Joi,
03.10.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Turul Ciclist al Sibiului: spaniolul De la Parte a castigat Etapa 1, iar norvegianul Bergsland si-a adjudecat tricoul galben al Prologului / FOTO

Dacă în prima zi a Turului Ciclist al Sibului 2012 norvegianul Jon Einar Bergsland a câștigat contratimpul individual din centrul istoric al orașului de pe Cibin, desfășurat în prima zi de concurs - Prologul, etapa I, desfășurată ieri, a fost adjudecată de spaniolul ce face parte din echipa continentala a Greciei, Victor De La Parte.

Prologul, decis în ultima clipă

Ierarhia podiumului la Prologul Turului Ciclist al Sibiului 2012 s-a decis în ultimul moment al etapei inaugurale, atunci când ultimul lansat în cursă, grecul Ioannis Tamouridis, a reușit să devanseze timpii foarte buni ai belgienilor Adams Joeri și Arnaud Joffroy, însă a înregistrat aproape trei secunde sub timpul norvegianului Jon Einar Bergsland.  Cel mai bun timp a fost înregistrat de Jon Einar Bergsland de la echipa norvegiană OneCo Mesterhus, participantă pentru prima oară la Turul Ciclist al Sibiului. Norvegianul, plecat la start printre primii, şi-a menţinut supremaţia de-a lungul întregii zile. Bergsland a făcut traseul de 2,4 kilometri în trei minute şi jumătate (3’39’’66). Acesta a pus mâna pe tricoul galben Poşta Atlassib.

La finalul prologului a avut loc un spectaculos duel pentru supremaţia pe podium, atunci când ultimul plecat în cursă, grecul Ioannis Tamouridis, a făcut un circuit foarte bun şi părea să ameninţe timpul locului 1. Tamouridis, de la echipa SP Tableware, era unul dintre favoriţii prologului, însă a înregistrat doar 3’42’’45, ceea ce l-a plasat pe locul al doilea. Pe locul 3 s-a clasat Adams Joeri (3’42’’99) de la Telenet Fidea din Belgia.

Cel mai bun tânăr ciclist (sub 23 de ani) a fost belgianul Arnaud Jouffroy (3’43’’45) de la echipa Telenet Fidea. Acesta a îmbrăcat tricoul portocaliu Continental. După prolog, cel mai bun român a fost Zoltan Şipoş (3’49’’) de la Mazicon Bucureşti.

Cicliştii au luat startul unul câte unul din Piaţa Mică, au trecut pe sub Turnul Sfatului în Piaţa Mare, de unde au ieşit prin Tunelul Generalului pe străzile Arhivelor, Tipografilor şi Cetăţii. De aici au intrat pe strada Nicolae Bălcescu, iarăşi în Piaţa Mare, au cotit pe Mitropoliei, Poştei, Centumvirilor, Obobescu, de unde au intrat în Piaţa Huet, Piaţa Mică şi au revenit pe sub turnul Bisericii Romano-Catolice în Piaţa Mare la finish. Cele 18 viraje la 90 de grade de pe traseu au creat dificultatea principală a prologului, împreună cu suprafaţa de competiţie, care a reprezentat în proporţie de 80 la sută piatră cubică.

Traseul a şerpuit pe străzile înguste ale centrului istoric încântând publicul şi punând destule probleme cicliştilor participanţi. Cicliștii recunosc însă că această dificultate dă şi atractivitatea probei, în care sportivii sunt obligaţi să-şi dovedească nu numai viteza, ci şi îndemânarea în abordarea numeroaselor viraje.

Câteva mii de sibieni şi turişti i-au aplaudat miercuri seara în centrul istoric al Sibiului pe cei 172 de ciclişti care au concurat în spectaculosul Prolog Polisano al Turului Ciclist al Sibiului 2012 Atlassib, etapă de contratimp individual.

Festivitatea de premiere, stropită cu şampanie de cicliştii învingători a venit la capătul unei etape de două ore şi jumătate, derulate în plin soare, la temperaturi de 34 - 35 grade Clesius.

Etapa I, desfășurată pe caniculă, a durat cinci ore!

Ziua a doua a Turului Ciclist i-a pus la grea încercare pe cei peste 170 de sportivi veniți să se întreacă la Sibiu. Canicula a îngreunat parcurgerea traseului, care a fost străbătut în aproape cinci ore.

La capătul unei etape extrem de dificile, ciclistul Victor De la Parte din echipa greacă SP Tableware a sosit primul la Păltiniş cu timpul de de 4h 45’ 53’’ şi o bonificaţie de 10’’. De La Parte şi-a adjudecat tricoul galben Poşta Atlassib de lider în clasamentul general (4h 49’ 38’’), tricoul verde Boromir al celor mai buni căţărători (în clasamentul cărora conduce cu 15 puncte) şi tricoul alb Takata de lider în clasamentul pe puncte (25 de puncte). De La Parte a fost urmatla sosirea de la Păltiniş de croatul Matija Kvasina de la Tuşnad Cycling Team, care a ajuns la Păltiniş în 4h 45’ 56’’ şi o bonificaţie de 6’’ şi pe locul al treilea de Artiom Topchaniuk tot de la SP Tableware, cu timpul de 4h 46’ 30’’ şi o bonificaţie de 4’’.

184 de kilometri, lungimea traseului

Etapa s-a derulat pe traseul Sibiu – Agnita – Cincu – Voila - Avrig – Cisnădie - Cisnădioara - Păltiniş, pe o distanţă de 184 de kilometri, pe care cicliștii au străbătut-o cu o medie orară de 38,62 km/h. Căldura și oboseala au provocat abandonul a unsprezece sportivi.

Până la primul sprint de la Nocrich, plutonul s-a păstrat relativ compact, însă după Agnita caravana s-a rupt în două, ambele plutoane lansându-se în urmărirea unui grup de câţiva evadaţi care s-au succedat pe rând la conducerea cursei.

Printre evadați s-a aflat sârbul Nikola Kozomara, care a fost al doilea la sprintul de la Agnita și primul la cel din Merghindeal. Apoi în frunte a trecut Zoltan Șipoș de la Mazicon București, care câștiga sprintul de la Rășinari. Când caravana ciclistă a urcat dealurile Cisnădioarei, Şipoş a câştigat căţărarea de la km 155, după care a condus kilometri buni pe drumul spre Păltiniş, însă a fost ajuns din urmă în ultimii cinci kilometri şi depăşit de grecii de la SP Tableware. Şipoş a terminat etapa al optulea cu 4h 47’ 29’’.

La finalul acestei etape s-au acordat şi primele premii speciale. Primul dintre acestea a fost Premiul intermediar Brukenthal, în valoare de 250 euro,acordat de firma Compa primului ciclist care a terminat sprintul de la Nocrich, localitatea natală a baronului Brukenthal. Câştigătorul în această etapă a fost grecul Neofytos Sakellaridis de la SP Tableware.

Un al doilea premiu special, Premiul Kuhnke, în valoare de 100 euro a fost acordat pentru câştigătorul căţărării de la Dealul Frumos, din centrul geografic al României. Premiul a fost adjudecat de norvegianul Crister Hagen, de la echipa OneCo Mesterhus.

Tricoul roşu Industrial Software al sprinterilor şi l-a adjudecat Nikola Kozomara (10 puncte) din Echipa Naţională a Serbiei, în vreme ce tricoul portocaliu Continental al celui mai bun tânăr ciclist (sub 23 de ani) i-a revenit lui Anatoly Sosnitzky de la echipa ucraineană Kolls (4h 51’ 10’’ în clasamentul general).

Tricoul albastru Marquardt al celui mai bun român a rămas în posesia lui Zoltan Şipoş de la Mazicon Bucureşti, care are în clasament timpul de timpul de 4h 51’ 15’’.

Cel mai bine plasat ciclist al echipei sibiene Pro Cycling Geiger Team în clasamentul românilor este Tudor Oprea, pe locul 9cu timpul 5h 04’ 56’’.

Turul Ciclist al Sibiului 2012 Atlassib este o competiţie de şosea afiliată la Uniunea Ciclistă Internaţională de la Geneva la categoria 2.2 şi este organizat de Clubul Sportiv Sibiu Sport Project, cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu şi al Consiliului Judeţean Sibiu.Competiția are premii de peste 25.000 euro şi 461 puncte UCI

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

siby

Acum 12 ani

Si mai departe ce s-a mai intamplat? Sambata si duminica? Au fost la strand cu voi sau nu mai aveti cerneala?
Raspunde

@siby

Acum 12 ani

pai esti kior? inca o data : norvegianul Bergsland și-a adjudecat tricoul galben si a cerut azil politic in sibiu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus