul local, supus votului. Una din marile probleme, cei 450.000 de lei, dintre care 225.000 veniți de la bugetul de stat, pentru reabilitarea unui bloc din Avrig, cu numărul 35. ”Domnu', deci din toate analizele noastre, facem un bloc. Un apartament la 140 de milioane. Pe reabilitate termică! Păi, mi-ar conveni și mie să stau acasă. Un apartament la 140 de milioane, domnule primar? Păi, să-mi reabiliteze casa”, sare un consilier local al PD-L. ”Păi, e programul guvernului dumneavoastră”, răspunde primarul. Stoica prinde din aer discuția, vorbește de ”impozitele noastre”, în timp ce consilierul PD-L strigă în toate părțile ridicând larg mâinile în aer. ”Cu 140 de milioane îmi fac casă, domnule. Îmi fac casă. La un apartament?”. ”Eu propun să renunțăm la finanțare. Dar ce facem aici? Ia să primesc și eu 90 de milioane să îmi fac casa. Pe mine cu ce mă ajută Primăria”. Majoritatea Consiliului local adoptă propunerea și cei 225.000 de lei veniți de la Guvern, iau calea întoarsă.

”Când eram primar, te jucai cu mașinuțele în Germania”

De departe, cel mai vocal este Ilie Stoica. La fiecare proiect, intervine, gesticulează, ridică vocea. Războiul său cu primarul Klingeis este ”pe față” și nu ratează niciun moment să atace. ”Nu văd ce investiții avem. Investim în ce, în povești?”, îi aruncă Stoica primarului. ”Tot timpul îmi spuneți că nu se lucrează fizic. Dacă comparăm (sic!) mandatul dumneavoastră cu mandatul meu în ultimii ani, păi nu se poate compara”. Replica îi dă foc lui Stoica. ”Dumneavoastră în mandatul meu vă jucați cu mașinuțe prin Germania. Nu mai vobi de mandatul meu că habar nu ai despre ce vorbești. Dumneata nu ai dreptul să faci aprecieri la ce am făcut eu că habar nu ai. Erai copil mic. Punct”, mai zice Stoica, înainte ca Frăticiu să folosească iar ciocanul de lemn. ”Ați lătrat tot timpul că primarul face proiecte fără rost”, apucă mai târziu să-i răspundă, cu năduf, primarul.

Cine pe cine supraveghează video

În Avrig a fost implementat și un sistem de supraveghere prin camere video. Accesul la imagini se face pe baza unui ID, subiect de dispută între aleșii orașului. ”ID-ul să poată fi primit de toți consilierii locali. Să stăm și noi ca domnul primar și domnul Grama să ne uităm ce se întâmplă prin oraș”, cere Ilie Stoica. ”ID-ul nu se dă la consilieri. Rămâne la poliția locală”, dă primarul replica. Stoica nu se lasă. ”Tot orașul știe că dumneavoastră și domnul Grama aveți ID-ul. Am văzut eu la domnul Grama în casă imagini din orașul Avrig”, ridică vocea Stoica, în murmurul de aprobare al unor consilieri. ”Nu știu nimic despre asta”, se apără consilierul Grama, după care ridică și el vocea. ”Probabil eram beți amândoi”, iar consilierii încep să râdă că una din camere este montată și la poarta unuia dintre colegi.

Un alt ales se trezește cu voce tare. ”Întreb și eu, acum. Dar de ce noi, ca și consilieri locali, s[ nu putem să avem?”. ”E vorba de intimitate”, se aude un răspuns al primarului. ”Eu nu mai am...”, continuă timid, iar Stoica îi ia vorba din gură. ”Aha, nu mai ai. Deci ai avut”. ”Dar nu mă interesează, cum să...”. Frăticiu încearcă să aplaneze. ”Acele imagini trebuie văzute doar de poliția locală și cea națională, ca să îi spun așa. Ceilalți, vă rog frumos...”. ”Sub prestare de jurământ trebuie să primească poliția locală ID-ul”, mai cere Stoica.

Noi ce votăm aici?

La o oră și jumătate de la începerea ședinței, înainte de votul dat amendamentelor aduse bugetului local pe 2012, președintele de ședință întreabă de pauză. Consilierii acceptă bucuroși și năvălesc pe hol, de unde răzbate imediat un nor amplu cu fum de țigară. După 15 minute, se reîntorc, votează rapid amendamentele și trec la dezbateri pe următoarele proiecte. Către final, discuțiile se aprind ;i pe tema lărgirii unui contract de închiriere a unui spațiu pentru Centrul de permanență, pentru a prinde și o parcare de câteva mii de metri pătrați. Consilierii înfierați de Stoica cer socoteală primarului pentru afacerile sale la Palatul de vară al baronului Brukenthal. Primarul se apără, spune că e curat totul, arată hârtii venite de la proprietarii palatului. După 15 minute de gâlceavă, cineva propune ca proiectul să fie supus votului. Liniște. ”Păi, nu e proiect de hotărâre”, amintește mic secretarul Primăriei. Adică, nu a fost redactat. Consilierii râd și trec mai departe. La un proiect legat de amplasarea unui panou publicitar. O parte din consilieri vociferează împotriva amplasării panoului. "Nu, nu, eu nu consider oportun proiectul", spune şi primarul, după care urmează trei secunde de linişte. "Păi, atunci de ce l-aţi mai iniţiat, ha, ha, ha", sar câţiva consilieri.

Adio, cuier

După aproape patru ore de râsete, ceartă, convorbiri telefonice şi multă agitaţie, pe ordinea de zi se ajunge şi la punctul Diverse. Stoica ia din nou cuvântul, vorbeşte cum nu şi-a putut modifica adresa în actul de identitate şi cere ordine. Decanul de vârstă al consilierilor nu mai are poftă să asculte. Se ridică şi merge la cuier să îşi ia haina. Săpând prin maldărul gros de haine, un dop de pe cuier sare, atrăgând atenţia unui alt ales local. Consilierul FDGR sapă în continuare după haina sa şi mai sare un dop. Un zâmbet larg înfloreşte pe faţa celui care îl urmăreşte. Consilierul FDGR caută în continuare, iar cuierul cedează. "Să fiu... de patru luni ne-am chinuit să avem un cuier şi acum îi rupt".

Citate din ședință

”Nu discut în stare alcoolizată”, Arnold Klingeis

”Stați numai puțin, să vă spun ce s-a votat”, Gheorghe Frăticiu

”S-a respins proiectul primarului. S-a respins proiectul primarului. Deci acum avem o dilemă”, Ilie Stoica

”Dacă te ia gura pe dinainte de poftă, îți arăt eu poftă”, Ilie Stoica

”Contradicția e izvorul mișcării și dezvoltării”, consilier PD-L

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

zic si eu

Acum 12 ani

:)))))))))) stati sa vedeti circ in campania electorala....de parca pe ei i-ar interesa problemele cetatenilor...avrigul e praf...canalizare din parti asfalt pe ici pe colo pe unde a mai ramas...infrastructura ioc...avrigul e orash doar cu numele...zic si eu...de abia astept sa inceapa circul...oops..dar eu cu cn votez?
Raspunde

SERIOZITATE

Acum 12 ani

Pacat de cetatenii acestui oras caci sunt condusi de un catre astfel de specimene umane. Sunt convins ca indemnizatia de sedinta o incaseaza lunar toti consilierii dar rezultatele muncii lor nu sunt in folosul comunitatii. Cred ca in Avrig trebuiesc alesi independenti -oameni seriosi si gospodari care sa-si iubeasca cu adevarat orasul . IN IUNIE VOR FI DIN NOU ALEGERI ASA CA ATENTIE. O precizare in plus este necesara. daca edilul sef al orasului ( in speta primarul) ar avea \"sange in instalatie\" ar putea impune o mai mare disciplina si seriozitate in sedintele de consiliu.
Raspunde

Babu!!

Acum 12 ani

Nu vrea nimeni sa solicite ,,fisa medicala\' a actualului primar?? Ar fi ceva surprize acolo mai ales daca s-ar citi atent cauza internarilor din Germania!
Raspunde

@babu

Acum 12 ani

la ce te referi??
Raspunde

xxx83

Acum 12 ani

DROGURI
Raspunde

babu

Acum 11 ani

foarte multe droguri si alcol ai bagat in tine ba arnot sas prost
Raspunde

babu

Acum 11 ani

i
Raspunde

babu

Acum 11 ani

i
Raspunde

babu

Acum 11 ani

i
Raspunde

babu

Acum 11 ani

i
Raspunde

buluc

Acum 11 ani

@babu - ma intristeaza foarte tare cand vad oameni ca tine, care au parasit scoala mult prea devreme si n-au nici cea mai vaga idee despre gramatica limbii romane. nici nu vreau sa ma gandesc la alte domenii cum stai
Raspunde

Cristi

Acum 11 ani

Am inteles ca e mai tot timpul intro stare euforica!!!
Raspunde

sasul hotz si bulangiu

Acum 11 ani

Fi-v-ar de cap aurolacul fara studii, pe care l-ati votat doar fiindca are \"marele merit\" ca s-a nascut sas! Voi, romanii votaci, sunteti mai prosti ca inapoiatul pe care l-ati ales primar.
Raspunde

B0gdan

Acum 11 ani

ahahaha imi vine sa rad poftim unde se duc bani nostrii si ei hbar nu au sa tina o sedinta sa aprobe ceva ptr ortas-ul avrig , doamane doiamen , inca ceva apropo auzi camere video doar politia le are, pai dati ma drumul si acc tuturor cetatenilor sa aibe acc la camere video cum este camerele din sibiu , deci pfff , doamne da-le mintea vitorului primar sa faca ceva cu orasul nostru ca pacat de el
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus