Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Nastase vinovat, Ponta compromis, imaginea Romaniei la pamant

 

Absolut stupefiant! N-aş fi crezut în ruptul capului că doi jurişti de vază, unul important cadru universitar şi fost prim ministru, celălalt devenit la rândul său prim ministru al României, obţin, în încercarea de a obstrucţiona actul de justiţie, un rezultat exact pe dos, primul oferindu-şi pe tavă vinovăţia, al doilea compromiţându-şi din start cariera politică. Mi se va spune: este o afirmaţie gratuită de vreme ce nu avem o hotărâre definitivă de condamnare, nici dovada unei imixtiuni a primului ministru în actul de justiţie. Aşa este! Nu avem o hotărâre definitivă ci numai una recurată care a constatat o vinovăţie şi a aplicat o pedeapsă. Doar că, de maniera în care au fost conduse lucrurile pe ambele tărâmuri, cu probe mai mmult decât convingătoare, cei doi s-au expus verdictului unui judecător absolut suprem, anume s-au expus judecăţii opiniei publice. Chiar dacă, acum, opinia publică românească, bulversată, contorsionată timp de peste două decenii, nu va reacţiona la unison cum se cuvine, două rezultate palpabile se vor produce: reacţia sigură a opiniei (politico-juridice) europene şi consemnarea în analele politice şi juridice a unui act de sălbatică brutalitate asupra justiţiei şi ideii de justiţie în România anului de graţie 2012.

Să reamintim faptele. În anul 2004 Inspectoratul de Stat în Construcţii, sub conducerea Irinei Jianu, organizează, în condiţii deloc obişnuite, un simpozion pe tema „Calităţii în construcţii”. Anume, cu participare plătită, când se ştie, participarea la astfel de manifestări este benevolă şi gratuită. Se încasează o sumă echivalentă unui milion şi jumătate de euro care în mod normal trebuiau cuprinşi în actele instituţiei ca venituri realizate peste veniturile bugetare. Afirmativ, potrivit rechizitorului procuraturii, banii sunt folosiţi în campania electorală prezidenţială de staful al lui Adrian Năstase. Se iniţiază cercetări penale. Se face o expertiză contabilă care constată încasarea sumei. Se ajunge la judecată( după 8 ani) care constată prejudiciul în paguba instituţiei, inculpaţii sunt condamnaţi penal şi obligaţi la repararea prejudiciului. Se face recurs invocându-se nevinovăţia. La cererile insistente ale inculpaţilor, judecata în recurs se amână suspect şi repetat până când, printr-un fel de cadou prezidenţial, puterea este preluată de USL. În prima şedinţă de guvern ISC este trecut în subordinea directă a guvernului, fosta şefă a ISC  este demisă, înlocuită la 18 mai cu Adrian Balaban Grăjdan care, la două zile de la numire, depune la instanţă un script afirmând, în numele instituţiei că nu există prejudiciu şi retrage cererea de constituire de parte civilă. Aceasta în condiţiile în care el însuşi depusese, în 2009, pe când era de asemenea şeful instituţiei - pe vremea guvernării PDL-PSD - expertiza contabilă la procuratură, constatatoare a prejudiciului. Poziţia acestuia este ilariantă şi nu are rost să fie comentată. Spune acum că nu este prejudiciu şi că a lucrat ca „unealtă”. N-o fi ca pagubă dar este ca venit neîncasat (nerealizat), deja constatat ca atare de o instanţă de judecată. De ultim moment aflăm că premierul Ponta l-a demis pentru că ar fi luat o hotărâre peste el. Până la redactarea acestui comentariu nu s-a luat şi măsura retragerii de la instanţă a hârtiei depuse de Grăjdan.

Într-un comentariu precedent arătam că la şefia guvernului cu Victor Ponta  şi la justiţie cu Titus Corlăţean, Năstase n-are a se teme, amândoi fiindu-i îndatoraţi ca unui adevărat părinte politic. Atâta doar: se face dovada că justiţia, ideea de dreptate şi adevăr, imaginea României, au intrat din nou pe mâna celor ce le-au batjocorit de două decenii încoace. Ba în concepţia deja expusă a noului ministru de justiţie, procurorii (de-ocamdată nu şi judecătorii) care instrumentează cazuri cu implicaţie vătămătoare politic trebuiesc arestaţi.

Cazul acesta al lui Adrian Năstase este ilustrativ. Se tinde la obstacularea judecăţii - probabil se va împlini termenul de prescripţie - o manevră ieftină, dar verdictul şi l-au dat deja singuri căci, o constatare a vinovăţiei, o condamnare chiar cu executare nu s-ar fi comparat cu enormul prejudiciu adus României prin astfel de şiretlicuri. În acest fel Năstase şi-a dovedit pe deplin vinovăţia în faţa opiniei publice iar Ponta, ponit binişor cu stângul a făcut un pas uriaş spre compromiterea viitorului politic.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

10 comentarii

iLia

Acum 11 ani

cand o sa vorbesti o data la persoana I-a: am facut, am furat, am abzat, am... am...Ai avea multe de spus si ar fi direct de la sursa, nu compilatii din presa; Sau sa ai bunul simt sa bagi capul in nisip!
Raspunde

exasperat

Acum 11 ani

Stimata conducere a ziarului ”Turnul sfatului”: scoateti-o odata pe epava asta resapata numita Dejeu (mai corect deseu) din gazeta, inainte sa va pierdeti toti cititorii inteligenti !!!!!!!!
Raspunde

relicventu

Acum 11 ani

nu ati auzit de reciclarea dejeurilor?!
Raspunde

nea ilie

Acum 11 ani

ce-i care au comentat pana acum precis sunt cu creerul spalat de felix motanul si ciutacii lui ....comunisti jegosi.
Raspunde

Macacul

Acum 11 ani

asta de Dejeu a fost ministru de interne pe vremea C.D. A fost la fel de nevolnic ca toti ceilalti. Clasa politica adevarata in Romania? Ce-i aia? Toti asa zisii politicieni au un singur scop, indiferent de culoarea politica: sa fie calare pe ciolan, sa se poata capatui.
Raspunde

@nea illie,

Acum 11 ani

poate toti au \"creerul\" spalat, dar au CREIER. Spre deosebire de tine. Asa se scrie, bai semidoctule? \"Creer\", \"ce-i\"? Analfabetule.
Raspunde

Astuia

Acum 11 ani

nu-i este rusine sa vorbeasca despre \"judecata opiniei publice\"? Tocmai el?
Raspunde

Balanta

Acum 11 ani

iLia si gasca : sunteti mici (ma refer la varsta si caracter), needucati si vorbiti din \"auzite\", nu ati trait perioada aceea cu adevarat. Dejeu a avut un rol in istoria tarii, voi ce aveti? El are ce povesti. Voi doar de barfa sunteti buni. Invatati sa ascultati si sa respectati.
Raspunde

UjjmjDhaOWkIp

Acum 11 ani

după 20 de ani, nu mai trebuia să fim een acaestă dilemă sau la acaestă răscruce către două rele.eenţeleg acum ce scriai despre opţiunea pe care o făcusei pentru Antonescu. een principiu, aş fi fost de acord cu tine dacă nu ştiam (adică, dacă aş fi fost un naiv să neg) că Antonescu va vira către Geoană. ACEASTĂ lipitură mă revoltă cel mai mult, nu paiaţa Geoană sau grobianul Băsescu.Banalitatea răului, argumentată de tot felul de probe-documente-videomontaje, care apar ACUM, deşi ele erau mereu AICI.şi mă mai revoltă că orice subiect politic eemi creează o puternică senzaţie de sufocare, iar asta din cauza unei prese care a eenvăţat ate2t de repede şi prost să mimeze profesionalismul, dar care nu mai face niciun serviciu de bine societăţii, individului. dimpotrivă, scindează schizoid, suprapune2nd unei realităţi-een-sine, o imagine ocultată. de fapt, mass media generează continuu o realitate een care eu, tu, voi nu ne mai regăsim, dar een care ne căutăm nişte repere ce ni se oferă arbitrar şi, iată, din care ne construim alte identităţi.dragă Lucian, tocmai de aceea am ajuns să optez eentre a nu vota deloc sau a vota cu cine am crezut eenainte de toate avalanşele astea de obiecte şi lucruri meta-reale, care mi se impun cu o agresivitate inimaginabilă a fi een ordinea celor omeneşti.
Raspunde

mYzKsGGpxY

Acum 11 ani

Comentul tau ma face sa realizez ca poate am avut un ton nvetoripit, poate agresiv. Problema e de fapt la mine, ca nu imi place Romania. Singurul lucru care-mi place aici e natura, dar atunci cand e chiar wild. Si ca sa ajung acolo trec de multe ori printr-o multime de neplaceri. In rest, obiective turistice, pentru mine, nu sunt. Admir insa cum apreciezi multe lucruri pe care eu nu le consider mare lucru (gen nu stiu ce castel in paragina). Mi-ar placea sa fiu mai usor de multumit.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus