Sâmbătă,
20.07.2024
Partial Noros
Acum
31°C

Faliment sau nu? Trident pune presiune pe justitie, apeland la mass-media

Cu o zi înainte ca la Tribunalul Sibiu să aibă loc o nouă înfățișare în dosarul de insolvență al companiei Trident Trans Tex SRL, reprezentanții societății au transmis un comunicat de presă în care anunțau pledoaria ”celebrului avocat Haralambie Voicilaș” și apariția unor ”acuze penale aduse de Constantin Mateescu administratorului judiciar BDO”. În realitate, manevra nu a prea impresionat pe nimeni.

 
Reprezentanții Trident sunt nemulțumiți, potrivit comunicatului de presă, de ”neregulile comise în cursul procedurii insolvenței, care au apărut încă de la numirea noului administrator judiciar BDO Business Restructuring SRPL” și că ”administratorul judiciar dovedește că manifestă lipsă de interes în redresarea activității debitoarei, neavând experiență în reorganizarea economică a vreunei societăți, singurul scop fiind lichidarea acestora prin vânzarea patrimoniilor”. Dincolo de orice discursuri, miza este una singură: noii administratori judiciari doresc pronunțarea falimentului, pentru a putea scoate, astfel, la vânzare orice bun al companiei, în timp ce proprietarul firmei, Constantin Mateescu, insistă pe faptul că poate fi creat un plan de reorganizare care să asigure atât revenirea lanțului Trident, cât și achitarea datoriilor.
 
Pe lista ședinței de judecată compania Trident Trans Tex figura în ziua de 15 martie cu nu mai puțin de opt cauze. Instanța chiar a suspendat ședința pentru a putea discuta apoi, la reluare, special problema Trident. În sală, în spatele avocatului Haralambie Voicilaș se afla chiar patronul Constantin Mateescu, ambii înconjurați la propriu de o armată de avocați, cu toții reprezentanți ai creditorilor (de la Bancpost, la BRD și până la furnizorii de utilități).
Încă de la început reprezentantul BDO Business Restructuring SRPL, administratorul judiciar al Trident, a arătat creșterea datoriilor la peste un milion de euro față de creditori. Au luat cuvânt și apărătorii creditorilor, acuzând cealaltă parte în dosar că încearcă, din nou, întârzierea lui. Concret, acuzațiile au vizat depunerea de noi doumente la dosar, într-un singur exemplar, fără comunicarea celorlaltor părți. ”Nu este nici prima și cred nici ultima dată când administratorul special aruncă o hârtie doar, urmând ca apoi părțile să se bată pe hârtia respectivă, să facă copii, ca să putem la un moment dat, nu știu în ce an, să știm și noi despre ce este vorba” a spus unul dintre avocați, în fața judecătoarei Andreia Stănese. 
Când în sfârșit a luat cuvântul, Haralambire Voicilaș a cerut instanței suspendarea cauzei, menționând depunerea la dosar documente care să ateste înscrieri în fals, o plângere penală și chiar ”bancruta financiară”. ”O cerere de înscriere în fals, o plângere penală eventual formulată de administratorul special, nu pot în acest moment să mai țină în loc această procedură care a suferit deja mult prea multe amânări. Astăzi ar trebui să facem un pas înainte cu toată procedura”, au replicat imediat avocații creditorilor.
Tensiunea în sala de judecată a crescut. ”Vă rog să precizați în baza cărui temei legal solicitați această suspendare?”, a luat cuvântul judecătoarea Stănese. ”Atât în baza legii insolvenței cât și în baza codului de procedură penală, nu vreau să dau acum un articol să nu greșesc, dar potrivit cărora, atunci când se formulează o cerere de înscriere în fals, instanța poate să dispună suspendarea judecății, instanța poate să suspende o cauză în situația în care s-a pornit urmărirea penală”, a continuat avocatul Voicilaș. ”Vin și vă întreb: s-a pornit urmărirea penală în acest caz?”, a continuat judecătoarea Stănese dialogul. Cererea avocatului Voicilaș a fost, în cele din urmă, respinsă. Într-un final, cauza a fost amânată până la data de 3 mai, ”pentru studiul actelor depuse la dosar şi punerea în discuţie a admisibilităţii în principiu a cererii de intervenţie în interes propriu”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

face sens

Acum 12 ani

\"Pune presiune pe justitie\"? Asta \"face sens\" in romana?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus