Miercuri,
01.12.2021
Cer Senin
Acum
-1°C

Locale. Invinsi si invingatori

 

PDL a pierdut mii de voturi pentru Consiliul Județean din cauza unei alegeri neinspirate. În Consiliul Local Sibiu au rămas în aceeași mediocritate ca și până acum, din același motiv. Nu au adus nimic în plus față de anii trecuți, iar Mariana Brunchea a avut o imagine tristă. E drept că există un trend anti-PDL la nivel național, însă acesta putea mult diminuat în Sibiu. Și s-a văzut asta în localitățile unde s-a mers cu candidați potriviți. Exemple concrete sunt la Săliște și Gura Rîului. În ambele situații au intrat în cursă cu șansa a doua și au câștigat în fața primarilor în funcție. Cu toată nebunia anti-PDL ce tronează pe ecranele televiziunilor, cel puțin.
 
La rubrica pierderi aș trece și PNL Sibiu. A fost roata desumflată din angrenajul USL. Liderii PNL Sibiu vor spune că au câștigat primării în plus față de ce aveau. Vor face statistici în care vor trece localele din 2012 la capitolul plusuri. Dar au pierdut localități importante, iar pentru cele pe care le-au luat, au transpirat destul de mult. Vor trece la capitolul câștig Primăria Cisnădie. Eu n-aș face asta. Cred că Huja este un ”one man show” ce nu poate fi compatibil cu o viață de partid. În plus, a demonstrat că la cel mai mic semn poate semnaliza stânga sau dreapta. În Consiliul Local își vor menține probabil trei consilieri, iar viceprimarul Virgil Popa își va menține funcția în continuare. Un plus poate fi o posibilă numire a fostului senator Nicolae Neagu în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean. Dar nici măcar asta nu e neapărat meritul organizației.
 
PDL a pierdut orice motiv de a spune că județul Sibiu este PDL. Sunt pe pierdere mare la Consiliul Județean, iar la Mediaș era cât pe ce să-și dea cu stângul în dreptul. În rest, au pierdut din primăriile importante, așa cum este Agnita, dar au câștigat altele. Vor ieși după ce-și linge rănilă să spună că PDL și-a făcut datoria.
 
Social-democrații au câștigat președinția Consiliului Județean, ținta pentru care au sacrificat primării în favoarea PNL. Așa s-a stricat de exemplu organizația din Cisnădie, însă miza a fost mult mai mare. Cindrea va putea până în toamnă să mai aducă voturi în plus pentru partid sau să mai piardă. Depinde de el și echipa de vicepreședinți.
 
FDGR a pierdut lupta pentru Consiliul Județean, iar Johannis nu a mai trecut de 80%. În plus, are în Consiliul Local Sibiu un cor de consilieri USL, ceva mai dificil de gestionat. A pierdut deasemenea consilieri județeni, și va avea nevoie de un protocol solid cu USL pentru a putea gestiona eficient inclusiv administrația Sibiului.
 
Cel mai important e ca după aceste alegeri să fi câștigat ceva sibienii, dar asta nu vom putea vedea decât în timp. În general, au ieșit mulți sibieni la vot ca să bifeze schimbarea și spre uimirea multora, schimbarea s-a produs chiar și dintr-un singur tur. Și asta înseamnă mult.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

spike

Acum 9 ani

face si Kelu pe ANAListu\'! Pacat ca nu-i iasa!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus