Joi,
20.11.2025
Innorat
Acum
4°C

Hreanul- un remediu pentru numeroase afectiuni

În medicina populară hreanul este deseori folosit pentru ștergerea petelor de pe piele și a pistruilor, însă, ca și remediu pentru sănătate, acesta are calități recunoscute: stimulează aparatul digestiv și metabolismul, are efect expectorant, ajută la combaterea migrenelor.

Hreanul este foarte bogat în săruri minerale, dintre care amintim sărurile de calciu, de magneziu, de sodiu, de potasiu, de fier, iar frunzele conțin în plus vitaminele B și C. De asemenea, hreanul are în componența sa și substanțe cu caracter antibiotic, precum și numeroși acizi organici.

Rădăcina sau mai bine zis rizomul de hrean, conține ulei volatil și glicosizi sulfurai, care, prin radere, dau naștere unei substanțe denumită mirosină. Acesteia i se atribuie printre altele și proprietățile iritante ale plantei. Prin sărurile sale minerale, hreanul acționează ca un susținător enzimatic și ca stimulent al metabolismului.

Deoarece elementele active ale acestuia se elimină prin plămâni, hreanul râs și folosit ca un condiment la masă, ori amestecat în părți egale cu miere, are efect expectorant și decongestionant al căilor respiratorii. Sub formă rasă, hreanul are efect stimulant asupra aparatului digestiv, exprimat în creșterea poftei de mâncare și a activității vezicii biliare.

Prin accelerarea peristaltismului intestinal, hreanul este, în funcție de cantitatea consumată, laxativ și purgativ. Acesta combate atonia digestivă. Prin sărurile minerale pe care le conține, hreanul acționează ca un susținător enzimatic și ca stimulent al metabolismului.

Pentru că elementele active ale acestuia se elimină prin plămâni, hreanul ras și folosit ca un condiment la masă, ori amestecat în părți egale cu miere, are efect expectorant și decongestionant al cailor aeriene superioare. Hreanul se folosește cu succes în migrene și răceli. Hreanul are în plus și o acțiune exitant renală.

Fiind diuretic, acesta ajută la eliminarea nisipului și pietrelor de la rinichi, făcându-l activ față de afecțiuni tip gută sau calculoză.

Sărurile minerale, dintre care mai ales cele de fier, îi conferă hreanului calități antianemice și remineralizante.

Pentru ștergerea petelor de pe piele și a pistruilor, se procedează astfel: hreanul ras este macerat în oțet timp de 5-6 zile. Cu lichidul rezultat, pe un tampon de vată, se freacă petele sau pistruii, de 2-3 ori pe zi sau cel puțin seara.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 313

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus