Vineri,
09.12.2022
Innorat
Acum
10°C

Hotel in locul casei lui Mircea Ivanescu

Ministrul Culturii, președintele Uniunii Scriitorilor Sibiu, președinții comisiilor de cultură din Sibiu și județ, directorul Direcției de cultură și așa mai departe, cu toții recunosc importanța celui care a fost Mircea Ivănescu, poet și traducător sibian. Casa în care a locuit Ivănescu timp de aproape 30 de ani este scoasă acum la vânzare, dar nimeni nu a are inițiativa concretă de a amenaja aici prima casa memorială din fosta Capitală culturală europeană. Printre vecini s-a răspândit vestea că în locul casei de pe strada Vasile Aaron ar putea fi ridicat un hotel.

Pe unul din geamurile deschise pentru aer proaspăt se pot întrezări mașina de scris și câteva rânduri de cărți. E una din camerele casei aflată pe strada Vasile Aaron, la numărul 3. Până în vara anului trecut aici trăia Mircea Ivănescu. Unul dintre cei mai discreți oameni de cultură din România, la adresa căruia elogiile au început să apară mai ales după dispariție. Casa a rămas moștenire doctorului Rodica Muntean, cea care l-a îngrijit pe Ivănescu în ultimii ani de viață. Acum, casa este scoasă la vânzare, pentru aproximativ 150.000 de euro.
”În camera în care a locuit în ultimii ani de viață Mircea Ivănescu, nimic nu e schimbat. A trecut un an de la dispariția lui, dar nimeni nu m-a căutat pentru a propune ca acolo să fie amenajată o casă memorială. Nici măcar cei din breasla scriitorilor, de unde mulți își arogă doar o «prietenie» pe care nu au dovedit-o nici pe timpul vieții”, spune dr. Rodica Muntean.

Vecinii vorbesc de un hotel

Casa în care locuiesc acum chiriași a fost scoasă la vânzare, iar între vecini s-a răspândit vestea că aici ar putea fi ridicat un hotel, chiar dacă regimul de înălțime impus prin noul PUG nu este unul mare. Printre numele vehiculate că ar fi interesate de achiziția casei este cel al lui Tiberiu Țînț, fostul director al Drumuri și Prestări Construcții SA. ”Nu mai este de actualitate”, a comentat scurt Țînț, care a solicitat apoi să nu îl mai sunăm niciodată.
”Nimic nu e concretizat”, spune și dr. Rodica Muntean, legat de vânzarea casei. ”Propuneri de la autorități? Eu când aud cuvântul acesta, de autorități, nu știu cum să spun... Neîndoielnic, însă, sunt dispusă să amân vânzarea, dacă se întrevede posibilitatea amenajării unei case memoriale”.

Cine ar putea avea inițiativa?

În întreg județul Sibiu sunt amenajate doar câteva case memoriale: ”Hermann Oberth” și ”Stephan Ludwig Roth”, la Mediaș, ”Gheorghe Lazăr”, la Avrig, și, din când în când, poate fi vizitată casa lui Octavian Goga, din Rășinari. ”Inițiativa ar trebui să vină de la cei din branșă, de la oamenii de cultură. Noi, cel mult, am putea propune, dacă este cazul, transformarea casei într-un monument istoric. Din păcate, noi nu avem atribuțiuni în acest sens, de amenajare a unei case memoriale. Putem oferi, însă, consiliere, dacă se dorește amenajarea unui muzeu, după cum am făcut în cazul Muzeului Gazului, din Mediaș”, spune Călin Trufașiu, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național.
”Cei din branșă” nu vor avea o astfel de inițiativă, susține Ioan Radu Văcărescu, președintele Uniunii Scriitorilor, filiala Sibiu. ”Pe această temă noi am discutat, în rândul scriitorilor, și am fi mulțumiți, mai ales că, din câte știu, nu există nicio casă memorială în Sibiu. O adresă în acest sens, însă, nu am făcut. Către cine? Doamna doctor este moștenitorul legal, poate că așteaptă o astfel de ofertă, propunerea ar trebui să vină din partea dânsei, dar noi, Uniunea Scriitorilor, nu ne putem permite să cumpărăm. Mai ales că, de curând, am și pierdut un sponsor important”, spune Ioan Radu Văcărescu. Potrivit lui, la parastasul de șase săptămâni”după moartea lui Ivănescu a și fost propus un nume – ”Casa poeziei Mircea Ivănescu”. ”Eu, un demers oficial, nu pot să fac și nici nu o să fac”, adaugă Ioan Radu Văcărescu. El crede că și Biblioteca Județeană ”Astra” s-ar putea implica într-un astfel de demers. Directorul Bibliotecii, Silviu Borș, nu a vrut, însă, să facă declarații publice pe acest subiect.

De la autorități... vorbe bune

La finele lui 1997, Consiliul Local al municipiului Sibiu i-a acordat lui Mircea Ivănescu, stabilit la Sibiu în 1973, titlul de cetățean de onoare al orașului, ”pentru contribuţia sa la dezvoltarea literaturii române contemporane”. Președintele Comisiei de cultură din cadrul Consiliului Local, Mariana Fritzmann, crede că amenajarea unei case memoriale ”Mircea Ivănescu” este o idee bună. ”Însă referitor la cumpărarea imobilului de către administrația locală, aici trebuie să își spună părerea un specialist din Primărie. Depinde de bugetul existent. Din punct de vedere legislativ și financiar, va trebui să mă documentez”, spune consilierul local care a ocupat această poziție și în mandatul trecut. De cealaltă parte, la Consiliul Județean, Comisia de cultură are un nou președinte – profesorul universitar Ionel Cioca. ”Dimensiunea personalității lui Mircea Ivănescu nu cred că poate fi contestată. Eu fiind, însă, nou, nu pot să mă pronunț deocamdată. Dar aș sprijini o astfel de idee. Cred că ar trebui să facem așa ceva cu toții. Voi aprofunda subiectul”, promite Cioca.

Ministrul Culturii: ar dura prea mult

În fruntea Ministerului Culturii, acum, este Puiu Hașotti. A auzit și el de Mircea Ivănescu, spune că îi recunoaște valoarea. Suma de 150.000 de euro nu i se pare mare pentru achiziția casei care să fie transformată într-un simbol al poeziei la Sibiu. Doar că demersurile i s-ar părea prea îndelungate. ”La noi ar fi mai complicat – pentru înființarea unei noi instituții trebuie hotărâre de guvern, apoi lege, apoi personalul. Durează și un an. Ar fi mai simplu prin autoritățile locale. Și apoi, în niciun chip anul acesta noi nu avem bani”, se răzgândește, legat de sumele de investit, Puiu Hașotti.

Mircea Ivănescu: un brand în rândul intelectualilor străini

Mircea Ivănescu s-a născut în 26 martie 1931. A absolvit Facultatea de Filologie, secția franceză, din cadrul Universității din București. A lucrat în mai multe instituții de presă și a devenit cunoscut pentru opera sa: poezie și traduceri. S-a stins din viață anul trecut, pe 21 iulie.
Poetul Radu Vancu este printre persoanele care l-au cunoscut cel mai bine, lucrarea sa de doctorat fiind construită în jurul operei lui Mircea Ivănescu.
”De ce ar trebuie să fie interesat Sibiul de Mircea Ivănescu? Simplu: pentru că, aşa cum am constatat direct la diverse evenimente literare de pe câteva continente, Mircea Ivănescu este primul brand legat de Sibiu care le vine în minte intelectualilor străini. «A sunteţi din Sibiu, din oraşul lui Mircea Ivănescu» – mi s-a spus fraza asta de către poeţi germani, turci, sârbi, americani, toţi de prima mână. Despre Mircea Ivănescu se ştie, pe toate aceste continente, mai mult decât ştiu autorităţile din Sibiu – anume că e un mare poet român, poate cel mai mare de după 1945, în orice caz cel care a influenţat cel mai mult poezia română de după Al Doilea Război Mondial. Şi că, în plus, a tradus enorm şi absolut congenial din Joyce, Kafka, Nietzsche, Faulkner, Broch, Musil, Rilke, din marii poeţi americani şi englezi, aducând practic toată modernitatea occidentală la noi acasă”, vorbește Radu Vancu.
”E cumva în spiritul modestiei şi al ghinionului său proverbial ca modesta lui casă de pe Vasile Aaron să fie rasă de pe faţa pământului. Ar trebui să facem tot ce ne stă în puteri pentru a dezminţi acest ghinion – pentru Sibiu, o casă memorială Mircea Ivănescu ar însemna infinit mai mult decât un hotel anonim”.

”Măștile lui Mircea Ivănescu”. De Liiceanu

Gabriel Liiceanu tocmai a lansat o carte despre Mircea Ivănescu – ”Măștile lui Mircea Ivănescu”, carte scrisă în urma discuțiilor cu ”personajul fascinant” care în ultimii șapte ani de viață a mai ieșit de doar două ori din casă.  Cartea este rezultatul discuțiilor dintre Liiceanu și Ivănescu, întinse pe durata a aproximativ două luni – aprilie și mai 2011. ”Stătea într-o casă oarecum căzută în paragină, în spatele lui era un perete cu o crăpătură mare, nereparată, tavanul era plin de tencuiala care dădea să se desprindă, atmosfera era de casă îmbâcsită, veche, necurățată, mizeră pe alocuri, cu o bucătărie tristă. Ăsta era peisajul. Trist”, a spus Liiceanu la lansarea cărții sale. Poetul ”Mircea Ivănescu” a fost comentat, la aceeași lansare, și de Mircea Cărtărescu. ”Dacă veți citi poezia contemporană, nu veți găsi niciun copil al lui Nichita Stănescu. Dar absolut niciunul. Nu veți găsi niciun copil al lui Sorescu, al lui Păunescu sau al Anei Blandiana. Veți găsi, în schimb, copii ai lui Mircea Ivănescu – aproape toți. O imensă majoritate a tinerilor poeți de azi au urmat mișcarea culturală, mișcarea de joc cultural, literar, pe care a făcut-o cândva Mircea Ivănescu”.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Georg

Acum 10 ani

De ce nu o Casa Memoriala Mircea Ivanescu unde sa-si aiba sediul Uniunea Scriitorilor din Romania Filiala Sibiu si unde sa se tina CENACLURI, Simpozioane, Festival de Poezie Contemporana... As propune SA SE DONEZE BENEVOL de catre POPULATIA ORASULUI banii: 150.000 EUR nu e mult.. dar NU de sponsori si afaceristi.. NU in posesia Primariei si in nici-un caz Consiliul Judetean care o face imediat cadou Bisericii (vezi Biserica Azilului si altele), ci nominal in posesia Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Sibiu. Casa sa fie intabulata ca atare, inregistrata ca LOCAS CULTURAL la CIMEC Bucuresti, iar CASA si TERENUL AFERENT SA FIE PE VECI SCUTITE de IMPOZIT... Pentru curent, gaz, telefon, apa,canalizare se vor gasi totusi oarece sume la Primarie.. dar pot si Scriitorii si ARTISTII sa gaseasca oarece mijloace... de exemplu la inscriere in CENACLU sau Manifestari o taxa modesta... In orice caz SA NU FIE SUBORDONATA nici Primariei, nici Consiliului Judetean. Primaria ar putea face totusi un gest ajutand la oarece reparatii si dotare... SIBIUL CULTURAL...si CERCUL LITERAR..asta sa va fie in ureche... Daca fiecare SCOALA ar da cate 500-1000 Lei, iar Universitatile oarece mai mult, dar FARA OBLIGATII si ACAPARARE cum a facut LUPU cu TRANSILVANIA...merge. Ii doresc lui Jean Radu-Vacarescu sa INSISTE si SA REUSEASCA... E o propunere..intrebati-l si pe Vancu in legatura cu FESTIVALUL de LITERATURA (nu numai poesie) MIRCEA IVANESCU.... Cred ca si Petre Dumbraveanu ar veni cu oarece idei si sprijin si deasemenea, cu relatiile sale, Dan Danila...FAN-ul nr. 1 Mircea Ivanescu, (de la el a pornit initiativa cu Ivanescu-Premiul Nobel) care stie mai multe decat credem noi.. .DAR, NU politrucilor traditionali de (in)cultura.
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Nu cumva sa fie subordonata sau cumva dependenta de ASTRA, ...Trebuie sa fie COMPLET INDEPENDENTA. desi sprijinata, dar fara OBLIGATII.. Cetatenii ar PUTEA DONA si SUMELE DONATE SE SCAD DE LA IMPOZIT,(nu stiu cate procente sunt permise sa fie acceptate ca donatii si scazute din impozit), deci de fapt NU PIERD NIMIC...este o DONATIE in BENEFICIU PUBLIC...Dar trebuie deschis un CONT BANCAR pe numele Asociatiei Scriitorilor Sibiu, un CONT SPECIAL de DONATIE, deci numai pentru ACEASTA, separat de celelalte socoteli.....
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

S-ar putea face o miscare literara acolo de sa zbarnaie in lUME...Ar fi Sediu, si s-ar putea tine saptamanal Cenacluri, cu evenimente traznet.. Nu mai este asa de greu ca pe vremuri...deci nu mai depinzi de tipar.. UN BLOG special si TE dESCHIZI LUMII cu texte originale, cu traduceri, cu critica..traducerile sunt infernal de importante..ma refer la limbi europene..Pot fi invitati scriitori, bloggeri, ziaristi...Notiunea de Literatura e mai larga acum.. importanta e COMUNICAREA...S-ar putea organiza totul incat SA FACA RUPERE IN lUME--aveti internet...nu mai sunteti izolati...Sibiul a mai facut rupere decateva ori in cultura..acum insa aveti OAMENI, aveti INTERNET, aveti (eventual) SEDIU REPREZENTATIV..dar MISCATI-VA..Proprietara actuala nu o sa astepte ani-de-zile..si comunicati-i in prealabil intentia..sa nu apuce s-o vanda...Whayy..ce rupere s-ar putea face..sa moara iarasi Bucurestiul de ciuda, ca pe vremuri, dar si-mai-si, acum cu ORGANIZARE si OAMENI...
Raspunde

una pt. georg

Acum 10 ani

Ideea ta buna nu poate prinde viata decat dk adunam nuielele lui Esop!
Raspunde

Tudor

Acum 10 ani

Ideea casei memoriale Ivanescu este exceptionala. Dar valoarea actuala a casei este nula, iar terenul nu valoreaza mai mult de 50-60.00 €. Ptr. reconstruirea casei ar mai trebui in jur de 200-300.000 €. Daca d-na dr. Munteanu i-a asigurat asistenta medicala d-lui Ivanescu fara remunerare, numai din consideratie ptr. geniul lui incontestabil, ar putea duce gestul nobil pana la capat si ar putea dona imobilul Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Sibiu. Ce spuneti d-na doctor?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus