Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

,,Mandarinul miraculos" revine pe scena sibiana, alaturi de un ,,Recital de balet"

Teatrul de Balet Sibiu le-a pregătit sibienilor un spectacol coupé format dintr-un ,,Recital de balet”, care va cuprinde momente coregrafice din lucrări cunoscute şi din spectacolul ,,Mandarinul miraculos” în coregrafia „patriarhului baletului românesc”, Oleg Danovski. Mandarinul prezentat la Sibiu are „o partitură specială”, datorată celor 18 balerini care fac parte din distribuţie, şi mai ales celor doi dansatori din rolurile principale- Laura Cristea (fata) şi Ştefan Meşter (Mandarinul).

Un balet cu elemente de teatru-dans şi pantomimă

”Pe mine m-a frapat perseverenţa cu care au lucrat, cu care şi-au şlefuit personajul, pentru că într-un astfel de spectacol nu înveţi pur şi simplu un rol, ci aduci o parte din personalitatea ta în alcătuirea persoanjului. Mandarinul vine cu o partitura specială. Este un balet care se apropie de teatru-dans, dar este şi pantomimă, este ceva complex. Am fost prezentă la prima reprezentare a „Mandarinului miraculos” în România şi pot spune că Laura se apropie foarte mult de balerina care a fost în primul spectacol, care întruchipa ceea ce îşi dorea maestrul Danovski. Iar Ştefan are o muzicalitate aparte, o construcţie geometrică specială şi un mister care atrage. Este exact ceea ce ar fi căutat şi maestrul Oleg Danovski la balerinul dinrolul Mandarinului”, spune Stela Cocârlea, asistent coregraf al lucrării, şi una dintre primele balerine ale Companiei „Oleg Danovski“.

Ştefan şi Laura, dansatori ai baletului sibian, sunt debutanţi în aceste roluri.

„Pentru mine acest rol e o provocare, pentru că eu am background în baletul clasic şi baletul contemporan, dar acest rol nu e nici una, nici alta. Rolul fetei din „Mandarinul miraculos” presupune readarea unor sentimente foarte puternice, care trebuie să atingă publicul, să-l facă să vibreze, pentru că nu e un rol care presupune respectarea tehnicii, este un rol care obligă la exprimarea unor sentimente şi stări. Iar pentru a realiza această comunicare cu pulicul ai nevoie de un partener de încredere, iar Ştefan este acel partener”, povesteşte Laura Cristea, care interpretează rolul fetei din „Mandarinul miraculos”.

Laura Cristea şi Ştefan Meşter spun că dacă în „Spărgătorul de nuci” poate dansa orice balerin, ei sunt „profund recunoscători pentru că au ocazia să interpreteze un rol care nu presupune doar respecatrea tehnicii, ci mult mai mult”.

”Pentru mine rolul de mandarin este o mare provocare, pentru că în acest rol eu trebuie să dansez, dar în acelaşi timp să fiu inexpresiv, urmărindu-mi necontenit scopul: acela de a fi cu cea pe acre o doresc! În acelaşi timp, posibilitatea de a dansa în acest rol este o mare onoare şi un semn de mare încredere din partea celor care mi-au dat această şansă, motiv pentru care vreau să fiu cel mai bun Mandarin”, promite Ştefan Meşter.

„Mandarinul miraculos”- un spectacol de înaltă ţinută

Una dintre lucrările emblematice ale lui Oleg Danovski, „Mandarinul miraculos” continuă să încânte iubitorii de balet la mai bine de o jumătate de secol de când a fost creat.

„Eu am spus de la bun început că Laura Cristea se potriveşte rolului pentru că este o balerină foarte plastică, care se pretează foarte bine pentru rolul fetei din „Mandarinul miraculos”, iar Ştefan are carisma necesară pentru rolul mandarinului, aşa că aştept să îi văd joi, în spectacol”, a declarat Florin Brânduşă, cel care în urmă cu trei decenii, a interpretat rolul Mandarinului, în spectacolul coregrafiat de Oleg Danovsk.

În cadrul ,,Recitalului de balet” dansatorii Teatrul de Balet Sibiu, vor prezenta lucrari binecunoscute ca: ,,La Sylphide”, ,,Corsarul”, ,, Diana şi Acteon”, ,,Frumoasa din pădurea adormită”, ,,Paquita”, şi ,, La fille mal gardée”.

„În spectacolul de la Sibiu găsim o altă percepţie a valorilor, predomină un text propus să se transforme în limbaj al trupului. Sunt mandră şi bucuroasă să spun, şi vorbesc în numele întregii echipe de balerini, că totul se întâmplă sub bagheta direcţională a celui care a dat naştere Companiei de Balet Sibiu, domnul Ovidiu Dragoman”, a mai adăugat Stela Cocârlea.

Evenimentul ,,Recital de balet şi Mandarinul miraculos” va avea loc joi, 26 aprilie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Preţul unui bilet este de 10 lei, cu reducere de 50% pentru elevi, studenţi şi pensionari. Biletele se găsesc la Casa de Cultură a Sindicatelor, între orele 10:00 – 16:00.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

stefan

Acum 11 ani

Nimeni nu comenteaza nimic la acest articol? Sau nu vad eu? Felicitari pentru efortul unic de a mai ,,racori,, prin cultura ,,atmosfera fierbinte ,, intr-o societate directionata gresit pentru urmatorii 100 de ani. Efortul imens al trupei de balet contrasteaza macabru cu pretul biletului de intrare ... derizoriu de putin ... 2 euro??? La acest pret la Barcelona de exemplu nu ti-ar veni nimeni crezand ca e o gluma proasta a cuiva... Felicitari Dorina Nitu... felicitari Teatrul de Balet Sibiu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus