Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
15°C

Standard de mandrie locala

Sibiul este un oraş norocos, fără îndoială. A avut baftă în anul 2000 când s-a desprins cumva din mocirla post-cederistă, a şerpuit prin primii ani ai guvernării pesediste şi, tot cumva, s-a detaşat definitiv în momentul în care portocalii, mână în mână cu galbenii, au preluat frâiele. Iar rezultatele „independenţei” câştigată la această masă s-au văzut. După trei ani de libertate a apărut Capitala Culturală, iar Sibiul s-a schimbat radical, în cele mai multe aspecte în bine. Dar au apărut şi bube.
Sibienii s-au schimbat radical din 2007 încoace. De când burgul s-a transformat în cetate culturală, mai toți sibienii au devenit erudiți. „N-ai văzut Faust? Cum se poate așa ceva?”, „Cum, nu ți-a plăcut Palilula? Pff, n-ai habar de film”, „Cum adică Loredana e nașpa? Aici nu cântă nașpeți”. Toate, discuții auzite cu propriile-mi urechi. Cu atâtea evenimente în jurul lor, sibienii au ridicat un standard. Dacă ești sub standard ești prost. Ești incult. Sigur ești de pe altundeva, picat de pe altă planetă. „Cum să fie, mă, Clujul Capitală Culturală? Ce-au ăia așa de fain?”.
Pe undeva e de înțeles. Cumva, zecile, sutele de evenimente din oraș s-au împământenit în mândria locală, iar fiecare sibian trăiește cu impresia că aceste evenimente i se datorează. Corect, evenimentele sunt finanțate și din bugetul construit din impozitele localnicilor. Dar cam la asta se rezumă întreaga contribuție.
Iar în schimbul acestei contribuții, mulți sibieni s-au obișnuit să primească totul pe gratis. Biletele la Teatrul Radu Stanca sunt ridicol de mici, comparativ cu biletele la aceleași spectacole jucate în străinătate. Festivalul Internațional de Film a pus bilet în Piața Mare. Un leu. Leu pe care îl găsești pe jos de pe Bălcescu până în Piața Mare. Decât să dea un leu, o grămadă au preferat să își tragă băncile din piață sau să stea în picioare cele două ore cât au durat filmele. Păi, atunci unde e standardul acela elitist, care atrage atâta invidie, în special dinspre capitală? E în imaginația multora...  

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

6 comentarii

Razvan

Acum 11 ani

Un articol foarte slab, autorul nu credca face distinctie intre a scrie pe blog si ascrie la un ziar....
Raspunde

Veta

Acum 11 ani

Un oras de prapaditi si de rupti in cur. Nu e de mirare ca cea mai de succes afacere in Sibiu e COVRIGARIA.
Raspunde

Alex

Acum 11 ani

Un articol de trei lei.Sibiul este un oras extraordinar cu niste oameni la fel de speciali si cei daca au stat pe banci si nu pe scaun.Au fost ocupate scaunele.Dc vrei sa strici imaginea singurului oras european din romania.Un oras cultural care va fi si va ramane capitala culturala a romaniei.Oricare ar mai fi tot ca exemplu va lua sibiul pt ca are ce oferi si are tot cei trebuie unui oras european.
Raspunde

exeget

Acum 11 ani

Domnu\' Krokodilu\', dar scrieti din ce in ce mai bine ! (nu in sens narativ, ci in sensul cunoasterii ADEVARATULUI sibian de azi). Keep walking !
Raspunde

joe

Acum 11 ani

... un \"articol\" marca brylynsky ... te doare paru\' si tot nu intelegi nimic ... bah da slab mai stii sa scrii , cum te mai tin aia la ziar !!!!!!!!!
Raspunde

Neamtu\'

Acum 11 ani

Nu sunt de acord deloc cu cele spuse. Prin acest articol mi se pare mie ca se indeamna spre mediocritate, ceea ce nu e bine deloc!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus