Marţi,
28.11.2023
Cer Senin
Acum
9°C

Grupul Tango Sibiu- un refugiu pentru cei care iubesc dansul

În Sibiu există un grup, de aproximativ 25 de persoane, care se reunește săptămânal, în câte o sală închiriată sau pe la câte o cunoștină și timp de două ore uită de problemele cotidiene prin dans. Tangoul, apărut în Argentina în secolul al XIX-lea, a ajuns să se danseze și la Sibiu, unde câțiva tineri caută nu doar să-l practice, dar și să-l promoveze în rândul sibienilor.

“Am început să-mi învăț prietenii să danseze pentru a avea pe cineva cu care să mă bucur de tango ”

“ Acum doi ani dansatorul Eugen Cristea din București, a venit la Sibiu şi a susținut un curs de trei luni, la care m-am înscris și eu. Mi-a plăcut mult aşa că după ce Eugen s-a întors la Bucureşti, mi-am spus că trebuie să fac ceva ca să nu se termine lucrurile acolo. Aşa că am început să strâng prieteni şi cunoştinţe, în diverse locuri şi îi învăţam să danseze, gratuit, doar de dragul de a avea cu cine dansa şi cu cine schimba o vorbă despre tango“, povestește Sorin Negrea, coordonatorul grupului.

Cei peste 20 de sibieni din grupul de tango au între 20 și 44 de ani, au meserii și vieți diferite, dar se simt uniţi când vine vorba de dans, iar în ultimele luni dintr-o pasiune comună s-au legat prietenii strânse.

“Acest gen de dans este diferit de celelalte genuri prin faptul că el urmăreşte un proces de socializare, de comunicare și reuşeşte să realizeze o conexiune afectivă între parteneri. Oamenii care trăiesc prinşi de problemele serviciului, ale familie, vin aici şi se deschid, se realaxează şi comunică zâmbind“, mai spune Sorin.

Tangoul argentinian- un dans de improvizație

Sorin a format în ultimii doi ani grupul Tango Sibiu, în care sunt înscriși aproximativ 70 de dansatori din Sibiu și București. Dansatorii spun că au ales acest grup și nu un curs de tango pentru că aici au ajuns să cunoască o altă latură a acestui dans.

“Tangoul pe care eu doresc să îl promovez e diferit. Adică mai există cursuri de dans în Sibiu, dar acolo se predau pașii de bază și atât. Eu însă vreau să promovez tangoul argentinian, care nu e bazat doar pe elementele învăţate, ci şi pe improvizaţie. Tangoul nostru presupune paşii de bază, completaţi de improvizaţie. Tangoul presupune o etică: felul în care se face învitaţia la dans, felul în care partenerul îşi conduce partenera pe ringul de dans. Bărbatul e lider, iar femeia se lasă condusă în dans. De exemplu, acum trei săptămâni au venit doi dansatori din Bucureşti, care au auzit de noi şi au vrut să dansăm împreună. A fost o seară minunată“, mai povestește Sorin.

În România există o comunitate de tango cu care Tango Sibiu păstrează legătura, pentru că în puţine oraşe din ţară se practică acest dans.

“Eu am participat şi la seminarii şi tot ce am învăţat am reluat aici în mod detaliat cu ceilalţi sibieni care veneau să înveţe să danseze. Din mai începem o nouă serie. Cei care au deja câteva luni de dans pot și ei să predea și vom încerca să dansam și în fața publicului, prin parcuri, pe la evenimente, pentru ca cei care nu au auzit de noi să ne cunoască și să vină să danseze alături de grupul nostru“, spune coordonatorul grupului Tango Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

Puiu B.

Acum 11 ani

Intr-o Romanie tot mai manelizata, e un act elevat de cultura si civilizatie. Felicitari!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus