Ingrediente:
- 800 de grame de fleică de vițel
- 350 de grame de carne de vițel tocată
-un căţel de usturoi
-5 cepe verzi
- 1 lingură cu vârf de pesmet
- 3 linguri de ulei de măsline
- 30 de grame de unt
- 150 de grame de hribi deshidratați
-80 ml. vin alb sec
- 2 linguri de muștar cu boabe întregi
- 1 linguriță de boia dulce
- 2 trufe negre proaspete sau congelate
- 1/2 linguriță rasă cu nucșoară rasă
- 1 linguriță de rozmarin tocat
- 2 foi de dafin
- opțional: 1 lingură cu vârf de făină sau amidon, 2 linguri de smântâna bună (cu 30% grăsime)
Preparare:
Hribii deshidratați se pun la înmuiat cu atâta apă cât să-i acopere, timp de o oră. Una dintre trufe se toacă fîn, cealaltă se păstrează întreagă. Carnea se curaţă cu grijă de pieliţele de la suprafața și de grăsimea în exces.
Trufa tocată, cățelul de usturoi zdrobit, boiaua, câte o linguriță de sare și una de piper, sosul worcester, muștarul și o lingură de ulei de măsline se omogenizează bine într-un castron. Se unge suprafața cărnii pe o singură parte cu 2/3 din acest sos, restul păstrându-se deoparte.
Carnea se lasă în repaus, la temperatura bucătăriei, până când se pregătesc restul ingredientelor. Se toacă cepele verzi, doar partea albă și cea verde deschis. Hribii se scurg, iar zeama în care s-au înmuiat se păstrează deoparte. Hribii se toacă mărunt.
Se încing cele 2 linguri de ulei de măsline rămase într-o tigaie, se adaugă untul apoi cepele verzi și hribii. Se călesc împreună 3-4 minute. Într-un castron se pune carnea tocată și se adaugă pesmetul, ceapa și hribii căliți și se condimentează discret cu sare și piper, fără exagerare, pentru că și carnea e condimentată. Se omogenizează bine.
Umplutura se distribuie uniform pe suprafața cărnii, lănsând un loc liber de 2-3 cm. de jur împrejur. Se rulează carnea strâns, cu umplutura în interior și se leagă cu ață de bucătărie, formând un cilindru îndesat, bine strâns, care se condimentează pe suprafața cu sare, piper și rozmarin. Se încinge tigaia în care s-au călit legumele și se rumenește rapid rulada pe toate părțile.
Rulada rumenită se pune într-un vas potrivit pentru cuptor, preferabil cu capac, dacă nu are capac, se poate acoperi cu foile de aluminiu; se unge carnea pe suprafața cu sosul cu trufe și muștar păstrat, apoi se adaugă în tavă zeamă de la ciuperci, vinul alb și dafinul. Se acoperă vasul cu capacul (sau folie de aluminiu) și se da la cuptorul preîncins la 200 de grade Celsius, timp de 40 de minute până la o oră.
Când este gata, carnea se scoate din cuptor și din tavă și se acoperă lejer cu folie, lăsându-se să se odihnească timp de 10 minute înainte de a o tăia. Zeama fripturii din tavă, se strecoară, apoi se pune într-o crăticioară, se omogenizează făina cu smântâna și se adaugă zeama strecurată puțin câte puțin. Se pune crăticioară pe foc și se fierbe amestecând constant, până dă în clocot și se îngroașă puțin. Se potrivește gustul cu sare și piper.
Înainte de a tăia rulada, se îndepărtează ațele, apoi se feliază. Se servește cu o garnitură după preferința, de orez negru tot cu hribi și câteva fire de sparanghel tras în unt sau cu cartofi la tavă. Trufa rămasă se răzuiește pe farfurie. Poftă bună!
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 203


Ultimele comentarii
Acum 3 ore
BOGDAN
Acum 3 ore
Unul
Acum 4 ore
Gen
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Claus