Joi,
20.11.2025
Innorat
Acum
4°C

Afectiunile primaverii: gastrita si ulcerul

Dacă este să dăm crezare statisticilor, gastrita și ulcerul gastro-duodenal se declanșează sau cunosc o recidivă la cel puțin una din șase persoane pe timpul primăverii. De ce? Datorită schimbării alimentației la trecerea spre sezonul cald, datorită problemelor de somn ce apar odată cu micșorarea nopților, datorită creșterii activității nervoase și a nivelului de stres.

Din fericire, există o mulțime de mijloace naturale cu efecte benefice de prevenție și vindecare. Definită pe scurt, gastrita este o inflamație a mucoasei care protejează pereții stomacului.

Cauzele apariției sale sunt multiple, cele mai frecvente fiind: administrarea de medicamente (mai ales antiinflamatoare), consumul de alcool și de alimente agresive pentru tubul digestiv, prezența unei bacterii (Helicobacter pylori) în stomac, privarea de somn sau un nivel ridicat al stresului psihic. Unul sau mai mulți din acești factori duc la apariția gastritei, care - netratatp la timp - evoluează spre ulcer.

În cazul gastritei, cel mai des întâlnit simptom este durerea simțită la nivelul stomacului, durere care este asociată frecvent senzației de „arsură. Durerile pot fi continue (vreme de ore sau chiar zile) ori intermitente și însoțite de alte semne: regurgitații acide, greață, balonare, diaree.

La ulcer, durerea este mai intensă decât în cazul gastritei și pot apărea simptome cum ar fi accesele de vomă cu sânge sau scaunele cu cheaguri de sânge închise la culoare. Singura modalitate de a stabili dacă este vorba de gastrită sau de ulcer este consultul medical absolut necesar făcut de un specialist.

Alimentele medicament

Condimentele „reci”- este vorba de mentă, fenicul, coriandru și chimen, care sunt calmante gastrice blânde, preferabile condimentelor clasice: sare, piper ori diferite pudre din comerț, care conțin amelioratori de gust și aromă. Introduceți aceste condimente în hrană gătită și în dulciuri, pentru efectul lor de reglare digestiva.

Laptele - gastria și ulcerul se tratează în mod tradițional, atât în medicina populară, cât și în cea oficială, cu cantități mari de lapte. De regulă, este indicat că în aceste afecțiuni să se consume câte un litru de lapte pe zi. Este un tratament care are efect pozitiv în aproape 90% din cazuri, deși mecanismul de acțiune este parțial o enigmă pentru medicina modernă. Se știe că laptele are un efect calmant rapid, neutralizând timp de 20 minute, după ce a fost ingerat, acidul clorhidric. După trecerea acestui interval de timp, se pare că anumite proteine din lapte ajută la sintetizarea unor substanțe naturale cu efect de atenuare a durerii, de unde și efectul calmant gastric atât de cunoscut al laptelui.

Albușul de ou - zilnic se consumă câte 4-5 albușuri de ou crud, făcut spumă (fără zahăr), repartizat în 3-4 mese. Tratamentul se face maximum 5 zile la rând, având în cele mai multe cazuri un efect calmant gastric excelent.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 258

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus