Sâmbătă,
28.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
-1°C

Studiu: Mai mult de un sfert din tinerii sibieni sunt someri

Cel mai ridicat şomaj în rândul tinerilor, de 36,3%, se găseşte în regiunea Centru - judeţele Alba, Mureş, Sibiu, Braşov, Harghita şi Covasna.

La polul opus se află zona de dezvoltare Nord-Est - Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui - cu un şomaj de numai 11,9% în rândul tinerilor.

Bucureşti-Ilfov, cea mai dezvoltată regiune economică a României, are un şomaj în rândul tinerilor de 22,2%, uşor sub media naţională.

În regiunea Muntenia Sud - judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman - indicatorul se plasează la 32,9%. Regiunea Sud-Est - Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea - figurează cu o rată de 30,7%, iar zona Nord-Vest - Cluj, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor, Bistriţa-Năsăud - apare cu o rată de 20,9%.

Regiunea de dezvoltare Vest - judeţele Arad, Hunedoara, Timiş şi Caraş-Severin - înregistrează o rată a şomajului de 20,3%, iar zona Sud-Vest Oltenia - Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea - apare cu o rată de 19,2%.

Rata naţională a şomajului în rândul tinerilor, de 23,7%, este uşor peste media UE, de 21,4%. În Europa Centrală şi de Est, Polonia înregistrează un nivel de 25,8%, Ungaria 26,1%, Bulgaria 26,6%, Cehia 18%, Slovacia 33%, Slovenia 15,7%, Croaţia 36,1%, iar în ţările baltice în jur de 30%.

Germania şi Olanda figurează cu rate foarte scăzute ale şomajului în rândul tinerilor, de circa 8%.

Datele Eurostat se referă la anul 2011.

Rata generală a şomajului din economia românească a fost în anul 2011 cu mult sub media UE, de 7,4% faţă de 9,6%. Potrivit Eurostat, cei mai puţini şomeri raportat la populaţia activă se regăsesc în regiunea Nord-Est, în timp ce zona Bucureşti-Ilfov figurează cu 5,4%, iar cel mai ridicat şomaj se înregistrează în Centru (11,1%).

Zona Bucureşti-Ilfov are una dintre cele mai reduse rate a şomajului pe termen lung din UE, de 5,3%, Capitala fiind întrecută la acest capitol numai de regiunea Insulelor Åland din Finlanda, cu 4%, faţă de o medie UE de 43,1%.

Şomajul pe termen lung reprezintă procentajul şomerilor care nu au loc de muncă de peste 12 luni.

La nivel naţional, România se plasează aproape de media UE, cu un şomaj pe termen lung de 41,9%. Pe regiuni, indicatorul variază de la 42,2% în Muntenia Sud la 50,1% în Sud-Est.

Cele mai ridicate rate ale şomajului pe termen lung din UE se regăsesc în teritoriile off-shore franceze Guadalupe (82,1%), Guyana (77,6%) şi Martinica (76,8%), potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat.

Şomajul a crescut în UE şi în zona euro la cote istorice în luna mai, de 10,3%, respectiv 11,1%, pe fondul crizei datoriilor de stat, cu o economie în pragul recesiunii.

România se află în jumătatea inferioară a clasamentului, cu un şomaj de 7,7%, încadrată de Finlanda (7,6%) şi Danemarca (7,8%).

Cele mai grave situaţii se găsesc în Spania, cu un şomaj general de peste 24%, şi Grecia - aproape 22%.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

8 comentarii

Veta

Acum 10 ani

Mergeti si va angajati sclavin in multinationalele din \"Zona industriala\". De afaceri n-aveti bani si nici cap. Nici macar ca sa va deschideti un amarat de butic.
Raspunde

Modificatu\' genetic

Acum 10 ani

Va angajez eu, ma ocup cu comertul stradal. Program de la 9 la 21, fara contract si fara salariu. Dar aveti dreptul sa mancati un produs gratis pe zi. Ma gasiti prin oras.
Raspunde

marius

Acum 10 ani

in zonele rurale somajul e de 90%, dar probabil pe aia nu ii numara nimeni
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Poate statistica trebuia precizata, mai clar prezentata..BANUIESC ca o mare parte din tinerii someri sunt absolventi ai MONSTRILOR de UNIVERSITATI LOCALE... ULBS parca 25.000 studenti (cati la FF?) pe urma toate celelate. orasul acesta cu 130.000? locuitori (populatia a scazut drastic) are nu stiu cati studenti , cateva mii de licentiati si masteri pe an, Piata ofera 138 locuri de munca platite-in-regim-de-sclavie...e si normal. MEGALOMANIA VA DISTRUGE ORASUL...Universitatile cele mai celebre europene sunt MICI...dar CALITATEA CONTEAZA..
Raspunde

salistean

Acum 10 ani

ca o treime din tineri stau pe tusa si nu au nici o perspectiva, nu ingrijoreaza pe nimeni, guvernul nu are timp de astfel de fleacuri, important este sa-l dea de pamant pe Basescu ca sa se infrupte nestanjenit din bucate.
Raspunde

buluc

Acum 10 ani

Sunt pentru ca aleg ei sa fie! Stim cu totii ca daca vrei sa muncesti, poti. Nimeni nu pleaca direct de sus, se incepe de jos..
Raspunde

Veta

Acum 10 ani

Incepi de jos si ramai tot acolo (jos) fara pile, relatii sau spagi. Dar, va meritati soarta. V-ati dat copiii la facultate, ca sa-i faceti \"domni\". In loc sa invete o meserie din care sa traiasca, acum se plimba pe corso si se bucura daca le dati bani de tigari si suc.
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

Romani sunt un popor puturos si lenesi. In Germania nu sunt somer din cauza ca nemti sunt modesti si fac de mic ori ce fel de munci.Copii de 12-14 ani din Germania aduna hartie deseuri plimba catelu duc ziare fac cumparaturi pentru oameni batrani si nu stau degeaba ca Romani. Si fiecare spune ca Romanu e inventiv. Dar la ce ma intreb ? Sigur nu la munca. Romanu face orice numai sa nu munceasca ca asta doare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus