Joi,
06.10.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Vrei sa salvezi o viata cu a ta? Nu prea poti!

Donarea de organe este un subiect “tabu” chiar și la nivelul sistemului sanitar. Sibienii nu ştiu aproape nimic despre asta, pentru că nu au de unde să se informeze. Detalii despre acest subiect e greu să primeşti, iar medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de refuză să vorbească despre ce presupune un astfel de proces, care sunt etapele şi cum reuşesc familiile să ia astfel de decizii extreme de dificile, dar care duc la salvarea altor vieţi.

Potrivit legii, până acum, pentru o persoană ajunsă în situaţia de posibil donator de organe, răspundeau membrii familiei. Pentru că în România nu există încă opţiunea cardului de donator, familia avea  responsabilitatea şi competenţa legală de a semna un act de acceptare sau refuzare a donării organelor celor aflați într-o stare medicală vegetativă sau cu posibilităţi foarte reduse de recăpătare a cunoştinţei sau a funcţiilor vitale.

Donatori cu acte notariale

“Nu există încă un card de donator la noi în ţară ca în alte ţări din UE, dar potrivit legii această opţiune urmează să fie introdusă pe noul card de sănătate. Până atunci responsabilitatea acestei decizii revine familiei, singura în măsură să ia o decizie atât de importantă”, a spus Simona Berariu, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu.
Totuşi, la începutul lunii, Ministerul Sănătăţii a emis o ordonanţă de urgenţă prin care sunt stabilite condiţiile în care se poate face donarea de organe în ţara noastră. Astfel, medicii nu mai au nevoie de acordul familiei, dacă donatorul are semnat un act notarial prin care îşi exprimă dorinţa de a-i fi prelevate organele după deces. Dar şi această informaţie este greu de aflat.

„Eu nu am avut încă nici o solicitare în acest sens aşa că este destul de greu de spus dacă sibianul sau românul ştiu ce trebuie să facă în astfel de cazuri şi cui să se adreseze. Aşa că dacă  nu vine nimeni, de astfel de probleme nu suntem nevoiţi să ne ocupăm deocamdată”, spune notarul Simion Echim.

Cardul care salvează vieţi

Datele statistice arată că în 2011 aproape 5.000 de persoane au murit pentru că nu au primit transplantul de care aveau nevoie, iar în România numărul donatorilor a scăzut în ultimul timp la toate categoriile de transplant, rata de refuz a donării de organe fiind de peste 40%.
Cardul naţional de sănătate, care va include şi informaţii legate de acordul dat în timpul vieţii pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule după deces, va aduce în primul rând, în faţa românului, informaţii elementare despre ce presupune acest proces.
 „În conformitate cu prevederile art. 160 alin.1 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii cu modificările şi completările ulterioare,  prelevarea şi transplantul de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, se efectuează de către medici de specialitate, în unităţi sanitare publice sau private autorizate de Ministerul Sănătăţii şi acreditate, la propunerea Agenţiei Naţionale de Transplant”, spune purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu, Maria Vlădescu.  Cardul naţional de sănătate va cuprinde informaţii referitoare la numele, prenumele şi codul numeric personal al asiguratului şi codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Pe card vor mai fi incluse şi informaţii legate opţiunea donării, după moarte, de ţesuturi şi organe în vederea transplantului, de istoricul medical al pacientului, dar acestea vor putea fi accesate doar de medicii care tratează deţinătorul cardului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

4 comentarii

csaba a.

Acum 10 ani

io si feri donez szloboz in bot la romany = cigany.
Raspunde

Noi romanii

Acum 10 ani

Noi toti matii - sa faca altul mai bun !
Raspunde

buluc

Acum 10 ani

Ma intereseaza acest aspect, ar fi bine sa se puna la punct. M-am documentat si eu acum ceva timp si intr-adevar e imposibil sa presemnezi un document conform caruia organele sa-ti fie donate in caz de deces. Ar trebui sa ne miscam mai repede!! Poate Sibiul face ceva initiative in acest sens!
Raspunde

oFGLeebJsShvhnz

Acum 10 ani

Legat de notele plubice, nu știu dacă e bug sau nu am fost eu destul de atent, dar nu am putut scăpa de highlight-urile cu pricina.Numărul de pagini e vizibil dacă apeși tasta Menu, poți să sari la ce pagină vrei. Condiția e să existe fișierul apnx pe Kindle. Acest fișier se descarcă automat (apături de note, etc) prin WiFi, probabil și 3G, la sincronizare.c3ƒc5bdn folosul comunității, am creeat un mic progrămel cu care puteți genera fișiere apnx pentru fișierele mobi dar și azw care nu au eencă o mapare oficială.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus