Joi,
20.11.2025
Innorat
Acum
4°C

Ciresele

Doar luna iunie, luna lui Cireșar, este luna lor, luna cireșelor și delicioasele fructe care se numără printre preferatele multora. O porție zdravănă de cireșe înseamnă însă o porție zdravănă de sănătate pe care o acordăm organismului.

Au un conținut ridicat de vitamină C și o cantitate semnificativă de bioflavonoizi, antioxidanți ce au rolul de a scădea colesterolul și de a de a favoriza circulația sanguină prin dilatarea arterelor mici. Așadar, cireșele reprezintă un adevărat aliment antioxidant. Consumându-le, organismul nu are decât de câștigat: sistemul imunitar este fortifiat, iar procesul de îmbătrânire întârziat.

Ce conțin însă cireșele? Conțin apă, zaharuri, săruri minerale (fosfor, calciu, magneziu, fier), o cantitate suficientă de provitamină A (având rol de întreținere a țesuturilor și de menținere a acuității vizuale), vitaminele B1, B2, C, E, P, B6, acid pantotenic, vitamină PP și nici cea mai mică urmă de sodiu. Mai mult, oamenii de știință au inclus cireșele prin alimentele recomandate în cazul cancerului, acidul elagic pe care acestea îl au în compoziție întârziind apariția și dezvoltarea tumorilor maligne.

Fibrele conținute de cireșe sunt eficiente mai ales în prevenirea apariției cancerului gastric sau al celui de colon. Cea mai mare cantitate de vitamine este conținută de cireșele coapte foarte bine, ajunse la maturitate. De asemenea, este bine de știut că 100 de grame de cireșe au o valoare energetică de 48 kcal.

Ceaiul din codițe de cireșe este cunoscut și apreciat pentru efectul sau diuretic puternic și îndeosebi pentru efectele pozitive înregistrate asupra afecțiunilor la rinichi. În plus, un studiu recent ne arată că posibilitatea de a face un atac de cord este redusă cu 30% dacă se consumă în fiecare zi o cantitate mică de cireșe, și anume aproximativ 100 g. Există însă și anumite interdicții în ceea ce privește consumul de cireșe.

Prin urmare, cireșele nu sunt recomandate persoanelor cu diaree și, din cauza conținutului ridicat de glucide, nici diabeticilor. Nu într-o cantitate prea mare! Cireșele au un efect de tonifiere și revitalizare a organismului, ajutând la curățarea organismului prin eliminarea toxinelor. În acest sens, cura de detoxifiere pe bază de cireșe este excelentă. Se consumă o jumătat de kg de cireșe o zi pe săptămână fără a le asocia cu alte alimente.

Și sucul de cirese ajută la eliminarea resturilor alimentare, curățând în același timp intestinele și căile urinare. Mai mult, durerile musculare sunt atenuate consumând suc de cireșe. Cireșele au rolul de a regla tranzitul intestinal, stimulând în același timp refacerea celulară.

Printre substanțele conținute de cireșe se numără și melatonina, hormon care induce somnul și-i îmbunătățește calitatea.

Cireșele reprezintă așadar și o soluție naturală pentru tratarea insomniilor și pentru asigurarea unui somn liniștit. Cireșele mai conțin și potasiu, ceea ce le recomanda să fie consumate cu încredere mai ales de către persoanele cardiace. Reglează tensiunea și o aduc la valorile normale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 194

Comentarii

1 comentarii

UOhbfKBkz

Acum 13 ani

In primul rind bravo!In al doeila rind, Bucura m-a vrajit.Stiam ca este cel mai intins lac glaciar din tara dar nu mi-am imaginat ca este atit de frumos.In al treilea rind, daca imi permiti, custura este o creasta ingusta, cristalina, situata intre doua circuri glaciare.In al patrulea rind, tipu' de HD ESTE UN COCALAR.In al cincilea rind ...noapte buna!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus