Joi,
21.01.2021
Cer Senin
Acum
6°C

Premierele din ZIV: peste un miliard cifra de afaceri si peste 2.000 de angajati

Principalele șase companii din Zona Industrială Vest a Sibiului au depășit două ”bariere economice”, potrivit ultimelor cifre financiare publicate de Ministerul Finanțelor. În ZIV există prima companie cu peste un miliard de lei cifră de afaceri pe an și prima companie cu peste 2.000 de angajați.

Cele șase companii analizate de Turnul Sfatului au o pondere de peste 80% din totalul cifrei de afaceri rulată anual de cele mai 25 de societăți care s-au dezvoltat în Zona Industrială Vest a Sibiului. Este vorba, în ordinea descrescătoare a rulajului, de Continental Automotive Systems, Marquardt Schaltsysteme, Takata, Kuhnke Production, Brandl RO și SNR Rulmenți. Cele șase companii au împreună peste 6.300 de angajați și au rulat, în total, aproximativ 2,5 miliarde de lei în ultimul an financiar încheiat.

Au depășit miliardul

Cea mai mare companie din ZIV este și printre cele mai dinamice. După cum era de așteptat, cei de la Continental AS au depășit cu mult, la finele anului trecut, cifra de afaceri de un miliard de lei. Procentual, creșterea a fost una impresionantă – peste 30%, de la 963 de milioane de lei, la 1,264 miliarde de lei. În urma investițiilor demarate în ultimii ani, numărul angajaților a crescut la Continental cu aproximativ 170, potrivit datelor financiare publicate de Ministerul Finanțelor, ajungând la o medie de 1.577 de angajați.

Profitul obținut de cele șase companii anul trecut este relativ greu de comparat, având în vedere investițiile ample realizate în ultima perioadă. Astfel, cei de la Continental, care desfășoară un amplu proiect de extindere, au raportat o pierdere contabilă de mai bine de 100 de milioane de lei. Tot profit negativ a raportat și Brandl RO, care derulează de asemenea o serie de investiții în extindere.

Cel mai important angajator

Cu toate că are o cifră de afaceri de trei ori mai mare decât cei de la Takata, nu Continental este cel mai mare angajator de pe platformele Zonei Industriale Vest. Japonezii de la Takata numără în fiecare zi peste 2.000 de persoane intrând pe porțile întreprinderii. Bilanțurile întocmite la finele anul trecut indică un număr mediu de 2.159 de salariați, cu aproape 28 de procente mai mult decât în 2010.

Cu peste 1.000 de angajați, în Zona Industrială Vest mai sunt cei de la Continental (1.577) și cei de la Marquardt (1.058).

Salturile cele mai mari

Comparativ, pentru cele mai importante șase companii stabilite în ZIV, anul 2011 a fost cu 32,4% mai bun, dacă luăm drept reper cifra de afaceri. Creșterea rulajului se poate regăsi și în creșterea numărului de salariați. Dacă cele șase companii amintite plăteau, la finele lui 2010, o medie de aproximativ 4.700 de angajați, numărul acestora a ajuns acum la peste 6.300. Procentual, este o creștere de 34 la sută.

Cele mai mari creșteri ale cifrelor de afaceri în ultimii doi ani financiari încheiați le-au înregistrat Continental și SNR Rulmenți: 31,3%, respectiv o creștere de 31,6% în cazul celor de la SNR.

Raportat la creșterea numărului de salariați, ”lider” în ceea ce privește evoluția procentuală este Marquardt. Proiectele de dezvoltare din ultimii ani au făcut ca numărul de angajați să crească de la o medie de 578 în 2009, la 807 în 2010, respectiv la aproximativ 1.050 la finele anului trecut. Procentual, creșterea din 2011 față de 2010 a fost de 30%.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

oldman

Acum 8 ani

6300 de angajati avea Independenta Sibiu de una singura. Publicati numarul total al angajatiilor inainte de 1990 si cifra de afaceri totala pe Sibiu. Comparati cifrele. Succes!
Raspunde

ouale lui nastase

Acum 8 ani

Gargara respectiva face parte din propaganda pentru Johannis. Sibienii trebuie sa fie recunoscatori tatucului sas ca a adus firme germane unde romanii muncesc pe salarii de nimic fata de muncitorii din tara de origine.
Raspunde

un angajat din zona vest

Acum 8 ani

sa fi multumit ca ai un loc de munca judetele limitrofese uita cu frustare si invidie ca Sibiul e un oras viu plin de turisti straini ce se intimpla daca nu veneau acesti investitori straini la cite locuri de munca ati adus voi asa zisi parlamentari care nu stiti nu mai sa semnati statu de plata si multa gargara ca la asta va pricepeti
Raspunde

driver

Acum 8 ani

9800 angajati compa fosta ipas
Raspunde

fosta FLARO

Acum 8 ani

avea la timpul acela din ani buni peste 3700 se angajati .. dar mecanica dar amilonul unic in romania dar metalurgica dar balanta dar libertatea toate astea au fost gunoaie , dar oameni o duceau f bine acuma ne laudam cu 2 lei si o exploatare fara margini a omului roman de catre straini si zicem ca este bine????? prostii domnilor cu tovarasi era mai bine si era mai multa grija fata e om .. mai trec 10 anisi cei ce s-au nascut dupa vor zice ca asa e bine findca ei nu stiu altceva de cercetet si citi nu mai stiu si zic ca la noi si asa e bine
Raspunde

Veta

Acum 8 ani

Cifra de afaceri a acestor companii nu conteaza prea mult pentru noi sibienii, de ce? Pentru ca aceste companii platesc impozitele in Bucuresti. Aici platesc impozite pe cladiri si alte cateva chestii. Daca tot pomeniti de cifre de afaceri, de ce nu pomeniti si despre salariile primite de sibieni in aceste companii? De ce nu pomeniti si despre potentialul termen de relocare de 60 de zile. Salariile tot cresc si la un moment dat se va face relocarea. Majoritatea se pot reloca in maxim 60 de zile. De ce nu pomeniti de normele de lucru care de multe ori sunt cu 400 % mai mari decat in tara de origine a firmei? Dar de orele suplimantare, de ce nu pomeniti? O mare parte din muncitorii din aceste companii castiga peste salariul minim pe economie datorita orelor suplimantare. Ia vedeti, cine din Sibiu detine cladirile fostelor fabrici sibiene si ce-a facut cu ele. Asta ar fi interesant de aflat pentru spalatii pe creier.
Raspunde

DLkEeDJt

Acum 8 ani

Danutze , tata !Sau esti tanar si naiv , sau esti adult nematurizat. Nimeni nu stuisne ca s-au descoperit toate lucrurile care pot fi intelese de oameni. Problema este ca exista cativa oameni isteti care profita de naivitatea unor fraieri vanzandu-le iluzii si spunandu-le ca sunt speciali. Oamenii sunt diferiti de la mama natura ca aspect si grad de inteligenta, dar genetic ( adica la baza ) sunt identici. Este placut sa iti spuna cineva ca esti special, ca persoana, ca natie, etc, dar asta nu inseamna ca este adevarat. In functie de cresterea pe care am primit-o si de pregatirea de care dispunem, intelegem lumea putin diferit. Avem si noi ultra-nationalisti imbecili care isi atrag acoliti si mai tampiti, la care le vand iluzia ca suntem mai alesi decat altii. Acesti lideri de opinie ne spun ca noi avem grote misterioase, noi avem stramosi uriasi, pe noi ne protejaza satelitul de cristal . Idiotii cred . Liderii scriu carti si le vand facand profit . Idiotii le cumpara si devin astfel si mai idioti. Pavel corut s-a imbogatit vanzand o poveste de trei parale, cumparata in draci de milioane de romani . Dupa istetul ala , America si Rusia isi fac politica externa dupa serviciile secrete din Romania . Romania e plina de paranormali, tot mapamondul e tampit , s.a.m.d. Uita-te pe strada si zi-mi unde sunt paranormalii aia. Uita-te la pretul gazelor rusesti care sunt paranormal de mari pentru romanii cei alesi . E fain sa visezi, dar cand te trezesti din reverie, socul te poate bulversa. Daca esti un mistic , asa ai sa ramai. Orice dovezi ai primi, ai sa ramai ancorat in realitatea pe care ti-ai creat-o. Ai sa cauti extraterestri, uriasi, sateliti , pana o sa iti sara ochii din cap si nu ai sa gasesti nimic.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus