Cel mai mare producător de conserve pe bază de carne din România, Scandia Food, aşteaptă oferte "corecte" pentru vechiul amplasament al fabricii din Sibiu, situat pe strada Morilor. Cum piaţa imobiliară nu se scaldă în cele mai călduţe ape, vânzarea spaţiilor de pe strada Morilor este foarte probabil să se petreacă după deschiderea primul restaurant Scandia la Sibiu, undeva în cursul anului viitor.
Deschiderea noii fabrici Scandia Food pe strada Podului, în 2011, a dus la mutarea întregii producţii din "istoricul" amplasament de pe strada Morilor. Vechile spaţii sunt, acum, "în conservare", spun reprezentanţii Scandia Food. "Pe Morilor luăm în considerare construcția unui muzeu, însă deocamdată nu e decis nimic. Sunt lucruri foarte interesante pe care le-am găsit acolo", spune Andrei Ursulescu (foto), CEO Scandia Food SRL.
Dacă deschiderea unui muzeu ar putea rămâne o simplă idee, reprezentanţii fabricii de conserve pe bază de carne recunosc că sunt dispuşi să vândă spaţiile din apropierea centrului istoric al Sibiului. Singurul lucru ce împiedică o astfel de tranzacţie rămâne, însă, nivelul scăzut al preţurilor de pe piaţa imobiliară. "Înstrăinarea terenurilor depinde foarte mult de piață, de oportunități. Astăzi nu există în plan vânzarea lui și nici nu ne-am impus anumite termene sau strategii legate de o astfel de vânzare. La prețul corect putem să discutăm orice, dar acum nu există acel preț corect", arată Ursulescu.
Un nou restaurant la Sibiu
Până acum, Scandia Food a deschis două restaurante, ambele situate în Capitală. Planurile de a deschide un astfel de restaurant şi la Sibiu existau de mai demult, dar acum conducerea societăţii şi-a impus şi un termen. "Ne gândim la anul să deschidem și la Sibiu un restaurant, cu specific tradițional ardelenesc. Încă nu avem o zonă hotărâtă pentru locul în care să fie deschis restaurantul", spune Ursulescu.
Materia primă vine în special din import
Producţia zilnică a Scandia Food este de aproximativ 80-85 de tone de produs finit în fiecare zi. Această producţie nu îşi regăseşte, însă, materia primă în ţara noastră. Potrivit reprezentanţilor firmei, 80% din materia primă folosită în producţia conservelor provine din alte ţări. Cât despre Sibiu, singurii furnizori sunt cei de arome – Esarom. "Nu e vorba că dincolo e mai ieftin. Dar dacă ar fi să cumpărăm tot ficatul de porc existent în România pe o perioadă de un an, nu ne-ar ajunge să producem o singură lună. Din păcate, piaţa din România pe materii prime nu ne ajută foarte mult ca şi cantitate, nu ca şi preţ. Căutăm în permanenţă furnizori, am fi foarte interesaţi să lucrăm cu distribuitori locali, dar nu sunt", spune Ursulescu.
De cealaltă parte, a vânzării producţiei, tot de pe piaţa externă vin principalii parteneri. "Anglia e cea mai bună piaţă pentru Scandia. "Ei nu mănâncă pateuri, ci multe mâncăruri. Dezvoltăm reţetele lor foarte apropiate de gustul de acolo şi au un succes care ne adus la dublarea exportului de la an la an", mai spune Ursulescu.
Vânzări în creştere
Cu aproximativ 550 de angajaţi, Scandia Food a avut un volum de vânzări în creştere pe primul trimestru al acestui an, faţă de perioada similară, susţin şefii companiei sibiene, fără să dea însă şi cifre. Ei speră să păstreze această creştere şi la finele anului. Potrivit ultimului bilanţ publicate de Ministerul Economiei, volumul total al cifrei de afaceri a fost, în 2010, de aproape 287 de milioane de lei.
Istorie de 90 de ani
Scandia Food a sărbătorit, săptămâna trecută, 90 de ani de la înfiinţarea fabricii de conserve de la Sibiu, fondată de Josef Theil. În 1938, fabrica a fost închiriată unei societăţi suedeze, care a cumpărat-o în 1941. A urmat naţionalizarea acesteia de către regimul comunist şi privatizarea din 2001, sub titulatura Scandia Română. În 2010, în urma unui proces de rebranding, Scandia a devenit Scandia Food.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
ID
Acum 4 ore
Joe Doe
Acum 4 ore
MergeTreaba
Acum 4 ore
Asdfasdf
Acum 4 ore
Georje