Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Descoperiri arheologice "unice in Europa" pe santierul autostrazii Sibiu – Nadlac

Pentru că astăzi a expirat contractul Muzeului Național Brukenthal cu compania italiană Impregilio Spa, cea care contruiește o parte din autostrada Sibiu – Nădlac, directorul muzeului sibian, Sabin Luca, a prezentat o parte din descoperirile remarcabile realizate în ultimul an și patru luni. În total, a spus Luca, sunt peste 1000 de vase restaurate, tone de material arheologic, peste 1400 de saci cu obiecte arheologice și muncă pentru ”următorii 20 de ani”.

Una dintre cele mai de preț descoperiri prezentate astăzi de directorul Muzeului Național Brukenthal este un car de metal, descoperit la Miercurea Sibiului, într-un mormânt. Despre el, specialiștii spun că elucidează o parte din ”mitul genezei dacilor și comportamentul acestora”. ”Am avut șansa să descoperim o întreagă așezare care are legătură cu strămoșii noștri”, a declarat Luca.

”A fost ca un puzzle recompunerea acestui car. Restaurarea a durat în jur de trei săptămâni, lucrând câte 8-9 ore pe zi. Am lucrat cu aparatură de ultimă generație, care ne-a costat în jur de 30.000 de lei”, a declarat și expertul Dorin Barbu.

Tot pe șantierul viitoarei autostrăzi specialiștii conduși de Sabin Luca au mai găsit și un tezaur de monede de argint. Cele peste 280 de monde sunt grecești și provin de la două cetăți de la marea Adriatică, dar și romane, provenind chiar de la Roma. ”Pentru județul nostru este un tezaur destul de mare”, explică și Claudiu Munteanu, un alt specialist al muzeului sibian.

Alături de aceste obiecte prezentate mai sus, arheologii au descoperit mii de obiecte de metal, precum fibule, ace de prins, arme, pinteni, unelte, vârfuri de săgeți și altele.

Cercetările arheologice au vizat în jur de 40 de kilometri de autostradă, fiind identificate în total nouă situri arheologice ce însumează cinci kilometri efectivi de autostradă. Sabin Luca apreciat șantierele create la valoarea a 5 – 6 milioane de euro, bani care altfel ar fi venit de la statul român în decursul a ”50 sau 60 de ani”.

Conducerea Muzeului Național Brukenthal a concluzionat conferința de presă de astăzi anunțând că descoperirile vor fi prezentate în decursul următoarelor săptămâni, iar anul viitor într-o expoziție de importanță națională.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

bes

Acum 11 ani

Frumos. Asteptam expozitia.
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

Copy-Paste:______Una dintre cele mai de preț descoperiri prezentate astăzi de directorul Muzeului Național Brukenthal este un car de metal, descoperit la Miercurea Sibiului, într-un mormânt. Despre el, specialiștii spun că elucidează o parte din ”mitul genezei dacilor și comportamentul acestora”. ”Am avut șansa să descoperim o întreagă așezare care are legătură cu strămoșii noștri”, a declarat Luca.____________CARUL ESTE CELTIC TIPIC si indubitabil.
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

Copy-Paste:_____Tot pe șantierul viitoarei autostrăzi specialiștii conduși de Sabin Luca au mai găsit și un tezaur de monede de argint. Cele peste 280 de monde sunt grecești și provin de la două cetăți de la marea Adriatică, dar și romane, provenind chiar de la Roma. ”Pentru județul nostru este un tezaur destul de mare”, explică și Claudiu Munteanu, un alt specialist al muzeului sibian.____________ Monede ROMANE siGRECESTI....ciudat este faptul ca intr-o stire despre MOSTENIRE DACICA unde apar tezaure insemnate GRECESTI si ROMANE si un CAR CELTIC (fier) nu apare nicio mentiune despre MONEDE DACICE, eventual KOSONI, care se gasesc pe toate drumurile, in special in licitatiile din America...Deci potrivit acestor stiri de aici, dacii preferau EURO si DOLAR monedei autohtone LEUL? Si industria metalurgica era nu Resita, ci Krupp-Essen? (este o ANALOGIE pentru a sublinia ridicolul situatiei)..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus