Joi,
20.11.2025
Innorat
Acum
4°C

Prajitura sah

Pentru blat avem nevoie de:

-6 ouă

- 100 g zahăr

- 3 linguri de sirop din zahăr caramel

- 30 ml ulei

- 1 cană de făină amestecată cu o liguriţă de praf de copt

- 2-3 linguri cacao

- esențe după gust

Se separă ouăle, iar albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă zahărul și se mixează până spuma devine lucioasă, ca la bezea. Gălbenușurile se amestecă cu uleiul, esența și siropul de zahăr.

Se toarnă totul peste albușul bătut. Dacă albușurile vor avea consistența corectă, amestecul va rămâne la suprafață. Apoi se pune făina amestecată cu praful de copt și se amestecă pînă la omogenizare.

Compoziția se împarte în două, în una din ele punem cacao. Coacem 2 blaturi, alb și negru, în tavă (20/30 cm) tapetată cu hârtie de copt, în cuptorul încins la 180 de grade.

Pentru cremă avem nevoie de:

-200 ml lapte

-1 lingură făină

-1 linguriță gelatină

-150 g zahăr

- 200 ml frișcă lichidă

Zahărul îl caramelizăm. Când are consistență lichidă, turnăm laptele fierbinte. Amestecăm până se topește tot zahărul, după care adăugăm făina "desfăcută" în câteva linguri de lapte rece. Punem din nou la fiert și fierbem până se îngroașă puțin, amestecând continuu.

Lăsăm la răcit și după 20 de minute adăugăm gelatina hidratată în 2 linguri de apă rece. Lăsăm la rece până se îngroașă puțin și se răcește foarte bine, după care adăugăm frișca bătută.

Pentru însiropat avem nevoie de:

-100 g zahăr caramelizat stins cu 100 ml apă rece

Cele 2 blaturi le suprapunem și tăiem fâșii. În funcție de câte fâșii avem vom calculă lățimea și înălțimea tortului.

Începem asamblarea, alternând câte o fâșie albă cu una maro. Le lipim între ele cu puțină cremă și le însiropam. Punem un strat de cremă și uniformizăm. La următorul strat procedămla fel, doar că vom începe cu culoarea opusă celei cu care am început la primul. Eu am păstrat o parte din cremă, cu care am ornat prăjitura. Dar se poate orna și cu ciocolată sau frișcă simplă. Poftă bună!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 428

Comentarii

1 comentarii

VixEkcURKiSlzjDTEo

Acum 13 ani

da, asa e. Nu exista nicio bucla! Eu ma uitam si tot srpaem ca locomotiva se va intoarce cu fata si la intors dar din pacate nu avea cum... :(E pacat.. dar ma rog... ce sa faci... probabil au chestii mai "importante" de facut cu gramada de bani stransi din bilete decat sa faca o bucla si sa asfalteze drumul pana la gara...@turisticus: Mersi! Intr-adevar, nu prea am scris in asa fel incat sa reiasa ca a fost grozava calatoria. Nici acum nu stiu cum sa raspund cand lumea ma intreaba daca merita..Eu zic ca e interesant de mers o data, dar ceva care sa te dea pe spate complet, nu e...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus