Trafic de influenţă. Pentru această faptă a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare Ioan Berghezan, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, devenit ulterior procuror inspector al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba. Potrivit datelor din sentinţa penală obţinută de Turnul Sfatului, pentru suma de 40.000 de euro, Berghezan pus în mișcare o adevărată armată de oameni ai legii, care să acționeze potrivit interesului său. Nu mai puțin de patru judecători (unul fiind și președinte de Tribunal), plus un procuror din cadrul DNA au lucrat după cum Berghezan le-a cerut.
Recursul promovat de Berghezan împotriva sentinţei de la începutul lunii mai va fi judecat rapid. Completul de cinci judecători ai Înaltei Curţi a stabilit pe 3 septembrie primul termen al recursului, care va da sentinţa finală pentru fostul prim-procuror.
"Nu e nimic în dosarul acela. Nu îmi vine să cred că trei judecători de la Înalta Curte au putut să condamne la patru ani cu executare o persoană fără o probă. Nu știu ce să mai zic, sunt consternat", declara Berghezan, pentru Turnul Sfatului, imediat după pronunţarea sentinţei. În copia acesteia, obţinută de Turnul Sfatului, cei trei judecători ai ÎCCJ arată că există suficiente motive pentru ca Berghezan să fie condamnat la închisoare cu executare.
Spre reamintire, procurorii DNA au probat, iar judecătorii au acceptat probatoriul potrivit căruia Ioan Berghezan ar fi cerut 40.000 de euro (din care a primit 20.000) de la o persoană condamnată la închisoare şi cu interdicţie de a părăsi ţara. Berghezan i-a promis acestei persoane (Marian Matei) că, pentru aceşti bani, îl va ajuta să obţină o decizie favorabilă în procesul deschis pentru întreruperea temporară a interdicţiei de a părăsi ţara – Marian Matei invoca faptul că este bolnav şi se poate opera doar în Germania.
Oamenii legii
În dosar, procurorii DNA descriu o impresionantă reţea de oameni ai legii, care, într-un fel sau altul, au avut legătură cu acţiunile de trafic de influenţă exercitate de Berghezan. Este vorba de nu mai puţin de patru judecători (dintre care unul preşedinte al Tribunalului Alba) şi un procuror anticorupţie. Aceştia "magistraţi cu funcţii de conducere sau execuţie au participat la soluţionarea cererii formulate de Matei Marian Nicola", arată judecătorii Înaltei Curţi.
Reţeaua amintită a fost monitorizată prin înregistrări ale convorbirilor telefonice şi înregistrări ambientale audio-video de către procurorii DNA Braşov în perioada mai-iunie 2006.
"Trebuie să împartă la oameni"
"Magistratul l-a asigurat pe denunţător că datorită calităţii sale de procuror are influenţă printre ceilalţi magistraţi şi astfel are posibilitatea să determine obţinerea unei soluţii favorabile a cererii de suspendare temporară a măsurii de limitare a dreptului la liberă circulaţie în străinătate, inculpatul pretinzând pentru acest «serviciu» suma de 50.000 Euro. (...) Deoarece suma a fost considerată prea mare, cei doi au căzut de acord ca pentru traficarea funcţiei sale, magistratul procuror să primească suma de 40.000 Euro", arată judecătorii Înaltei Curţi.
Aceştia descriu, pe baza probatoriului, şi cum au "curs" banii. "În dimineaţa zilei de 29 mai 2006, cunoscând că la Tribunalul Alba are termen de judecată dosarul nr.2903/2006 ce avea ca obiect cererea lui Matei Marian Nicolae, inculpatul Berghezan Ioan s-a întâlnit cu acesta în municipiul Sibiu, în jurul orei 06,00. Cu această ocazie l-a reasigurat de influenţa sa şi a primit de la acesta o primă parte din suma solicitată, respectiv 5.000 Euro. Nemulţumit de cuantumul sumei, magistratul procuror a condiţionat continuarea exercitării influenţei sale de primirea integrală a sumei solicitate pe motiv că «trebuie să împartă la oameni»".
Despre ce "lucrare" este vorba?
În declaraţiile date ziarului Turnul Sfatului, Ioan Berghezan povestea că procurorii DNA au făcut o confuzie: în interceptările telefonice cu preşedintele Tribunalului Alba, care a acţionat după interesul lui Matei Marian, Berghezan îi pomenea judecătorului de "o lucrare". Berghezan susţine că era vorba de "o lucrare de management" pe care trebuia să o întocmească preşedintele Tribunalului Alba, lucrare la care Berghezan ar fi ajutat-o el fiind doctor în management.
Varianta admisă de judecători este alta. "În exercitarea actelor de traficare a funcţiei sale, inculpatul Berghezan Ioan a discutat în repetate rânduri despre dosarul martorului Matei Marian Nicolae cu preşedintele Tribunalului Alba – martora Potra Rodica. În acelaşi timp, magistratul procuror l-a reasigurat pe Matei Marian Nicolae că preşedintele Tribunalului - cel care l-a condamnat la închisoare cu executare, dar şi cel ce a dispus amânarea executării acestei pedepse - a confirmat faptul că soluţia îi va fi favorabilă: «rămâne lucrarea cum este făcută»".
Nepoata preşedintelui, procuror DNA
În schema intervenţiilor invocate la dosar, apare şi un procuror DNA de la Alba – Anca Frăcea. Aceasta a fost abordată de Berghezan, pentru a o convinge să nu facă apel împotriva sentinței de a-i fi ridicată temporar interdicția lui Matei. Anca Frăcea este nepoata președintelui Tribunalului Alba, Rodica Potra, care ”l-a ajutat” pe Matei, în urma intervențiilor lui Berghezan. ”Martora Frăcea Anca a explicat inculpatului regulile după care funcţionează Direcţia Naţională Anticorupţie şi faptul că are nevoie de confirmarea conducerii Secţiei judiciare pentru o asemenea decizie, dar, cu totul surprinzător şi ca o dovadă a influenţei pe care inculpatul Berghezan Ioan o avea în rândul unor magistraţi, aceasta i-a promis că va prezenta conducerii lucrurile de aşa manieră încât să obţină nedeclararea căii de atac”, arată judecătorii de la ÎCCJ. Doar că, Anca Frăcea nu a reușit să își convingă șefii să nu facă apel, care a fost promovat la Curtea de Apel Alba. Și aici, spun procurorii DNA, Ioan Berghezan a intervenit pe lângă judecători.
”În jurul orei 20,40 a aflat că unul dintre membrii completului de apel este judecătorul Bădilă Mircea, sens în care a luat legătura imediat cu acesta. În timpul dialogului purtat între inculpat şi preşedintele completului de apel - martorul Bădilă Mircea, cel din urmă a confirmat că în data de 08 iunie 2006 va face parte din completul de apel al Secţiei Penale a Curţii de Apel Alba Iulia şi l-a asigurat pe inculpat că a priceput interesul său pentru cauza ce făcea obiectul apelului Direcţiei Naţionale Anticorupţie: «Ai şi ceva cu Anca Frăcea? Nu ştiu că nu m-am uitat cu cine, de altfel nici nu prea ţin cont cine vine şi ce facem, dar am priceput»”.
În dimineața zilei în care a fost judecat apelul, Berghezan s-a întâlnit cu judecătorul Mircea Bădilă ”în faţa hotelului Cetate (din Alba Iulia – n.r.), loc vizibil din poziţia în care se afla denunţătorul Matei Marian Nicolae”. Câteva ore mai târziu, Curtea de Apel Alba menținea sentința favorabilă lui Matei. Cu toate acestea, DNA a făcut apoi recurs la Înalta Curte, care l-a admis și, în cele din urmă, interdicția de a părăsi țara a fost menținută.
Ulterior, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ioan Berghezan, după ce Matei Marian le-a povestit acestora istoria celor 40.000 de euro. Din acești bani, 20.000 au fost dați sub forma unei file CEC, al cărei circuit nu a putut fi descoperit până la capăt de magistrați.
În prezent, Rodica Potra nu mai este președinte al Tribunalului Alba și nici măcar judecător, ea intrând în rândul avocaților. În ceea ce o privește pe Anca Frăcea, aceasta nu mai este procuror DNA, ci procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
După pensionare, Ioan Berghezan a intrat în avocatură.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Înalta Curte , Alba Iulia , Tribunalului Alba , Apel Alba , Turnul Sfatului , Apel Alba Iulia , Parchetul Înaltei Curţi , Tribunalul Sibiu , Tribunalul Alba , Marian Matei , Ioan Berghezan , Anca Frăcea , Berghezan Ioan , Secţiei Penale , Matei Marian Nicolae , Potra Rodica , Bădilă Mircea , Martora Frăcea Anca , Mircea Bădilă , Rodica Potra
Vizualizari: 1258
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Mița
Acum 2 ore
Cristian Sibian
Acum 2 ore
T.
Acum 2 ore
Circu Lati
Acum 2 ore
John Doe