Joi,
20.11.2025
Innorat
Acum
3°C

De ce recomanda medicii sa consumam morcovi

Renumit pentru conţinutul bogat în vitamina A, morcovul este un aliment-minune recomandat într-o multitudine de afecţiuni, printre care, icterul, ulcerul gastrointestinal, anemia, guta şi litiaza. Remineralizant, tonic, reglator intestinal, depurativ, vermifug şi cicatrizant. Acestea sunt numai câteva dintre proprietăţile terapeutice ale banalului morcov.

Calităţile nutritive îi sunt conferite, pe lângă vitamina A şi caroten, şi de numeroase minerale din compoziţia sa (fier, calciu, sodiu, cupru , magneziu, mangan, sulf, cupru, brom).

De asemenea, morcovul conţine daucarină, o substanţă cu efect puternic vasodilatator şi dextroză (zahărul din morcov). Stările de tristeţe şi de melancolie frecvent întâlnite la începutul primăverii pot fi combătute cu ajutorul unei cure de morcovi. Aceştia se pot consuma atât cruzi sau sub formă de suc, cât şi adăugaţi în supe. D

e asemenea, morcovul este un remediu excelent în caz de afecţiuni pulmonare (tuberculoză, bronşită, astm), având rol expectorant. De ajutor poate fi şi în caz de arsuri, eczeme, pecingine, degerături, crăpături la nivelul călcâielor.

Rezultate bune dă şi în tratamentul alternativ al aterosclerozei, infecţiilor intestinale, rahitism şi carii dentare. Totodată, ajută la eliminarea paraziţilor intestinali. Morcovul ar trebui să fie nelipsit din alimentaţia celor mici, afirmă medicii. În general, cei mai mulţi părinţi le dau copiilor să roadă morcovi în perioada de creştere a dinţilor, deoarece înlesnesc ieşirea acestora. Însă morcovii constituie un aliment bine tolerat în diferite afecţiuni specifice perioadei copilăriei.

În cazul femeilor, sucul de morcovi este un aliat imbatabil în lupta cu ridurile. Studiile au arătat că în morcovi se găseşte o cantitate importantă de estrogen, hormon specific femin care previne pierderea elasticităţii ţesutului. Astfel, pielea se menţine suplă şi strălucitoare.

De asemenea, datorită vitaminei A din compoziţia sa, morcovul are un rol puternic antioxidant, fiind indispensabil în procesul de încetinire a îmbătrânirii. Persoanele care suferă de constipaţie ar trebui să ţină o cură cu suc de morcovi până la dispariţia problemei.

Se recomandă 500 ml de suc de morcovi pe zi. Se bea un pahar pe stomacul gol, imediat după trezire, şi unul la culcare. Se recomandă în combinaţie cu suc de mere, deoarece are un gust mai uşor de tolerat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 198

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus