Duminică,
03.07.2022
Cer Senin
Acum
18°C

Klaus Iohannis versus Angela Merkel?

 

Evenimentele petrecute în ultima vreme sunt discutate, comentate, apreciate într-o gamă extrem de variată. Au stârnit o adevărată furtună în opinia publică. În plan local mi-a reţinut atenţia părerea exprimată de primarul nostru dl. Klaus Iohannis, în interviul acordat săptămâna trecută în paginile acestei publicaţii, întrucât ea este vădit diferită, ba chiar în contradicţie cu opinia oficialilor europeni, a cancelarului Germaniei Angela Merkel şi apropiaţilor guvernului german. Dl. Barroso vorbind în numele Europei a apreciat că România s-a aflat „pe buza prăpastiei”, iar Angela Merkel şi-a exprimat îngrijorarea, în timp ce dl. Iohannis afirmă: „Da, sunt evoluţii pe care le consider pozitive. Schimbările din ultima vreme sunt după părerea mea schimbări bune pentru România”. Am reţinut argumentaţia de bază: sunt constituţionale. Abrubte, şocante, dar constituţionale.
 
Primarul nostru s-a impus sibienilor, românilor, ba şi străinătăţii ca un excelent administrator, redând Sibiului atât strălucirea sa istorică cât şi interfaţa modernităţii elevate. De aceea cuvântul domniei sale are greutate. Inclusiv în perspectiva apropiatului referendum. Întrebarea stăruie pe buze: cum se face că de data aceasta se bate cap în cap cu cuvântul Europei, cu cuvântul Germaniei?  Argumentaţia prin prizma constituţiei este bine venită dar nu tocmai exactă. Astfel, ordonanţa privind competenţele CCR a trebuit retuşată constituţional. Tot astfel ordonanţa  privind referendumul. Regulamentele celor două Camere ale Parlamentului, supuse controlului constituţional, au fost, la timpul lor declarate constituţionale. Ele prevăd că preşedinţii Camerelor nu pot fi schimbaţi ( demişi) decât la cererea grupului parlamentar care i-a propus. Exemplu, schimbarea lui Mircea Geoană. Acum regulamentele nu mai trebuiesc respectate? Exemplul de nerespectare a legii, a reglementărilor trebuie să-l dea tocmai Parlamentul?  Zice constituţia: preşedintele poate fi suspendat în cazul săvârşirii unor „fapte grave”de încălcare a constituţiei. Ne găsim într-o zonă a aprecierii subiective, motiv pentru care se cere avizul consultativ al CC. Dacă Curţii Constituţionale îi sunt necesare săptămâni, uneori chiar luni pentru a se pronunţa asupra unei speţe obişnuite, cum i se pot impune 24 de ore să-şi dea părerea asupra unei probleme de importanţă cardinală pentru ţară? Drept care nu s-a pronunţat. Nu numai din cauza timpului prea scurt ci – aşa cum era de aşteptat – şi datorită divergenţelor de orientare, de vreme ce – păcat endemic- judecătorii sunt numiţi pe criterii politice. Trebuia să refere răspicat: sunt fapte grave de încălcare a constituţiei, să le fi enumerat, să le fi zis pe nume. Acesta este sensul real al noţiunii de consultare. Cine să le aprecieze mai bine, populaţia în cadrul referendumului?
 
Puternicul impact psihologic indus de şirul evenimentelor nu se raportează exclusiv la caracterul lor legal sau nelegal, constituţional sau nu. Totul lasă cu uşurinţă să se vadă că este vorba de o ofensivă brutală de dislocare politică în care sunt puse în cauză instituţiile democratice ale statului, cu încălcarea sau nu a  legii, a justiţiei. Istoria a dovedit că în plan politic se pot administra lovituri în moalele societăţii dându-i în cap tocmai cu legea. Este teribilul exemplu al anilor 1933, de a căror amintire Germania de azi se simte puternic marcată. Totul este să se descifreze dedesubturile. Putem accepta ca statutul democratic al României, instituţiile sale de drept, să fie puse în cauză datorită ambiţiilor unor persoane? Să ne raportăm la persoane sau la fapte? Prin eforturi susţinute România s-a îndreptat spre Europa, a satisfăcut cerinţele minimale de aderare la UE, s-a aliniat standardelor de integrare. Prinsă în chingile unei crize profunde care a zguduit Europa şi lumea, România, cu sacrificii inerente situaţiei, a ieşit la liman mai bine decât alte ţări europene mult mai avansate, realizând o stabilitate instituţională şi perspectivele unei revigorări economice, premisă pentru îmbunătăţirea nivelului de trai. Este bine că acum, noii actori politici o aruncă din nou în haos? Este bine că prăbuşirea leului subminează orice efort de menţinere în echilibru a parametrilor economici, este bine că investitorii străini intră în panică şi se retrag, este bine că o lume întreagă este siderată faţă de cele ce se petrec acum  la noi? Culmea cinismului: noii corifei ai puterii se bat în piept în faţa românilor cu deschideri de autostrăzi realizate de cei pe care i-au detronat. Guvernanţii vechi şi-au asumat sacrificiul de imagine şi de sprijin pentru salvgardarea condiţiilor de dezvoltare şi progres. Guvernanţii actuali ne oferă, ne vor oferi pâine şi circ până când, ajunşi la fundul sacului, din care mereu scot dar nu pun nimic în loc, nu vom mai primi nici cu împrumut. Sigur românii vor vedea, vor simţi pe pielea lor, dar s-ar putea să fie prea târziu.
 
Acesta este fondul a ceea ce se petrece azi în România. Angrenajul democratic al ţării este pus la grea încercare de maladive ambiţii personale. Teribilul eşafodaj mafiot provoacă tsunami-uri pentru a sugruma justiţia. Ce s-a realizat, cu concursul şi sacrificiul românilor în ultimii 5-6 ani, este demolat cu o lovizură de buzdugan peste noapte. În spiritul celei mai desăvârşite prestaţii securistice românul este manipulat la sânge pentru a nu judeca propriu. I se cere numai să urască, să-şi descarce umorile împotriva unui personaj cu păcatele lui inerente dar sub preşedinţia căruia România a progresat indiscutabil, progres apreciat la modul cuvenit de oamenii de bună credinţă, de partenerii noştri europeni. Că aceştia ar fi dezinformaţi, că n-ar şti despre ce este vorba? Poveşti de adormit copiii. Au la îndemână mijloace mult mai eficiente, mai rafinate de informare decât primitivismul informaţional de la noi. Iar ei şi-au spus, îşi spun limpede şi apăsat cuvântul: România s-a îndreptat spre prăpastie. A ajuns pe buza ei. Avertizată, a dat ( de formă cum ne e obiceiul?) un pas înapoi. Până săptămâna viitoare, la 29 iulie?
 
Rar în istorie soarta României a depins de români. Este momentul acum. Unul cu desăvârşire istoric. Încărcat de grea răspundere. Mereu s-a dat vina, nu fără îndreptăţire, pe politicieni. Acum nu ei vor vota ci românii. Iar votul lor va fi decisiv. Nu va vota nici Merkel sau Barroso – mi se pare că primul nostru ministru i-a avertizat că nu primesc stampila de vot – dar cu certitudine nu-şi vor asuma nici răspunderea. Şi-au spus răspicat părerea pe alte căi. În interesul României s-ar cuveni ca românii să-i asculte.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

8 comentarii

Radu

Acum 9 ani

Bai Deseu tot capsoman ai ramas. Johannis este mult mai pozitiv ca Merkel. Nu este fiu de popa ciripitor la STASI cum este nasoala de Merkel. Invidia si rautatea sant partile tale componente! Tu la cat creier ai vei vota NU sa ramai cu Besescu
Raspunde

Magda

Acum 9 ani

De ce, nu anuntati ca astazi miercuri 25.07.2012 se organizeaza un miting in Sibiu impotriva demiterii lui Traian Basescu? De ce ascundeti si afisati numai ce va place voua? NU; NU NU! Demiterii lui Basescu, nu usl!
Raspunde

Magda

Acum 9 ani

D-le Johannis, de fapt cu cine esti? Cum de ati fost propus chiar de usl .in 2009 ca prim ministru? Si de ce nu a fost D-l Basescu de acord? Secret?
Raspunde

ion

Acum 9 ani

Ingrozitor cinismul acertui individ Johannes care este in stare s-o vinda si pe A.Merkel ca sa -i fie lui bine .Un om fara principii care vrea sa impuna principii
Raspunde

Georg

Acum 9 ani

4. ion (IP 82.77.220.143) Ingrozitor cinismul acertui individ Johannes care este in stare s-o vinda si pe A.Merkel ca sa -i fie lui bine .Un om fara principii care vrea sa impuna principii (09:50:09)______CUI s-o vanda? Eu as da-o pe gratis, dar n-o vrea nimeni...
Raspunde

Radu

Acum 9 ani

Radu + Georg = Love ! Ja ja, suntem pe felie si ne sugem cariile intre noi , precum si alte chestii.
Raspunde

callas

Acum 9 ani

o analiza lucida a situatiei critice in care se afla tara, numai orbii si surzii ( pardon daca i-am jignit pe cei adevarati) nu-si dau seama ca nici Antonescu nici Ponta nu au venit la putere prin merite personale, din contra ( dottore), sau prin vot majoritar la alegeri democratice, au fost pusi ca niste maimutoi de paie sa serveasca interesele unor sforaitori din umbra, pe cand Basescu a fost ales democratic pe 5 ani. Indiferent cine va fi presedinte dupa 29 iulie, Ponta ramane si va face in continuare tara de ras.
Raspunde

GaLia

Acum 9 ani

Cand erai ministru de interne lucrai sub acoperire si acum ai trecut pe fata! Nu ma pot baza pe memoria ta dar ar trebui sa-ti amintesti cine a pus serios umarul la demolarea PNTCD? Cine l-a debarcat pe Ciorbea? Cine lucreaza, constant, de cand este in politica, la demolarea de partide, personalitati, demolarea a tot ce atinge? De la Carol al II-lea nu am mai intalnit un astfel de personaj. Acum se ocupa de referendum: \"frauda\"! Oare cu ce voturi o fi ajuns EBA in PE? \"Hotul striga: hotii!\"
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus