Joi,
12.09.2024
Innorat
Acum
21°C

Ioan Berghezan, condamnat la patru ani de inchisoare cu executare

Ioan Berghezan, fostul prim-procuror al Parchetului  de pe lângă Tribunalul Sibiu a fost condamnat astăzi la patru ani de închisoare cu executare. Înalta Curte de Casație și Justiție a României a prezentat sentința în dosarul care se afla în judecată de patru ani.

Pe lângă cei patru ani de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi, judecătorii ÎCCJ au mai dispus menținerea sechestrului asupra locuinței fostului procuror, acesta fiind de asemenea obligat să restituie denunțătorului Matei Marin suma de 20.000 de euro.

Setința Înaltei Curți de Casație și Justiție nu este definitivă. Mai mult ca sigur, aceasta va fi atacată în recurs la completul de cinci judecători.

40.000 de euro, șpagă pentru a interveni pe lângă judecători
 
Ioan Berghezan a fost trimis în judecată în aprilie 2008, de către procurorii DNA Brașov. În acea perioadă, Berghezan era procuror al parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba. Faptele imputate de procurori lui Berghezan s-au petrecut, susțin ei, în 2006, când Ioan Berghezan i-ar fi promis unui controversat om de afaceri brașovean, Marian Matei, că va interveni pe lângă judecători pentru a-i fi ridicată interdicția de a părăsi țara. Pentru această intervenție, arată procurorii, Berghezan a cerut 40.000 de euro.
"Având influenţă şi lăsând să se creadă că are influenţă asupra mai multor magistraţi (judecători şi procurori) implicaţi în soluţionarea cererii, inculpatul a intervenit pe lângă aceştia în sensul pronunţării unei decizii judecătoreşti de admitere a cererii formulate", preciza DNA, citată de Mediafax.
Se pare că Berghezan nu a vorbit ”degeaba”, astfel că în mai 2006, Tribunalul Alba a admis cererea condamnatului Marian Nicolae Matei de a-i fi ridicată interdicția de a părăsi țara, permiţându-i condamnatului să plece în Germania, în perioada 25 iunie 2006 - 25 septembrie 2006. Mai mult, magistraţii au decis să-i şi returneze celui vizat paşaportului.
O zi mai târziu, DNA a atacat decizia de la fond cu apel, însă magistraţii Curţii de Apel Alba-Iulia l-au respins. În 23 iunie2008 însă, în faţa instanţei supreme, la recurs, bărbatul nu a mai avut câştig de cauză, procurorilor fiindu-le admis recursul.
 
Proces de patru ani
 
În cadrul procesului, care a început inițial la Brașov, după care a fost strămutat la Înalta Curte de Casație și Justiție, Berghezan a susţinut că nu a pretins şi nu a primit de la denunţător niciun alt serviciu, decât că a încercat să-l ajute pe acesta să-şi găsească un avocat în Baroul Alba Iulia.
În ultima înfățișare în fața celor trei judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, Berghezan a mai spus că s-a simţit "umilit" şi că i-a fost aplicat un tratament "ce nu i se aplică niciunui criminal".
"Nu sunt vinovat de fapta reţinută în sarcina mea. De la o discuţie telefonică purtată cu Sorin Crivăţ, care mi-a spus «naşu», cei care îl ascultau şi care făceau cercetări într-un dosar vizând mafia de petrol, s-au gândit că au găsit şi Naşul. Ghinionul meu - la percheziţii, la Crivăţ, au găsit şi o fotografie în care eram eu cu el, iar pe spate era scris un număr de dosar. Nu ştiu ce era acel număr de dosar", a mai spus fostul procuror, citat de Mediafax.
 
Atac la procedură
 
Avocatul lui Berghezan este reputatul clujean Gheorghiţă Mateuţ, care a criticat legalitatea interceptărilor telefonice. Asemenea procesului Apostu-Carabulea, avocații apărării au susținut că autorizarea interceptărilor a fost făcută de o altă instanță decât cea competentă.
În cazul de față, Mateuţ a explicat că autorizarea interceptărilor era de competenţa ICCJ, deoarece clientul său avea grad de procuror de curte de apel, iar în speţa de faţă autorizarea a fost dată de către judecătorie, ceea ce, în opinia lui, atrage nulitatea interceptărilor.
Avocatul a criticat şi modalitatea în care s-a făcut interceptarea convorbirilor ambientale, spunând că fostul procuror a fost provocat. Mateuţ a mai spus că denunţătorul Nicolae Matei a fost implicat nemijlocit în activitatea infracţională, motiv pentru care nu putea "sub nicio formă" să poată realiza interceptările ambientale audio-video.
 
Din procuror suspendat, în avocat
 
Berghezan a fost suspendat de CSM printr-o hotărâre a Secţiei de procurori din 21 februarie 2008. Ulterior, fostul procuror sibian a ieşit la pensie şi a cerut primirea în profesia de avocat cu scutirea de examen Baroului Sibiu. Berghezan nu a putut fi contactat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

apostol

Acum 12 ani

La chemat ilie puscarie sa-i tina de urit ca se cam plictisea.
Raspunde

Gramatica

Acum 12 ani

La pascut e corect, l-a chemat e de asemenea corect. Greu cu limba ramana, insa e bine ca putem sa facem comentarii analfabetule ( desi te simti jignit, daca vei cauta intr-o carte pe care probabil nu o ai, dar o poti gasi la orice biblioteca, vei constata ca nu te-am jignit. )
Raspunde

ohohohoohoh

Acum 12 ani

ohohohohoh....mai urmeaza 3 tinerei ,ucenicii lui berghez..............pfui ce curatzenie se face la sighiu......asteptam ...
Raspunde

Urmatorii pe teava

Acum 12 ani

Urmatorii sibieni pe teava ar trebui sa fie, in ordinea gravitatii faptelor monitorizate, un fost rector, un presedinte de CJ si un judecator.
Raspunde

piloiu

Acum 12 ani

pe domnul NEGREA politistul cand il vedem si pe el sau l-ati uitat?
Raspunde

Slask

Acum 12 ani

Sa va dau la ***de rautaciosi va bucurati de necazurile oamenilor!!
Raspunde

uka buka

Acum 12 ani

Gramaticu o fi facut scoala la transcom,si alalalt i fu profesor,de aceea profu paste oile lu gramaticu. Puteai scrie la tribuca ori o fost pu lacatu la porta. Ajtept sa imi corecteji comentariu.
Raspunde

sibian

Acum 12 ani

P.D.L. a dat liber justitiei sa functioneze ca lntr-un stat normal , s-au lntors gasaca lui Iliescu si Nastase asa ca o sa ne lntoarcem la justitia care pe cine are , doar gainari vor mai fi ascunsi .
Raspunde

mosu @ptr sibian 8

Acum 12 ani

PDL A DAT LIBER JUSTITIEI SA FUNCTIONEZE DE FRICA U S L ului O ALIANTA HOTARITA SA FACA ORDINE IN TOATE DOMENIILE IAR FRICA FOSTILOR ESTE LA DEMENTA DE CEAU FACUT SI FURAT IN ANI PUTERI LOR [ AR TREBUI JUDECATI PTR GENOCID ] HOARDA MAI PERICULOASA CA PDL+UDMR SI ALIATI NU A FOST SI NU VA FI IN ROMANIA ACESTIA AU ATENTAT LA INTEGRITATEA POPORULUI SI-A TARI
Raspunde

@9

Acum 12 ani

dupa judecata ta ingusta, procesele de acest nivel dureaza 3 zile, fiecare tara are conducatorii pe care ii merita!
Raspunde

alt sibian

Acum 12 ani

E normal mosule sa gandesti asa fiind un mos , greu de cap trebuie mosule sa ajungi la o asemenea concluzie sa ne fereasca Dumnezeu de puterea votului acestor mosii . De acea ar trebui sa se puna accentul pe modul de vot diferentiat , nu mi se pare normal eu care platesc sute de milioane anual catre statul Roman si cel care ia ajutor social de la stat sa fim cu aceleasi drepturi la vot .
Raspunde

bv

Acum 12 ani

bv marlane.acolo i ti este locul...........cand il iei si pe colegul aron?va urma si kovesi?
Raspunde

bv

Acum 12 ani

hopa........fagadar nu e arestat?ce i mai fac fetitzele din barul de noapte?
Raspunde

CARABULEA CERERE GRATIERA FORTIND ANGAJATII

Acum 12 ani

PAI DOMNILO JURNALISTI ZIARISTI SI CUM VA MAI NUMITI,MA REFER LA CEI DE INVESTIGATIE.FACETI SI VEDETI CUM CEI CE SINT ANGAJATI LA CARABULEA SINT FORTATI SA SEMNEZE CUM CA VOR GRATIEREA LUI CARABULEA .ASTA SA FACETI SI SA SCRIETI SA SA DATI IN MEDIA CA ASA SE INTIMPL AIN FIRMELE LUI CARABULEA .SINT OBLIGATI SA SEMNEZE PE LISTE IN CARE SINT TRECUTE TOATE DATELE ANGAJATULUI CUM CA VOR SA CEARA GRATIEREA LUI CARABULEA . GHICITI CINE E CU IDEEA ASTA SI AC UI ESTE .
Raspunde

tutu

Acum 12 ani

hai cu uca la pirnaie la slabit nu te vaita rindul ti a venit
Raspunde

Fulgerica a lu adevarata Omida Sulfamida

Acum 12 ani

Noi r-omiii din sibiu votam iohaniiis!
Raspunde

14

Acum 12 ani

este foarte adevarat ce spui....dar daca un angajat ar fi inchis,oare s-ar mobiliza firma sa faca acelasi lucru si ptr angajat???
Raspunde

@14oli

Acum 12 ani

ghici cine-i mai oligofren ca tine, insule? vezi c-ai ghicit: nime\' , tu esti neintrecut, asa ca nu mai delira, vorbesti nazbatii si mananci ra....t pe bat. vezi-ti de vitele nale, narodule...
Raspunde

@18

Acum 12 ani

CITESTE BINE OLIGOFREN TAMPIT......carabulea cere întreruperea pedepsei: 4.000 de angajaţi, ”îngrijoraţi” ( CHEMATI LA BIROUL PERSONAL SA SEMNEZE ) că-şi pierd serviciul. Instanța respinge cererea
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus