Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

REGIUNEA SIBIU PROIECTUL MEU CU VOTUL TAU! Regionalizarea, o necesitate, nu un moft! (P.E.)

Tema reorganizării administrativ-teritoriale a României a fost supusa din când în când atenției opiniei publice, doar în anumite momente și de fiecare data intr-un anumit context politic. O dezbatere aprofundată a acestei teme, de cea mai mare importanță pentru modernizarea și dezvoltarea României, nu a existat până in prezent.

Fără reorganizarea administrativ-teritorială a țării este de neconceput dezvoltarea economică și socială a României, atât din perspectiva europeană, cât și din considerente interne.
Există, fără îndoială, o motivație amplă și extrem de serioasă, care determină și impune urgentarea reorganizării administrativ-teritoriala a României, în principal prin înființarea regiunilor, ca unități administrativ-teritoriale funcționale, ca structuri de decizie, de autoritate și ca parteneri contractuali.
Regiunea, ca structură administrativ-teritorială, reprezintă, în statele avansate din UE, principalul factor al dezvoltării economice, dar și un cadru al dezvoltării democrației, al păstrării și al valorificării tradițiilor locale și a particularităților culturale.
Toate țările care au aderat cu mai mulți ani în urmă la Uniunea Europeană, au realizat organizarea administrativ-teritorială pe structuri regionale, după anul 1990, conștientizând faptul că altfel nu ar fi putut participa activ la proiectele de dezvoltare regională. Pentru statele care au aderat la Uniunea Europeană în ultimele două valuri, reorganizarea administrativ-teritorială prin înființarea regiunilor, a reprezentat un standard european, care trebuia îndeplinit ca o etapă obligatorie pentru a avea acces la fondurile europene.
O încercare de regionalizare ratată
Organizarea administrativ-teritoriala actuală a României este greoaie și ineficientă, dimensiunea județelor și numărul lor constituind un obstacol aproape insurmontabil în aplicarea oricăror masuri de politică regională. O încercare de depășire a acestui obstacol a fost făcută în anul 2004, prin promovarea Legii nr.315 privind regionalizarea României, prin care au fost stabilite opt regiuni de dezvoltare. Din păcate, prin această lege, s-a creat doar un cadru artificial, birocratic și aproape nefuncțional, bazat doar pe acorduri de asociere între județe, regiunile astfel înființate neavând niciun organism de decizie, nici posibilitatea de a intra în raporturi juridice fără acordul tuturor județelor aflate în componența unei regiuni. Funcționarea defectuoasă, de fapt nefuncționare organizării regionale conform Legii nr.315/2004, este lesne evidențiată, dacă ne oprim doar asupra numărului aproape insignifiant al proiectelor de dezvoltare regională și la atragerea extrem de scăzută a fondurilor europene care ar fi permis derularea acelor proiecte.
În România, după aderarea la Uniunea Europeană, între anii 2007 și 2011 nu a existat o politică regională propriu-zisă, ci doar o variantă dâmbovițeană, un compromis, care nu a dat și care nici nu avea cum să dea rezultatele scontate. Trebuie să fac precizarea că toate programele și proiectele operaționale care au fost finanțate începând cu anul 2007, au fost elaborate și implementate într-o inconfundabilă varianta românească, fiind asimilate unor politici regionale europene, administrate însă… de ministerele din componența Guvernului României ?!
Un proiect care nu mai poate fi amânat
Experiența istorică a ultimilor ani, dar mai ales realitățile economice și sociale care continuă să se perpetueze implacabil, vor impune cu certitudine o decizie politică în viitoarea legislatură, care să conducă la promovarea unei legi cu adevărat europene a reorganizării administrativ-teritoriale a României.
În acest sens am întocmit un proiect legislativ pe care îl supun dezbaterii în campania electorală, având convingerea că în măsura în care voi reuși să-l fac pe deplin înțeles se va bucura de acordul și de sprijinul populației.
Adoptarea acestei legi fiind o necesitate istorică și o cerința obiectivă a dezvoltării viitoare a României, îmi exprim și cu acest prilej convingerea că va fi adoptată în varianta pe care o voi înainta în această lună Parlamentului, indiferent care va fi structura acestuia în viitoarea legislatură și indiferent care vor fi forțele politice care vor forma guvernul. Proiectul legislativ pe care îl propun, este pe deplin realizabil dacă formațiunile politice parlamentare care se vor apleca asupra lui, vor renunța la orice interese politice sau de grup și vor avea in vedere numai interesul național. Aspectele tehnice ale proiectului sunt multiple și desigur greoaie pentru o expunere detaliată, dar trebuie să subliniez faptul că legea care va fii adoptată nu va impune desființarea sau modificarea structurilor teritoriale existente.
Acest proiect legislativ  va putea fi adoptat numai cu acordul și cu sprijinul populației, ceea ce reclamă o dezbatere largă a sa , pentru înțelegerea importanței și a avantajelor care vor fi cu siguranța evidente.
În aceasta primă prezentare a proiectului legislativ pe care îl susțin voi enumera doar cele 14 centre de dezvoltare regională și județele care intră în componența acestora:
Iată care sunt ele:
Bucuresti : București, Ilfov, Giurgiu;  Oradea: Bihor,Satu Mare, Baia Mare; Cluj Napoca: Cluj, Sălaj, Bistrița Năsăud; Sibiu: Sibiu, Alba, Mureș; Brașov: Brașov, Harghita, Covasna; Timișoara: Timiș, Caras Severin, Mehedinți; Arad: Arad, Hunedoara, Gorj; Craiova: Dolj, Olt, Vâlcea; Pitești :Argeș, Dâmbovița,Teleorman;Ploiești: Prahova, Buzău, Ialomița; Constanța: Constanța,Tulcea, Călărași; Galați: Galați, Brăila,Vrancea; Suceava:  Suceava, Neamț, Botoșani; Iași:Iași, Bacău, Vaslui
 
DEPUTAT, 
Cornel Știrbeț
 
(Acest text este publicitate electorală, marcat cu inițialele P.E. în titlul articolului)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

22 comentarii

Sibian

Acum 11 ani

Nu vrem regionalizare! Nu te vrem Presedinte CJ Sibiu!!!
Raspunde

melania

Acum 11 ani

mult succes domnului cornel
Raspunde

vio

Acum 11 ani

Regionalizarea este cea mai mare tampenie care se poate intampla in urmatorii ani, zeci de mii de oameni vor avea de suferit si vor fi marginalizati, orase intregi vor intra in derizoriu si se vor autodistruge, toate astea in timp ce altii, putini dar lacomi vor trage ponoasele de pe urma investiilor din \"capitala\" regiunii. Daca Stirbet crede ca proiectul lui va avea sanse de reusita inseamna ca a stat deageaba atatia ani in politica. Niciodata piticii de la Bucuresti nu vor accepta Sibiul capitala de regiune, deci noi nu vom avea decat de pierdut
Raspunde

bes

Acum 11 ani

Domnule Stirbet, sunt chiar curios sa vad proiectul respectiv cat si cercetarile pe care se bazeaza. De asemenea as dori sa va spun ca un presedinte de CJ are cu totul alte atributii(vedeti legea administratiei publice locale si statutul alesilor locali) si responsabilitati. Iar la final va propun un pariu: in cazul introducerii regiunilor, in orice combinatia ar intra judetul nostru, Sibiul nu o sa fie capitala de regiune(cu Alba si Mures - cum propuneti dumneavoastra - o sa fie Alba-Iulia - si cred ca stiti de ce - iar cu Brasovul si oricare alt judet, o sa fie Brasovul - forta de munca, pozitionare etc.) Daca se intampla cum spuneti dumneavoastra, va dau o bere, daca nu...faceti o oferta. Astept cu nerabdare ca dumneavoastra sau un coleg de-al dumneavoastra sa posteze un link catre proiectul de regionalizare si documentatia aferenta.
Raspunde

lpd

Acum 11 ani

fraerul asta agramat o da la intors.Stie toata lumea ca pdl vrea regiune cu BV capitala si asta ne arunca praf in ochi. Este culmea: isi face campanie in Sibiu spunandu-ne ca va veni regionalizarea in care orasul nostru ( si judetul) vor fi marginalizate ... Mai bine ne-ar explica sursa banilor lui , de isi poate face case din salar de 1500 lei... Stimabile, sibienii n u sunt chiar handicapati mintal sa te voteze...
Raspunde

Ionel

Acum 11 ani

Oricine va fi la guvernare in perioada 2012 - 2016 va face regionalizarea, nu este cale de intors.
Raspunde

vero

Acum 11 ani

mult succes d-nul Stirbet in campanie si la alegeri.
Raspunde

???

Acum 11 ani

Oricum si orice va fi, eu nu va inteleg vehementa cu care respingeti reorganizarea pe regiuni. Asta in conditiile in care tot ardeleanul \"care se respecta\" rage si urla impotriva dictaturii de la Bucuresti, adica refuza indarjit conducerea centralizata (de la Bucuresti), si in acelasi timp nu doreste descentralizare.
Raspunde

dvd

Acum 11 ani

ce moaca de milog are asta din poza cu regiunea sibiu
Raspunde

sibi

Acum 11 ani

Bravo Ionel,esti printre putinii care gandesc !!!!
Raspunde

bes

Acum 11 ani

Pt. Ionel: prima data trebuie sa schimbe Constitutia(art. 3 alin. 3). Si nu ar fi o problema regionalizarea cat este modul in care se face(nu exista sisteme reale de ghiseu unic, nu exista un studiu de costuri, nu exista un studiu de miscari ale populatiei etc.). Pt. ???(nr. 8): de unde stii ca este vorba despre descentralizare? Nu se spune nicaieri ce decizii vor trece din mana Bucurestiului in mana regiunilor. Si atata timp cat banii au sa mearga tot la Bucuresti, iar acesta trimite banii unde are chef, nu poti vorbi despre descentralizare.
Raspunde

mm

Acum 11 ani

ai zis Sibiu dar ai gandit Brasov
Raspunde

una

Acum 11 ani

***www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2011/06/21/lectia-de-istorie-a-prof-acad-dinu-c-giurescu-de-la-punctul-de-intalnire-transcrisa-integral-in-aceste-zile-se-joaca-integritatea-teritoriala-a-romaniei-se-joaca-stabilitatea-ei-fiecare/
Raspunde

Cat e de bou

Acum 11 ani

Stirbet! \"Cluj Napoca: Cluj, Sălaj, Bistrița Năsăud;\" - Auzi la el, \"Regiunea CLUJ_NAPOCA\"
Raspunde

Vasile

Acum 11 ani

Regiunea ARAD: Arad; Hunedoara; Gorj????? Nu contează ce partid e! Cu toate că totuși contează! Cum am putut să votăm astfel de indivizi! Ăștia sunt cretini... Regiunea SIBIU, de parcă cei din Mureș sau din Alba nu ar dori sau nu ar putea să fie capitale de regiune... Ăsta vinde GOGOȘI!!!!
Raspunde

BULĂ

Acum 11 ani

eu propun 4 regiuni in romania si fiecare sa se gospodareasca singura= REGIUNEA 1 - SM,MM,BH,SJ,CJ,AR,AB,SB,TM,CS,HD. REGIUNEA 2- SV,BT,IS,NT,HR,BC,VS,BV,CV,VN,GL . REGIUNEA 3- GJ,MH,DJ,VL,AG,OT,DB,TR. REGIUNEA 4 - PH,B,GR,BZ,BR,TL,IF,IL,CL,CT. capitala regiunilor sa fie la SIBIU .
Raspunde

rosu

Acum 11 ani

Bula, ai uitat pamantul craiesc.
Raspunde

EU

Acum 11 ani

@BULA: ma***in propunerea ta.
Raspunde

BULĂ

Acum 11 ani

Baetzi io sug pp....ula !
Raspunde

@19

Acum 11 ani

INTOTDEAUNA AI FACUT-O CU FINALIZARE....ESTE FRUMOS CA RECUNOSTI SI IN SCRIS . FELICITARIII !!!!
Raspunde

@18

Acum 11 ani

trebuie sa fie si opoztie...cu votul tau sau fara egal,nu se face primavara cu o floare
Raspunde

@17

Acum 11 ani

PĂMĂNTUL CRĂIESC E CAPITALA REGIUNILOR Pământul crăiesc (Pământul sașilor sau Scaunele săsești, în latină fundus regius, în germană Königsboden, în maghiară Királyföld) este demunirea dată unui teritoriu transilvan, delimitat la nord de râul Mureș, la sud de râul Olt, la est de localitatea Drăușeni și la vest de Orăștie. În acest teritoriu s-a stabilit in secolele XII-XIV o populație de limba germană (inițial populație mixtă germană, flamandă, valonă), cunoscută sub denumirea de sași (în latină, saxones).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus