Ioan Berghezan, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a fost condamnat astăzi la patru ani de închisoare cu executare. Înalta Curte de Casație și Justiție a României a prezentat sentința în dosarul care se afla în judecată de patru ani.
Pe lângă cei patru ani de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi, judecătorii ÎCCJ au mai dispus menținerea sechestrului asupra locuinței fostului procuror, acesta fiind de asemenea obligat să restituie denunțătorului Matei Marin suma de 20.000 de euro.
Setința Înaltei Curți de Casație și Justiție nu este definitivă. Mai mult ca sigur, aceasta va fi atacată în recurs la completul de cinci judecători.
40.000 de euro, șpagă pentru a interveni pe lângă judecători
Ioan Berghezan a fost trimis în judecată în aprilie 2008, de către procurorii DNA Brașov. În acea perioadă, Berghezan era procuror al parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba. Faptele imputate de procurori lui Berghezan s-au petrecut, susțin ei, în 2006, când Ioan Berghezan i-ar fi promis unui controversat om de afaceri brașovean, Marian Matei, că va interveni pe lângă judecători pentru a-i fi ridicată interdicția de a părăsi țara. Pentru această intervenție, arată procurorii, Berghezan a cerut 40.000 de euro.
"Având influenţă şi lăsând să se creadă că are influenţă asupra mai multor magistraţi (judecători şi procurori) implicaţi în soluţionarea cererii, inculpatul a intervenit pe lângă aceştia în sensul pronunţării unei decizii judecătoreşti de admitere a cererii formulate", preciza DNA, citată de Mediafax.
Se pare că Berghezan nu a vorbit ”degeaba”, astfel că în mai 2006, Tribunalul Alba a admis cererea condamnatului Marian Nicolae Matei de a-i fi ridicată interdicția de a părăsi țara, permiţându-i condamnatului să plece în Germania, în perioada 25 iunie 2006 - 25 septembrie 2006. Mai mult, magistraţii au decis să-i şi returneze celui vizat paşaportului.
O zi mai târziu, DNA a atacat decizia de la fond cu apel, însă magistraţii Curţii de Apel Alba-Iulia l-au respins. În 23 iunie2008 însă, în faţa instanţei supreme, la recurs, bărbatul nu a mai avut câştig de cauză, procurorilor fiindu-le admis recursul.
Proces de patru ani
În cadrul procesului, care a început inițial la Brașov, după care a fost strămutat la Înalta Curte de Casație și Justiție, Berghezan a susţinut că nu a pretins şi nu a primit de la denunţător niciun alt serviciu, decât că a încercat să-l ajute pe acesta să-şi găsească un avocat în Baroul Alba Iulia.
În ultima înfățișare în fața celor trei judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, Berghezan a mai spus că s-a simţit "umilit" şi că i-a fost aplicat un tratament "ce nu i se aplică niciunui criminal".
"Nu sunt vinovat de fapta reţinută în sarcina mea. De la o discuţie telefonică purtată cu Sorin Crivăţ, care mi-a spus «naşu», cei care îl ascultau şi care făceau cercetări într-un dosar vizând mafia de petrol, s-au gândit că au găsit şi Naşul. Ghinionul meu - la percheziţii, la Crivăţ, au găsit şi o fotografie în care eram eu cu el, iar pe spate era scris un număr de dosar. Nu ştiu ce era acel număr de dosar", a mai spus fostul procuror, citat de Mediafax.
Atac la procedură
Avocatul lui Berghezan este reputatul clujean Gheorghiţă Mateuţ, care a criticat legalitatea interceptărilor telefonice. Asemenea procesului Apostu-Carabulea, avocații apărării au susținut că autorizarea interceptărilor a fost făcută de o altă instanță decât cea competentă.
În cazul de față, Mateuţ a explicat că autorizarea interceptărilor era de competenţa ICCJ, deoarece clientul său avea grad de procuror de curte de apel, iar în speţa de faţă autorizarea a fost dată de către judecătorie, ceea ce, în opinia lui, atrage nulitatea interceptărilor.
Avocatul a criticat şi modalitatea în care s-a făcut interceptarea convorbirilor ambientale, spunând că fostul procuror a fost provocat. Mateuţ a mai spus că denunţătorul Nicolae Matei a fost implicat nemijlocit în activitatea infracţională, motiv pentru care nu putea "sub nicio formă" să poată realiza interceptările ambientale audio-video.
Din procuror suspendat, în avocat
Berghezan a fost suspendat de CSM printr-o hotărâre a Secţiei de procurori din 21 februarie 2008. Ulterior, fostul procuror sibian a ieşit la pensie şi a cerut primirea în profesia de avocat cu scutirea de examen Baroului Sibiu. Berghezan nu a putut fi contactat.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri:
Înalta Curte ,
Apel Alba ,
Baroului Sibiu ,
Parchetul Înaltei Curţi ,
Tribunalul Sibiu ,
Tribunalul Alba ,
Sorin Crivăţ ,
Marian Matei ,
Ioan Berghezan ,
Baroul Alba Iulia ,
Gheorghiţă Mateuţ ,
Marian Nicolae Matei ,
Matei Marin ,
Setința Înaltei Curți ,
Ioan Nicolae Matei
Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Ciufulet
Acum 2 ore
Mizerie
Acum 2 ore
Andrei
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Profesor