Luni,
30.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
-3°C

Silvestru Tomuta a fost condamnat la sase ani de inchisoare cu suspendare

Tribunalul Sibiu l-a găsit pe Silvestru Tomuță, fostul director al Casei de Cultură a Sidicatelor Sibiu, vinovat de luare de mită și l-a condamnat la o pedeapsă cumulativă de șase ani de închsoare, cu suspendare, la care se adaugă o listă întreagă de măsuri de supraveghere. Începând de miercurea trecută, 30 mai, Silvestru Tomuță a fost repus în libertate. Au trecut mai puțin de trei luni de la arestarea lui până la condamnare.

Sentința Tribunalului Sibiu dispune o pedeapsă principală de patru ani de închisoare pentru luare de mită, plus alți doi ani care se adaugă pedepei pricipale, plus interzicerea unor drepturi civile și stablirea unor măsuri de supraveghere. ”În baza art. 6 din Legea nr. 78/2000 modificată, rap. la art. 254 alin. 1 Cod penal condamnă pe inculpatul T.S. la pedeapsa închisorii de 4 ani pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. În baza art. 65 alin. 2 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile prev. de art. 64 pct. 1 lit. a teza a II a, lit. b, Cod penal pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei principale. În baza art. 71 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prev. de art. 64 pct. 1 lit. a teza a II a, lit. b, Cod penal. În baza art. 86 indice 1 Cod penal dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicată inculpatului pe o durată de 6 ani ce constituie termen de încercare în condiţiile art. 86 indice 2 Cod penal”, se arată în sentința Tribunalului Sibiu. 
 
Obligat să anunțe orice deplasare mai mare de o săptămână
 
Complementar sentinței arătate mai sus, Tribunalul Sibiu l-a mai obligat pe Silvestru Tomuță să se supună unei întregi liste cu măsuri de surpaveghere. Spre exemplu, Tomuță trebuie să anunțe orice deplasare mai mare de opt zile, să se prezinte la date fixe la Serviciul de probațiune și să arate tot timpul care îi sunt mijloacele de existență. ”Pe durata termenului de încercare inculpatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte, la datele fixate, la Serviciu de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Sibiu, desemnat cu supravegherea inculpatului; b) să anunţe în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice orice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă. În baza art. 359 C.p.p. atrage atenţia inculpatului asupra cauzelor de revocare a suspendării sub supraveghere a executării pedepsei prev. de art. 86 indice 4 Cod penal. În baza art. 71 alin. 5 Cod penal pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii se suspendă şi executarea pedepsei accesorii”, se mai arată în sentința Tribunalului Sibiu. La final, Silvestru Tomuță mai trebuie să plătească și cheltuielile de judecată, care au fost stabilite la valoarea de 3600 de lei.
 
Avocații fac recurs
 
În acest proces, Silvestru Tomuță a fost apărat de doi avocați. Este vorba despre Mariana Corneanu, membru în Baroul Sibiu și Laurențiu Mârza, membru al Baroului Alba. Aceștia spun că nu sunt foarte surprinși de sentința Tribunalului Sibiu și au anunțat imediat că vor apela la căile de atac. ”În acest moment nu am luat o decizie clară ce vom face, dar categoric vom face recurs. Nu pot să spun că surpriza este una foarte mare, având în vedere ce a cerut procuratura și condițiile în care s-a desfășurat acest proces”, a declarat pentru Turnul Sfatului Mariana Corneanu. La ultima înfățișare în acest proces, desfășurată la data de 23 mai, procurorul de caz a cerut instanței condamnarea inculpatului pentru infracțiunea de luare de mită, însă având în vedere faptul că este la prima abatere, că are o vârstă relativ înaintată și că a făcut dovada unor reale calități de manager cât deținut funcția de director al Casei de Cultură a Sindicatelor, pedeapsa să fie una cu suspendare. Ceea ce, într-un final, s-a și întâmplat. Cu toate acestea, la data de 31 mai și DNA Alba a făcut recurs în acest proces.
 
Victima unui grup organizat
 
De partea cealaltă, avocații lui Tomuță și-au construit apărarea pe ideea că acesta nu a cerut și nu a luat niciodată mită, totul fiind o înscenare pusă la cale de un grup cu mare influență locală, care ar fi avut interese asupra Casei de Cultură a Sindicatelor. Acest grup ar fi fost format din: Alin Dobrin - proprietar de club cu sediu în spațiul Casei de Cultură a Sindicatelor, Eduard Kovesi – om de afaceri, Ovidiu Dragoman – directorul Casei de Cultură a Municipiului Sibiu și Stephan Dragoman – fiul lui Ovidiu Dragoman. ”Nu sunt vinovat! Probele aduse scot în evidență reaua credință a denunțătorului Dobrin Alin care avea interese în înlăturarea mea de la Casa de Cultură a Sindicatelor. Sunt victima unui grup organizat  care a vrut să folosească Casa de Cultură în interes propriu”, a spus Tomuță în fața judecătoarei Mariana Czika, la ultimul termen al procesului. Tot atunci, Laurențiu Mârza a anunțat că intenționează să depună o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. ”Nu a avut parte de un proces echitabil. Vom face plângere la CEDO. Considerăm că a fost provocat și există practică la CEDO împotriva României”, a spus Laurențiu Mârza.
 
Speranțe la Înalta Curte
 
La fiecare termen avocații lui Tomuță s-au arătat foarte supărați de modul în care decurge procesul, menționând că sunt probe neluate în seamă, sau declarații ale martorilor neconsemnate. La ultima înfățișare avocații chiar au cerut recuzarea completului de judecată, cererea lor fiind respinsă. În paralel cu procesul de la Sibiu, apărătorii lui Tomuță au depus în data de 14 mai la Înalta Curte de Casație și Justiție o cerere de strămutare a procesului, care dacă va fi aprobată întregul proces ar putea fi casat la Sibiu și reluat în fața altei instanțe în țară.
 
De unde a pornit totul
 
La data de 29 februarie 2012, Tomuţa Silvestru a fost surprins în flagrant în timp ce primea de la suma de 8.600 lei ca primă tranşă dintr-o sumă de bani pretinsă cu titlul de mită. ”În perioada decembrie 2011 – februarie 2012, inculpatul Tomuţa Silvestru, în calitate de director al Casei de Cultură a Sindicatelor Sibiu, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale din Sibiu (denunţător în cauză) să îi remită lunar, cu titlu de mită, pe o perioadă de 5 ani, suma de 2.000 de euro, pentru a aproba închirierea unui spaţiu din incinta Casei de Cultură în condiţii avantajoase pentru firma denunţătorului. Acest contract fusese încheiat în cursul lunii decembrie 2011 pe o perioadă de 5 ani iar cuantumul chiriei (500 de euro lunar) era modic, comparativ cu nivelul chiriilor percepute pentru alte spaţii ale aceleiaşi instituţii. Suma de 2.000 de euro trebuia achitată lunar, pe toată perioada de derulare a contractului”, a transmis atunci Direcția Națională Anticorupție.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Nicolae

Acum 10 ani

Frectie la un picior de lemn. Justitia s-a dovedit si de aceasta data ca nu-i in stare sa dea o solutie pe masura faptelor comise. Ori este vinovat si atunci trebuie sa primeasca ani de detentie, ori ii nevinovat si atunci beneficiaza de toate drepturile avute inainte de proces. Ca la noi la nimeni
Raspunde

@Nicolae

Acum 10 ani

Si daca pedeapsa consta in suspendarea lui Tomescu de ***timp de 6 ani ?
Raspunde

@Nicolae

Acum 10 ani

suspendare de oo
Raspunde

un sibian

Acum 10 ani

at fi fost interesanta varianta fara suspendare...
Raspunde

un avid de cultura

Acum 10 ani

doresc sa se faca dreptate in cazul Tomuta si adevarul sa poata fi dovedit
Raspunde

camy

Acum 10 ani

Nu faci foc nu iese fum.......daca intradevar este o inscenare trebuie dovedit si luate masuri iar daca este vinovat la fel numai ca justitia nu isi face treaba....ei condamna la o gramada de ani de detenti pe GAINARI iar astia cu o gramada de case si averi facute pe spatele nostru traiesc bine mersi se inbogatesc peste noapte.VOM DA SOCOTEALA LA ADEVARATA JUDECATA!!!RUSINE PTR JUSTITIA ROMANA,care nu isi arata competenta !!!!!
Raspunde

eu

Acum 10 ani

Si-a pus cineva intrebarea urmatoare ? Cine ar avea tupeul sa ceara mita de la sotul procurorului general ??? :))))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus