Miercuri,
29.11.2023
Partial Noros
Acum
3°C

Steliana Nistor: "Am plecat pentru ca simteam ca in Sibiu si in Romania lumea nu ma respecta!"

De mai bine de doi ani multipla campioană mondială și europeană la gimnastică, Steliana Nistor, a dat Sibiul pe un orășel de la periferia capitalei Norvegiei. A plecat cu un gust amar, povestește ea. Dacă aici nici măcar nu și-a putut găsi un loc de muncă decent, acolo este tratată cu respect și apreciată. Astăzi, Steliana Nistor spune că, totuși, și-ar dori să facă ceva în Sibiu.

 

Reporter: De cât timp ai plecat din Sibiu și cum e viața în Norvegia?

Steliana Nistor: Am plecat din Sibiu în 2010, deci de vreo doi ani și câteva luni. Am plecat din cauza nivelului de viață și a sistemului din România, a felului în care mă tratează lumea aici. Simțeam că în Sibiu și țară, în general, lumea nu mă respectă și nu mă apreciază pentru ceea ce am făcut. A fost nevoie de un singur telefon din partea domnului Ciprian Popescu, care lucrează acolo de vreo 14 ani, și care m-a întrebat dacă m-ar interesa să lucrez în Norvegia, ca antrenoare. Am zis bine, pot să vin, să încerc, nu-i nicio problemă. Și de la două luni am ajuns la doi ani și ceva. După cum vedeți, am ajuns să am un serviciu datorită unui străin, practic, la acea vreme, care mi-a sărit în ajutor.

 

Rep.: Din câte țin minte, înainte să pleci ai demarat un proiect prin care vroiai să găsești tinere gimnaste talentate prin localitățile din jurul Sibiului și să le antrenezi.

S. N.: Ideea era să fac la Sibiu o secție de gimnastică, am fost prin câteva sate să cunosc fete, eu îmi doream ca sibienii să audă nu numai de gimnasta Steliana Nistor, ci și de antrenoarea Steliana Nistor. Tinere talentate în România, crede-mă, găsești peste tot, dar dacă n-am avut nicio susținere din partea nimănui, n-am putut face eu singură totul. A trebuit să renunț. În România, după ce m-am retras din viața competițională, am primit sprijin doar din partea doamnei Mariana Bitang și a domnului Octavian Bellu, care au încercat să mă ajute cu problemele de sănătate. Ei m-au ajutat să îmi fac analizele și să îmi rezolv unele probleme și s-au mai interesat de starea mea la doi, trei ani după retragere. Asta a fost tot.

 

Rep.: Cum te-ai adaptat în Norvegia? Ai învățat limba, cum e la școala la care predai, ce program ai în fiecare zi?

S. N.: Acolo sunt antrenoare principală la un club de gimnastică dintr-un orășel de lângă Oslo. Lucrez ca și profesoară de sport la o școală și, în rest, îmi petrec timpul liber cu prietenii, mergem pe la restaurante, mâncăm, mergem la cinematograf, îmi place să merg pe malul mării... este locul meu preferat să mă relaxez. Limba norvegiană am învățat-o tot cu ajutorul lui Ciprian, căruia țin să-i mulțumesc public și am o foarte mare apreciere pentru el. Mi-a oferit tot ce n-am avut, m-a ajutat să învăț limba, se merg la niște cursuri, să mă acomodez... Foarte sincer îți spun că în aproape trei ani de zile am învățat atât de multe lucruri acolo și am cunoscut oameni care m-au ajutat să fac ceva cum nu am găsit  în România.

 

Rep.: Cum ți se pare școala în Norvegia? Ai putea-o compara cu ce se întâmplă la noi?

S. N.: Sistemul de învățământ norvegian este total diferit de România. La ei pe primul loc este școala, apoi sportul. La noi, se merge în paralel cu amândouă, acolo faci prima dată școală, apoi sport.

 

Rep.: Ești fericită acolo? Ai tot ce-ți trebuie?

S. N.: Privind situația mea prin modul în care sunt tratată și respectată, nici nu se poate compara cu România. Am lucrat ca antrenoare în Germania o perioadă și am fost văzută altfel, lucrez acum în Norvegia și iarăși sunt văzută altfel. În România când m-am dus și am încercat să mă angajez ca și instructor mi-au zis că nu se poate! Am avut un șoc să aud lucrurile acestea, să văd cum sunt tratată, după ce am fost dublu campioană mondială, triplu campioană europeană și campioană olimpică!

 

Rep.: Ăsta e marele tău regret?

S. N.: Nu vorbesc acum numai de Sibiu, ci de toată țara. În România, singurii oameni care mă ajută sunt Mariana Bitang și Octavian Bellu. Nimeni altcineva nu mi-a întins o mână.

 

Rep.: Probleme de genul acestea au și alte foste colege de la lotul național de gimnastică, după retragere?

S. N.: De când m-am retras, mai vorbesc doar cu Sandra Izbașa. În rest, nu am mai ținut legătura cu nicio colegă de la lot, deci nu aș putea spune. Trist, dar adevărat!

 

Rep.: Dacă acum ar veni din rândul autorităților sibiene cineva cu un proiect la tine, o idee, o propunere să faceți ceva, poate o școală de gimnastică, ai lua în considerare sau nu mai vrei să auzi?

S. N.: Primul meu gând după retragere a fost să fac ceva în Sibiu, dar nu s-a putut. Eu singură, nu pot să fac. Am 23 de ani, fără un sprijin, un ajutor, nu ai cum să faci ceva. Îți spun sincer că în Sibiu, după retragere, nu am putut să fac ceva în gimnastică singură. În continuare, a trebui să investesc în altceva. Îți spun că mă așteptam, după cum am văzut la alte foste colege din lotul național, să fiu și eu măcar propusă pentru titlul de cetățean de onoare al orașului Sibiu. Este adevărat, am primit un apartament ANL, dar pentru că sunt un caz social și provin dintr-o familie care este așa cum este. Familia nu ți-o poți alege. Toată copilăria mi-am petrecut-o în sala de gimnastică. Am ales să plec din țară, să îmi văd de viața mea, decât să stau aici fără să știu ce urmează să fac și ce viitor aș putea avea.

 

Rep.: Ți-a fost dor de Sibiu? Zilele acestea, cât ai stat pe aici, te-ai plimbat, ai revăzut locuri dragi, oameni...?

S. N.: Nu. Știi de ce? Copilăria mea a fost în sala de gimnastică, n-am avut parte de o copilărie obișnuită, ca orice alt om. Dar nu-mi pare rău absolut deloc, nu regret nicio clipă. Sunt foarte mândră de palmaresul meu, de modul în care am reprezentat țara, de faptul că mi-a fost cântat imnul național de nenumărate ori, de tot ceea ce am realizat. Sunt împăcată cu mine însumi.

 

 

Palmares de talie mondială

2008 –  Jocurile Olimpice de la Beijing: Locul III cu echipa; Locul V individual compus; Locul VII paralele

Campionatele Europene de la Clermond Ferrand - Franța: Locul I cu echipa; Locul II paralele; Locul IV bârnă

2007 –   Campionatele Mondiale de la Stuttgart- Germania: Locul II individual compus; Locul II bârnă; Locul III cu echipa.

Campionatele Europene de la Amsterdam - Olanda: Locul II paralele; Locul V individual compus; Locul VI bârnă

2006 -   Campionatele Mondiale de la Aarhus- Danemarca: Locul IV individual compus; Locul IV cu echipa; Locul VI paralele; Locul VII bârnă

                Campionatele Euroepene de la Volos- Grecia: Locul II cu echipa; Locul V paralele

2004  - Campionatele Europene din Olanda - Amsterdam: Locul I individual compus; Locul I paralele; Locul II cu echipa; Locul II sărituri.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Florin

Acum 11 ani

Atentie la greseli domnule autor Ai tot ceți trebuie? Forma corecta este : Ai tot ce-ti trebuie ?
Raspunde

andra

Acum 11 ani

Felicitari Steliana.Multi sibieni te cunosc, au auzit de tine si sunt mandri cu tine. Poate nu ai batut la usile care sa se deschida. Oricum, mult succes, noroc si multa fericire.
Raspunde

Victor

Acum 11 ani

Multa bafta, Steliana! Sibienii sunt mandrii de tine!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus