Joi,
06.10.2022
Ploi Scurte
Acum
5°C

Criza si provocare in investitii

Așa cum bine au arătat cei mai serioși analiști economici, criza actuală este una de sistem, deci va dura exact atâta cât timp nu se vor opera schimbări majore în relațiile economice-financiare și de asigurări! Și mai ales schimbări în sistemul de relații dintre statele dezvoltate și toate celelalte, între marile conglomerate financiare și aceste state!
Evident că marile dezavantaje pe care le aduce o asemenea criză se răsfrîng mai ales asupra statelor puțin dezvoltate, asupra industriilor cu piețe de desfacere precare, în general asupra economiilor cu slabă putere investițională! Și este ușor de constatat că România se află printre acestea… Am concluzionat altă dată că principala vină este a conducerilor ce s-au perindat la cârma țării după 1947; străini sau, mai grav, cozi de topor pur românești!
Dar, cum spun tot bunii analiști, o criză este și o provocare ! Este una dintre marile oportunități de a modifica – în punctele nevralgice – sisteme economice, relații de schimb, procedee și tehnologii! Tocmai când ceva începe să scîrțîie, este momentul să ne debarasăm de un sistem învechit, de un lanț de producție cu pierderi, de un schimb comercial dezavantajos. De fapt, uneori este și ultima și singura șansă de a scăpa de prăbușirea sistemului! Evident că aceia care mai scot profit din vechile stări de lucruri nu renunță la acest avantaj… Am aflat, din fericire nu s-a mai putut ascunde adevărul, că multe mizerii au fost provocate de marile bănci, de cercurile vicioase (de fapt și de drept!) formate din grupuri de interese total exterioare zonelor de concepție-producție-vânzare și care au inventat metode, scheme financiare stupide, care să le aducă avantaje uriașe din speculații nesustenabile! Așa cum stupide sunt toate jocurile piramidale, de care au avut și românii parte; așa s-au prăbușit toate aceste scheme financiare pornite din Statele Unite – dar au antrenat și cel mai sensibil domeniu: investițiile!
Recunoscute ca motor economic primordial, investițiile în imobiliar, construcțiile în general, sunt cele mai mari consumatoare de resurse – atât materiale, primare, cât și financiare. De aici marea sensibilitate la cel mai mic seism bancar, la cea mică lipsă de fonduri… Dar în acest specific rezidă și posibilitățile de schimbare, de ameliorare a proceselor economice puse în mișcare de nevoile de investiții, de construcții:
• se pot utiliza ca materii prime multe dintre deșeurile rezultate din orice alt domeniu industrial, dar și chiar din activitățile de construcții – din demolări, din reciclări, etc.
• se pot face mari economii de materiale, de teren agricol, de rețele edilitare, prin reconversia construcțiilor existente – schimbări de destinații, restructurarea clădirilor, recombinarea spațiilor interioare și exterioare dintr-un ansamblu preexistent, etc. Exact aceste metode ar fi trebuit aplicate și la Sibiu, în anii de relativă expansiune economică din deceniul trecut – tocmai în zonele adiacente centrului istoric – foste spații industriale și de depozitare, foste cvartaluri de locuințe inițiate în perioada post-medievală, care se putea converti ca ansamblu, ca un conglomerat urbanistic (infinit mai bogat în sugestii spațiale decât făcăturile de geometrie seacă generate de lipsa de spirit din proiectarea și modele actuale).
• sectorul de concepție și punere în operă al procesului investițional poate integra astăzi numeroasele rezultate ale cercetării din domeniile noilor materiale, tehnologiilor I.T., sistemelor de prefabricare și parametrizare, până la noile metode de generare și de economisire a energiei termice și electrice (vezi sistemele geo-termale, turnurile aerotermice, noile baterii solare etc.). S-a ajuns la posibilitatea de a izola aproape perfect o construcție, de a-i controla schimburile de aer/umiditate cu exteriorul, de a produce într-o clădire mai mare chiar mai multă energie decât se poate consuma normal! Șanse sunt dacă se utilizează curentul electric, soarele și deșeurile vegetale, inclusiv rumegușul. Dar soluția sustenabilă este dezvoltarea energiei nucleare și a celei geo-termale cu agent lichid. De asemenea, trebuie dezvoltată industria materialelor inteligente gen sticla reversibilă energetic, vopsitoriile care înmagazinează energia luminoasă. Un scop major și în acest domeniu trebuie să devină strategie de stat și a Uniunii Europene – reciclarea totală a produselor, deci utilizarea în ciclu închis a tuturor materialelor și majorității energiei produse, pentru că în curînd va începe criza finală de materiale și energie sub formele convenționale, ușor de procurat și utilizat!
• la fel de bine însă, mai ales în zonele rurale sau în cele fragile ecologic (cum sunt zonele montane, rezervațiile biosferei), s-ar putea utiliza materialele tradiționale și, implicit, tehnicile respective, pentru că s-ar obține mari avantaje operaționale: cost redus la materiale, transport, manoperă/ impact minim asupra mediului existent, natural și construit / reciclarea perfectă a construcțiilor în viitor. Tehnologiile ultramoderne se pot implementa și în astfel de spații, nu asta e problema! Mai degrabă problema apare în voința decidenților și proiectanților de a-și lăsa neapărat o amprentă vizibilă prin respectiva investiție…
Ar fi păcat să pierdem o asemenea ocazie de a reorienta procesele economice, cele investiționale, cele de proiectare, spre sisteme eficiente și sustenabile/durabile!
Pentru că este singura șansă de a depăși criza în investiții/construcții…

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 232

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus