Luni,
28.04.2025
Parțial Noros
Acum
17°C

Marile afaceri au depasit criza. Vonica are cele mai sanatoase companii

 

Cele mai importante companii controlate de oameni de afaceri sibieni au trecut deja de criză, rezultă din analiza făcută de Turnul Sfatului  asupra rezultatelor a mai bine de 50 de mari firme. Acestea au avut, anul trecut, o cifră de afaceri totală de peste 4,2 miliarde de lei, cu șase procente mai mult decât în 2008, anul în care ”economia duduia”. Profiturile sunt de asemenea în creștere, nu și numărul de angajați, care s-a redus cu 20% față de 2008. Singurul grup de firme care nu a fost afectat mai deloc de criză este cel deținut de familia Vonica: cifra de afaceri s-a dublat. Asemenea și profitului.
 
Nu toate marile companii au rezistat originali crize economice din România. Cel mai mult de suferit au avut societățile controlate de Horațiu Cercel, atât Concefa, cât și Transferoviara și Tunele Brașov fiind acum în insolvență, după ce, în ultimul an, cifra de afaceri a acestora a scăzut la mai puțin de jumătate, generând pierderi totale de peste 52 de milioane de lei. De altfel, cele trei firme controlate de Horațiu Cercel au cunoscut și cele mai mari reduceri de personal, în ultimii patru ani, din lista de 53 de companii studiate. Dacă în 2008, media angajaților celor trei societăți era de peste 1.400 de persoane, la finele lui 2011 mai figurau în actele depuse la Ministerul Finanțelor puțin peste 700.
 
 
 
Criza se vede la numărul de angajați
 
 
 
Cele 53 de companii studiate de Turnul Sfatului au în comun faptul că sunt deținute de oamenii de cei mai titrați oameni de afaceri sibieni, în ultimii ani. În 2008, aceste 53 de companii înregistrau o cifră de afaceri de aproape patru miliarde de lei, însă profiturile nete totale erau negative: -2,5 milioane. Efectele crizei economice care a afectat serios România în 2009 s-au resimțit nu atât în scăderea cifrei de afaceri (cu nouă procente), cât în scăderea numărului de angajați. La finalul lui 2009, în cele 53 de mari societăți lucrau cu 15% mai puțini oameni decât în 2008. Disponibilizările au continuat și în 2010, dar nu la același nivel: numărul de disponibilizări a fost echivalentul a șapte procente din forța de muncă remunerată în 2009. În total, din cele 53 de companii studiate au fost disponibilizați în 2009 și 2010 peste 2.300 de angajați.
 
Datele consultate de Turnul Sfatului arată că, de anul trecut, marile companii ale oamenilor de afaceri din Sibiu au început să facă din nou angajări. Dar creșterea este, încă firavă, de sub 2%.
 
 
 
Firmele care au ”duduit”
 
 
 
Nu au ținut cont mai deloc de valurile care au afectat economia din România. Este vorba de firmele controlate de familia doctorului Ilie Vonica, firme al căror obiect de activitate este preponderent legat de activitatea medicală și de cea farmaceutică. Cele 13 companii studiate de Turnul Sfatului și controlate de familia Vonica aveau în 2008 o cifră de afaceri totală de 703 milioane de lei. Anul trecut, rulajul total a fost de peste 1,5 miliarde de lei. Și profiturile au cunoscut o permanentă pantă ascendentă. În total, profitul pe 2009 a fost de 25,4 milioane de lei, pentru ca, la finele lui 2011, bilanțurile contabile să indice un profit net total de 49,4 milioane de lei. Cea mai puternică societate rămâne Polisano SRL, care a încheiat anul financiar 2011 cu o cifră de afaceri de peste 1,2 miliarde de lei, cu 86% mai mare decât cea din 2008. Practic, cu excepția Sephora Impex (reorientată în ultimii ani înspre închirierea de imobile) și a SC 38 Materna SRL (care din 2009 a renunțat la activitatea din construcții, activând doar în domeniul vânzării și reparațiilor de autovehicule) toate companiile controlate de familia Vonica au cunoscut creșteri constante ale cifrei de afaceri.
 
Iar numărul de angajați al grupului de firme a scăzut doar în 2009, anul trecut trecut fiind de peste 1.400, cu aproape șapte procente mai mare decât cel din 2008.
 
 
 
Companiile lui Carabulea, în linie dreaptă
 
 
 
1,,057 miliarde de lei era cifra de afaceri a principalelor zece companii controlate de Ilie Carabulea, în 2008. Anul trecut, aceleași firme au încheiat anul financiar cu o cifră de afaceri de 1,059 de miliarde de lei. La nivel global, profiturile au scăzut cu mai bine de un sfert, dar numărul de angajați a avut o creștere constantă, chiar dacă nu foarte mare.
 
Chiar dacă principala companie din Holdingul controlat de magnatul sibian – Atlassib SRL – înregistrează după patru ani o cifră de afaceri în ușoară scădere (de la 284 de milioane de lei, la 276 de milioane de lei) profitul  este în creștere, iar numărul angajaților la fel. Cea mai amplă creștere în ultimii patru ani a înregistrat-o Poșta Atlassib: cifra de afaceri aproape s-a dublat (de la 14 la 27,3 milioane de lei), iar profitul din ultimii trei ani este în jurul a 2,5 milioane de lei.
 
De cealaltă parte, o scădere semnificativă a cifrei de afaceri a înregistrat-o Bricomatul: cifra de afaceri s-a redus la mai puțin de jumătate, în timp ce rezultatul exercițiului financiar a devenit negativ, anul trecut pierderile fiind de 0,6 milioane de lei.
 
 
 
Călburean, în scădere
 
 
 
Nu doar companiile controlate de Horațiu Cercel au cunoscut o puternică depreciere din 2008 și până la finele anului trecut. Potrivit datelor financiare făcute publice de Ministerul Finanțelor, nici grupul de firme controlat de medieșeanul Gheorghe Călburean nu mai are aceeași amploare de acum patru ani. Cele șapte mari firme controlate de Călburean studiate de Turnul Sfatului au cunoscut o scădere a cifrei de afaceri de 35%. Numărul angajaților a scăzut cu aproape 500. Scăderi semnificative ale profitului au fost înregistrate de Condmag SA (de la 8,8 milioane de lei în 2008 la 0,85 milioane de lei în 2011), în timp ce Dafora SA, în ciuda reducerii activității cu 40% a păstrat un profit relativ comparabil cu cel de acum patru ani: două milioane de lei.
 
 
 
Ambient revine pe creștere
 
 
 
Cel mai puternic retailer sibian – rețeaua Ambient, controlată de Ioan Ciolan – a înregistrat încă din 2008 pierderi semnificative: 37 de milioane de lei. Anul crizei 2009 a dublat pierderile, acestea ajungând la peste 83 de milioane de lei, în paralele cu o scădere a cifrei de afaceri de la 860 la 450 de milioane de lei. Din 2009, însă, lucrările au început să se rearanjeze pentru Ioan Ciolan. Cifra de afaceri a crescut constant (aproape 600 de milioane de lei, anul trecut), iar pierderile au fost diminuate la 17 milioane de lei. Numărul de angajați a scăzut însă serios, anul trecut numărul total al acestora fiind de aproape 1.450, față de peste 2.600 în 2008.
 
 
 
Evoluția cifrei de afaceri n-are legătură cu profitul
 
 
 
Chiar dacă anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 312 milioane de lei, cu zece la sută  mai mare decât în 2008, grupul de firme deținut de Mircea Bulboacă a raportat pe 2011 un profit cu 57 la sută mai mic decât acum patru ani (8,7 milioane de lei profit în 2011, față de 20,6 mil. de lei profit în 2008). Numărul de angajați a revenit, însă, la media de puțin peste 700.
 
 
 
Imobiliare și turism
 
 
 
Klaus Reisenauer este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața imobiliară atât din Sibiu, cât și din România. Grupul său de firme a înregistrat venituri duble anul trecut față de 2008, ajungând la aproape 70 de milioane de lei, profitul la această sumă fiind unul remarcabil: peste 17 milioane de lei. Cele mai mari venituri și profituri au fost generate de Inter Terra SRL și Oasis SRL.
 
Și turismul poate s-a dovedit o carte câștigătoare în ciuda crizei. Palace Dumbrava este societatea controlată de Nicolae Minea, care administrează Hotelul Hilton, singurul de cinci stele din Sibiu. Cifra de afaceri a crescut cu peste 50% din 2008 și până anul trecut, cu aproape 25% crescând și numărul de angajați.
 
 
 
Urmărire penală la Ana Oil
 
 
 
De câțiva ani, printre cei mai potenți oameni de afaceri din Sibiu au devenit și cei care dețin firmele Ana Oil SRL și Euroil SRL. Cifrele de afaceri ale acestor companii nu au avut legătură cu criza, după cum arată cifrele Ministerului Finanțelor, dar datele publicate de Oficiul Registrului Comerțului indică faptul că în cazul Ana Oil a fost notată o ”urmărire penală”, iar în ceea ce privește Euroil SRL este pe rol o divizare parțială a societății. În acest ultim caz, cu câteva zile în urmă a fost anunțată o primă tranzacție între Euroil și cei de la NIS (companie petrolieră controlată de Gazprom).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

un sibian

Acum 12 ani

Vonica??? ar face bine sa nu-si mai angajeze toate rubedeniile poienare incompetente, si sa plateasca angajatii buni care au venit pe barba lor si chiar au muncit. Pacat ca oamenii muncitori traiesc pe salarii de femei de servici in firmele lui Vonica!!
Raspunde

salistean

Acum 12 ani

\"cei mai titrati??\" mai uitati-va in dictionar...
Raspunde

Magda

Acum 12 ani

Ce reclama faceti? Ce gogosi mai scoateti? Tara arde si baba se piaptana! Indiferent ca exista moral sau nu , cum sta afacerea? Carabulea si Nastase stau bine, mersi! Va urma!
Raspunde

@3magda

Acum 12 ani

ce reclama visezi, toanto care, de fapt esti un tont, asa deci va urma ma-ta si tac\'to, si, daca nu stai pe coada ta, curand vei urma si tu, loaza, si veti sta pe-acolo tot bine merci!
Raspunde

@3,

Acum 12 ani

Magdo, confirmi parerea exprimata in postul anterior (adica de sub asta), iar daca ma uit la tot ce scrii, completez: esti o (un) biata (biet) FRUSTRAT(A), o coaja de prtocala stricata... si puturoasa. La gunoi cu tine.
Raspunde

Magda

Acum 12 ani

Sa traiasca presedintele ales, d-l Traian Basescu! Nu, votului masluit! Da Justitiei! Da, Europei si civilizatiei!
Raspunde

antijohanus

Acum 12 ani

Pro-Basescu, nu referendumului!
Raspunde

Vasi

Acum 12 ani

Cine sa traiasca,magduta?.....presedintele ales?.....de videanu intr-o noapte?.....nu prea cred,oricum performantele nesimtitului scad,abia reusind in alta noapte sa-l faca pe boc primar de cluj,astazi insa vom vedea daca presedintele a fost ales de popor,ce crezi,a fost?....cat despre europa,las-o-n tufe,civilizatia ei se limiteaza in cazul nostru(cel putin cat am fost condusi de lesinatul ala de mentor al tau) doar la protejarea pietei de desfacere si obtinerea de mana ieftina de lucru.....
Raspunde

magdo---- tontule

Acum 12 ani

presedinte aales nu avem asta cu care ti sta fraudulos in fruntea tari si stiti si voi si CCR care sant complici lui base adevarul adevarat Astazi votul este de rstabilire a adevarului si punerea in drepturi si adevaruri
Raspunde

@3magdo

Acum 12 ani

vei urma tu, un/o neica-nimeni, imbalsamat/a in giulgi portocaliu... anatema sit si sa te\'neci cu portocale. pe dumbravii, o sa primesti flori portocalii la 40 de zile, la sase luni, la un an s.a.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus