Duminică,
28.05.2023
Parțial Noros
Acum
11°C

Huet.Urban va invita la Marele Bal Baroc

 

19-20 mai, Piața Huet. Locul în care întreaga istorie baroc a Sibiului se întâmplă pentru două zile, în punctul de unde Sibiul a luat ființă. Pentru cea de-a doua ediție, Festivalul Huet.Urban îmbracă galantele costume baroce, pentru un Grand Tour Baroc și un Mare Bal ce vor fi punctele centrale ale festivalului ce are loc la finalul acestei săptămâni.

Fără îndoială, Marele Bal Baroc este cel mai așteptat eveniment în cadrul Festivalului. Aula Colegiului Național Samuel von Brukenthal va fi animată de Tromba Felix Quintett, acompaniați la rândul lor de un DJ. Muzica baroc se va împleti perfect cu elemente dance, într-o ambianță apropiată de cea a marilor petreceri vieneze. „Așteptăm cu nerăbdare acest bal și ne dorim ca el să fie o replică pe cât se poate de apropiată marilor petreceri baroc din vremea conților și conteselor. Am pregătit peste 100 de costume pentru sibienii ce doresc să participe la bal”, spune Michael Engel, directorul Fundației Heritas, organizatorul festivalului Huet.Urban. Marele Bal Baroc va începe la ora 19 iar costumația de epocă este obligatorie. „Baroc înseamnă bucuria radiantă de a experimenta și o bogăție extraordinară a fanteziei. În acest spirit, dorim să sărbătorim trecutul și prezentul împreună”, spune Frank-Thomas Ziegler, manager cultural în Parohia Evanghelică Sibiu, partener al Festivalului Huet.Urban.

Piața Huet va fi împărțită pe durata festivalului în mici zone diferite prin activitățile ce se vor desfășura acolo. Curtea Bisericii Evanghelice este destinată evenimentelor culturale. Pe scena festivalului ce va fi amplasată în curte vor urca formațiile Moonlight Breakfast, MeeRah, The Noise și Toulouse Lautrec. În timpul zilei, tot pe scenă se vor desfășura mini-concerte, spectacole de dans și spectacolul de teatru interactiv - Viața și moartea lui Leopold von Huet ce va avea loc duminică, de la ora 19. Zona din apropierea Casei Calfelor va fi destinată atelierelor meșteșugărești și pentru copii. Atelierele doresc să revitalizeze practicile meșteșugarilor străvechi în prelucrarea fierului la forjă, tâmplărie, sau figurine din lut dar și în pictură sau realizarea de măști și costume baroc, în special pentru cei mici. „Ne bucurăm că avem ocazia să participăm și să susținem pentru a doua oară Festivalul Huet.Urban. Dorim să vă prezentăm și în acest an câteva din activitățile noastre și să vă arătăm cum se sculptează un stâlp de lemn”, spune Ed Chmarsky din partea Asociației Casa Calfelor.

Grand Tour-ul Baroc va fi partea explicativă a întregului proiect baroc ce se va desfășura în weekend în Piața Huet. În fiecare zi de festival, Grand Tour-ul va porni la ora 14 din fața Infopoint-ului din Piața Huet și îi va conduce pe sibieni într-o călătorie prin lumea blazoanelor străvechi, a arhitecturii baroce, cu opriri la conferințe, prelegeri și expoziții pe tema Sibiului în epoca barocă. Conferințele vor avea loc la Atrium Cafe și la Café Wien.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

4 comentarii

iancu

Acum 11 ani

Mai departe de costumele alea galante n-am putut sa citesc.
Raspunde

HOTIE BAROCA

Acum 11 ani

CAND SIBIUL ARATA CUM ARATA, PRIMARIA ARUNCA SUME IMENSE DE BANI PRIN ACESTE PSEUDOMANIFESTATII BAROCE. ALO DNA, TU NU TE POTI AUTOSESIZA?
Raspunde

adevarul

Acum 11 ani

vezi tunul cultural cu \"baroc upgrade\" aici: www.sibiu.justitiarul.ro/index.php/investigatii/502-asociaia-sibiu-1191-i-cei-trei-crai-de-la-epuit-.html
Raspunde

Sibian

Acum 11 ani

Horia si demitizarea istoriei Am pornit de la articolul \"Horea\" aparut recent in \"aldine\". Am preferat aici forma onomastica Horia, pentru ca in toate vechile documente apare astfel, iar ardelenii, in graiul lor natal, nu pronunta niciodata ea, ci ia. In articolul amintit mai sus se pomenea si de \"demitizarea istoriei\", inceputa dupa 1989. Desigur, nu e rau ca personalitatile si evenimentele istorice sa fie apropiate de adevar, indiferent daca ne dezamagesc sau nu. Este si cazul evenimentelor de la 1784 din Transilvania, in speta de rascoala condusa de Horia, Closca si Crisan. Se stie cum au sfarsit-o conducatorii rascoalei. Nu se pomeneste insa niciodata cine a fost cel de care a depins direct atat reprimarea rascoalei cat si metodele barbare prin care au fost ucisi conducatorii razmeritei. Atunci, hai sa-l \"demitizam\" si pe guvernatorul marelui principat al Transilvaniei de atunci, nimeni altul decat celebrul baron Samuel von Brukenthal! Iata cum e prezentat de obicei baronul Brukenthal in biografiile aparute in romaneste, fie in presa, fie in carti, fie pe Internet: \"Samuel von Brukenthal, descendent al unei familii de mici nobili sasi din Transilvania. A studiat dreptul, administratia politica si filosofia la universitatile din Halle si Jena, formandu-se in spiritul iluminismului european. Apreciat pentru calitatile sale de om de cultura si abil diplomat, a facut o cariera stralucita la Curtea Imperiala vieneza, devenind cancelar aulic al Transilvaniei. Aceasta este perioada de constituire a colectiei sale de pictura, mentionata deja in 1773 in \"Almanach de Vienne\" ca una dintre cele mai valoroase colectii particulare aflate la Viena. In acel moment, impartasind pasiunea pentru stiinte a epocii sale, Brukenthal colectioneaza si raritati numismatice, arheologice, bibliofilie si mineralogice\". si tot asa! Se precizeaza doar ca in anii 1777-1787 a fost guvernator al Transilvaniei, apoi se insista pana la detalii la grozava lui colectie de pictura, care a \"innobilat\" pe veci orasul Sibiu. Nici o vorba despre discriminarea feroce a romanilor ardeleni, nici un cuvant despre tragerea pe roata a fruntasilor rascoalei. Se vorbeste doar despre \"iluminismul\" baronului!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus