Joi,
07.11.2024
Cer Senin
Acum
-1°C

In 16 iunie, Sibiul se pune in miscare

În mai puțin de două săptămâni, orașul de pe malul Cibinului va găzdui un eveniment cu strângere de fonduri din și pentru comunitatea sibiană – Semimaraton Sibiu 2012.

 
Organizatorii - grupul de inițiativă „Fundația Comunitară Sibiu” și asociația „PeDale” – promit o desfășurare incredibilă de forțe, cu voluntari, asistență medicală și spiritul unei competiții de alergare. Evenimentul este format din două curse principale, cea de semimaraton, care are 21 km și cea de cross, care are 4 km. „Sunt deschise oricui, iar cursa de semimaraton poate fi parcursă și sub formă de ștafetă, de 2x10 km sau 4x5 km. Fiecare participant poate și trebuie să își aleagă cursa pe care crede că poate să o termine. O să fie voluntari care se vor plimba în permanență pe traseu și vor urmări dacă există alergători, care au probleme medicale sau dacă pot să termine cursa”, spune Ciprian Ciocan, unul dintre organizatori.
 
13 cauze, 60 de alergători 
 
La finalizarea înscrierilor, în competiție s-au adunat 13 proiecte sau, mai exact, 13 cauze, iar pentru fiecare cauză „luptă” un ONG, o companie sau un grup de inițiativă. Ideea generală care stă în spatele acestui eveniment este destul de simplă: nu există un clasament, deoarece competiția în sine nu se desfășoară între ONG-uri ori între alergători. „Traseul Semimaratoului este: Muzeul Astra – Grădina Zoologică – Strada Avrig – Terasa Bolta Rece – Scena de pe Lac (Muzeul Astra), iar crosul se va desfășura numai în Muzeul Civilizației Populare Astra Sibiu. Există o taxă de înscriere în competiție – 30 de lei pentru cros și 60 pentru semimaraton, iar în momentul în care te înscrii pe site (n.r. – maratonsibiu.ro) îți și alegi una din cauzele pe care vrei să le susții. Ca și alergător, susții o cauză prin taxa ta de înscriere și automat acei bani merg la proiectul respectiv. Pe de altă parte, fiecare alergător poate să își aducă susținători, adică persoane care sunt dispuse să dea o sumă de bani pentru fiecare km alergat. <>. Banii respectivi vor merge la ONG-ul pe care îl susține alergătorul X”, subliniază Ciprian Ciocan, membru al  grupului de inițiativă „Fundația Comunitară Sibiu”. 
Astfel, fiecare alergător este reprezentantul unei singure cauze și, atât  lui, cât și ONG-ul implicat în cauza respectivă, îi revine sarcina de a  mobiliza posibilii susținători. 
 
„O oportunitate pentru comunitate”
 
Pe lângă motivația pur sportivă, care până la urmă testează fizicul, organizatorii cred că sibienii care vor participa la eveniment vor realiza „că fac parte din ceva mai mare - o comunitate”. Însă, această apartenență nu vine niciodată singură, ci cu o serie de responsabilități. „Tu, alergătorul, vii pentru că vrei să ajuți, să te implici. Sloganul nostru – Sibiul se pune în mișcare – vine cu două conotații. Pe de o parte, chestiunea evidentă – este o competiție de alergare, iar pe de altă parte simbolizează ideea de comunitate în care oamenii se strâng tocmai pentru a pune în mișcare niște proiecte ale comunității de care, până la urmă, beneficiem cu toți, așa cum sunt SMURD-ul sau Salvamontul. Este și o oportunitate pentru comunitate de a-și da seama de propria existență, o oportunitate a oamenilor de a conștientiza că există o comunitate și că ea poate să contribuie activ, nu doar să aștepte să primească serviciile respective”, mai spune Ciprian Ciocan.
În 16 iunie, alergătorii celor 13 ONG-uri vor lupta pentru următoarele cauze: dotarea cu echipament necesar operațiunilor de salvare în zonele montane, informarea tinerilor asupra responsabilității la volan, dotarea ambulanței de terapie intensivă tip C a SMURD, bicicleta zilnică, situația dificilă a copiilor și familiilor rome din comuna Roșia, program de informare a riscurilor consumului de droguri, ajutor pentru animalele fără stăpân aflate în dificultate, organizarea unei tabere pentru copiii din familii defavorizate, promovarea baschetului în școli, amenajarea traseului de cicloturism Emil Cioran, realizarea unei cărți despre istoria Sibiului destinată copiilor, recondiționarea/igienizarea Policlinicii Luther și procurarea unui monitor pentru funcții vitale pentru secția de Hematologie din Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus