Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Sarbatoarea romanilor

Deși ZECE MAI este singura sărbătoare a românilor care celebrează statul național independent, există în actuala societate și administrație forțe majoritare ce încearcă din răsputeri ocultarea ei… Probabil pentru că această zi le amintește fără cusur despre Monarhia Română, singura forță instituțională care a reușit scoaterea celor 3 principate medievale din marasmul politic și aducerea lor sub aceeași conducere!

Iar dacă acești reprezentanți (aleși) ai populației de azi nu reușesc să se acomodeze cu faptele istoriei propriei lor țări și se arată total neinstruiți și ne-educați din familiile lor, vina nu o poartă Monarhia și nici bietul popor, împins la bejenie printre străini tocmai de către așa-zisul lor președinte!

Am participat săptămâna trecută la festivitățile organizate de Familia Regală a României în cinstea zilei de ZECE MAI, cu un corolar de acțiuni culturale organizate de cei mai serioși reprezentanți ai elitei intelectuale bucureștene. Manifestările au început cu câteva zile înainte de 10 Mai și continuă și acum. S-au reluat tradiții specifice maialurilor interbelice, care derivau și ele din preceptele unei dezvoltări sănătoase a populației – cercetășia pentru tineri, crosul popular, spectacole demonstrative cu avioane sau automobile. A fost un bun prilej de a pune la un loc generații diferite, de a resuscita spiritul comunitar, aflat în suferință într-o mare metropolă, unde mulți se însingurează tocmai în mijlocul mulțimii!

La aceste preliminarii au participat, ca din întâmplare, chiar suporterii spanioli ai celor 2 echipe de fotbal, sosiți în București să-și aclame echipa favorită. Asta pentru că o bună parte dintre ei cunoșteau deja legăturile istorice dintre cele două popoare, drept care au recunoscut figura împăratului Traian, după statuia amplasată la Sevilla – locul nașterii celui care a cucerit Roma și apoi Dacia ! Sute de spanioli s-au fotografiat cu statuia sculptorului Vasile Gorduz din fața Muzeului de Istoria a României, apreciată unanim în Spania și la Roma (unde se află o copie în fața Accademiei Di Romania), dar respinsă de vulgul bucureștean, la fel de needucat și arogant ca și conducătorii ce și-i alege…

Majestatea Sa Regele Mihai I, împreună cu Altețele Lor Regale Principesa Margareta și Principele Radu, au depus coroane de flori la statuia întemeietorului României moderne, Regele Carol I, care tronează în fața Palatului Regal de pe Calea Victoriei, s-au întâlnit cu zeci de personalități ale vieții academice, administrației și artelor românești, cu ambasadori ai monarhiilor europene și asiatice. Tot de ZECE MAI au fost premiați învingătorii Maratonului Regal 2012.

După-masa a avut loc a treia ediție a serbării în grădina Palatului Elisabeta (de lângă Muzeului Satului –Parcul Herăstrău) – un picnic enorm, cu cca 4000 de participanți, invitați ai Familiei Regale din toate comunitățile românești de pe teritoriul României Mari – ca un simbol al Coroanei Române, care conține toate aceste teritorii, indiferent între ce granițe vremelnice sunt ele! Așadar s-au strâns în curtea palatului oameni de toate vârstele, confesiunile și profesiile, din toate zonele rurale și urbane, îmbrăcați în costumele cele mai diverse – de la cele populare, trecând prin uniforme din istoria Regatului Român, până la cele mai elegante ținute feminine ale caselor de modă contemporane. A fost într-adevăr un moment al bucuriei și mândriei, unde s-a putut simți vibrația patriotismului firesc, aflat în cel mai generos loc cu putință!

Casa Regală a fost onorată de marea orchestră Muzica Reprezentativă a Armatei, care a intonat Imnul Regal și a ținut un concert în aer liber de peste o oră, apoi de Poliția Călare a Ministerului de Interne, de Regimentul de Gardă al M.A.N. și de Asociația Tradiția Militară. Majestatea Sa Regele Mihai și Altețele Lor Regale Principesa Margareta și Principele Radu au ieșit de mai multe ori la balconul palatului pentru a răspunde ovațiilor celor prezenți și a urmări spectacolul de acrobații aeriene oferit de trei piloți, maeștri militari, exact deasupra Palatului Elisabeta. În tot acest timp, te puteai întâlni pe gazon cu un mare număr de personalități din viața politică, diplomatică, culturală și științifică a țării, pe care le poți altfel zări doar la televizor. Furnizorii atestați ai Casei Regale au oferit în standuri separate produsele culinare și băuturile speciale pentru care au fost aleși ca primii producători în ramura lor!

Foarte încurajator au apărut grupurile de copii și tineri din școli de elită, vizitate de A.L.R. Principesa și Principele, care au venit cu profesorii îndrumători, unii de la mari distanțe. Legat de prezența unor oameni politici controversați, se poate spune, în primul rând, că Familia Regală nu privilegiază un anume curent politic, iar în al doilea rând, este de remarcat că acești politicieni sesizează totuși valoarea aparte a Casei Regale în peisajul precar al politicii românești, în timp ce alții, staruri intelectuale și politice, nu o fac cu nici un chip!

Aș mai remarca un eveniment cultural de o rezonanță cu totul aparte – vernisajul expoziției fundației ANASTASIA, programat în ZECE MAI  de către președintele ei, maestrul acad. Sorin Dumitrescu, un monarhist de notorietate: acolo s-au prezentat câteva dintre cele peste 900 de capodopere ale zecilor de plasticieni români activi în a doua jumătate a secolului XX, maeștri în pictură, grafică și sculptură, pentru care încă nici un om politic din ultimii 22 de ani nu a găsit un spațiu de expunere permanentă - demn de o artă de cea mai înaltă factură, care a ieșit dintre chingile cenzurii comuniste și a ilustrat adevăratele sfidări ale Artei acestui timp, nevămuită de interese comerciale (ca în vest) sau ideologice (ca în restul estului) ! După cum se exprima Sorin Dumitrescu și la lansarea masivului volum  „Pinacoteca Fundației Anastasia”, arta creștină românească continuă să se afle numai în catacombe!

La București au înflorit în aceeași zi și teii și salcâmii și socul și lămâița…

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus