Miercuri,
30.11.2022
Ceata
Acum
-4°C

Festivalul de Teatru de la Sibiu schimba regulile de finantare in Ministerul Culturii

Prezent astăzi la Sibiu pentru o conferință specială în cadrul Festivalului Internațional de Teatru, noul ministru al culturii, Mircea Diaconu, a anunțat că a instituit un nou sistem de acordare a banilor de la bugetul de stat pentru evenimentele culturale, totul pornind de la situația din acest an a FITS. Constantin Chiriac a lăudat initiativa.

Într-un stil foarte subiectiv și informal, ministrul Mircea Diaconu a explicat astăzi că la sosirea sa în minister a găsit un haos în ceea ce privește modul de selectare și finanțare a evenimentelor culturale majore din țară. ”Venind eu acum vreo două săptămâni în minister, că nici nu mai știu câte au trecut, am aflat că nu există un minim sistem de aprobare a proiectelor cutlurale. Există doar o listă. Nu există un sistem înscriere, de aprobare, de finanțare și așa mai departe. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu nu exista în niciun act. Era ca și cum n-ar fi!”, a povestit Diaconu. Aceleași probele cu care s-a confruntat FITS 2012 se confruntă în prezent și Festivalul Enescu sau Festivalul Sergiu Celibidache.

Diaconu a continuat menționând că, după ce s-a găsit o minimă formulă pentru sprijinirea FITS 2012, s-a constituit un nou sistem, care în 2 sau 3 săptămâni deja va fi funcțional și care va putea asigura un cadru mult mai clar pentru orce manager cultural din țară, privat sau public, care organizează un eveniment pentru care cere finanțare de stat.

”Sper că nu mai existe festivaluri cu finanțare sută la sută de la Guvern. Dacă cineva nu demonstrează că poate aduce bani, să nu mai primească de la stat”, a declarat și Constantin Chiriac, pe acestă temă. ”Cu cât cineva demonstrează că poate aduce mai mulți bani, cu atât primește un punctaj mai mare, are mai mult credit”, a venit imediat răspunsul ministrului.

Mircea Diaconu a mai spus la Sibiu că i-a luat două săptămâni să aranjeze organigrama ministerului, că va avea ”un mandar scurt și nervos” și că nu va vedea prea multe la Sibiu, pentru că ”FITS este genul de festival la care trebuie să mergi de colo colo, să intri într-o sală, să te plimbi pe stradă, să fii peste tot, trebuie să ai timp pentru el”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

diaconul de la MC

Acum 10 ani

”Cu cât cineva demonstrează că poate aduce mai mulți bani, cu atât primește un punctaj mai mare, are mai mult credit”. Curat Branzovenescu, nene ministrule!
Raspunde

crina

Acum 10 ani

un festival de tot ***ul pe banii multi risipiti fara rost halal ministru si caricaturi la tot pasul cand avem atatea probleme si greutati cu sanatatea , invatamantul etc
Raspunde

un actor grabit

Acum 10 ani

Diaconu trabuia sa aduca si DNA–ul cu el, ca tocmai il ancheteaza. Ar avea multe de cercetat DNA–ul si la hotiile \"culturale\" ale banditului Chiriac, care nu se da inapoi cand e vorba de dat mita la toata lumea, in ideea ca acei bani se vor intoarce insutit la el, atunci cand papagalii politici vor accede mai sus.Asa a facut si cu fostul premier Ungureanu,inainte ca acesta sa ajunga pe cai mari. MRU a incasat cateva zeci de milioane de la FITS ca sa conferntieze intr–o sala aproape goala!
Raspunde

@1,2,3

Acum 10 ani

Fucking idiots ! No more comments about !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus