Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

"Pana la jumatatea lui 2013, Maternitatea Sibiu va redeveni una dintre cele mai moderne din tara"

În două săptămâni pacienții Spitalului Clinic Județean Sibiu nu vor mai fi nevoiți să-și aducă de acasă medicamentele. Darea în funcțiune a Spitalului Polisano va crește standardul serviciilor medicale în Sibiu. Apoi, până la jumătatea anului viitor vom avea una dintre cele mai moderne maternități din România. Despre toate acestea vorbește doctorul Liviu Cotârlă, managerul Spitalului Clinic Județean Sibiu.

Reporter: Cum de s-a ajuns la situația că în multe cazuri parcă ne este mai frică de spital decât de boală?
Dr. Liviu Cotârlă: Este o chestiune omenească și absolut de înțeles. Mai ales în era noastră când informația mai puțin pozitivă penetrează publicul ușor, iar veștile mai puțin bune de prin spitale circulă destul de ușor. Într-adevăr există situații în care oamenii evită, sau dacă o fac o fac cu reținere, să apeleze la serviciile medicale. Un alt aspect este acela că nimeni nu vine în calitate de pacient cu mare plăcere la spital. Iar alt treilea aspect, și aceasta este o chestiune autohtonă, sistemul național de sănătate este într-o penurie cronică de bani, condițiile de spitalizare nu sunt dintre cele mai potrivite, ca să nu folosim alt termen. În aceste condiții, persoanele care au fost odată în spital, indiferent dacă au fost bine tratați și s-au vindecat, a doua oară nu vin cu bucurie. Dar, față de alte vremuri, informația negativă penetrează publicul mult mai bine veștile bune de exemplu.
Rep.: În Spitalul Județean mai vin pacienții cu medicamente de acasă?
Dr. L. C.: Răspunsul pe scurt este da! Din păcate, acest lucru se întâmplă mai ales în ultimul an. S-a întâmplat să lipsească, o perioadă lungă de timp, unele dintre materialele sanitare de uz curent. Mă refer aici la recoltoare, la transfuzoare și cam tot ce se folosește în mod obișnuit într-o secție de spital. Repet, nu s-a întâmplat tot timpul, dar au fost cazuri, uneori perioade mai mari de timp. De asemenea, nu tot timpul există în farmacia spitalului toate medicamentele necesare pentru terapia tuturor pacienților internați la un moment dat. În condițiile astea, sigur că familiile care au putere financiară și le stă la îndemână să cumpere atunci când este nevoie leacul respectiv, îl cumpără, este folosit și ulterior, spitalul, în baza documentelor de achiziție returnează banii în momentul în care își permite.
Rep.: În astfel de situații toată lumea se uită la dumneavoastră, ca și manager, să veniți cu soluții astfel încât să nu mai avem probleme de genul acesta.
Dr. L. C.: Sigur. Orice schimbare la nivel de management induce în public, în cazul nostru în rândul pacienților și al angajaților, ideea că se pot face lucrurile mai bine decât s-a făcut până în prezent. Ceea ce ne dorim este ca speranțele noastre să devină și realitate. Plecând de la aceste premise, am și demarat o serie de acțiuni care își vor dovedi , în perioada imediat următoare, beneficiul. Eu estimez că în aproape două săptămâni niciun pacient internat în Spitalul Clinic Județean nu va mai fi nevoit să-și aducă de acasă cele necesare pentru tratament. O altă chestiune care este deja în curs, încercăm să aducem în farmacia Spitalului tot ceea ce este necesar. De asemenea, o serie de aparate care o perioadă nu au fost folosite, tot din penurie de materiale, vor fi repuse în funcțiune.
Rep.: Văzând realitatea din Spitalul Județean, cum va fi când în județ vom avea și Spitalul Polisano sau chiar spitalul privat cu finanțare din SUA, anunțat de președintele Consiliului Județean?
Dr. L. C.: Eu cred nu pouate fi decât mai bine. Orice concurență, indiferent de domeniu, naște rezultate pozitive, mai ales în domeniul medical. Aici va fi concurență între domeniul privat – Clinica privată Polisano din vecinătate  - și spitalul public. Beneficiul va fi doar al pacientului. În primul rând, vor putea alege. Desigur că nu toți sunt în situația de a-și permite să aleagă, unii vor fi nevoiți să vină către noi, pentru că nu au puterea financiară să suporte niște costuri care sunt obligatorii într-un spital privat. Serviciile care vor fi oferite de clinica Polisano vor fi complementare la ceea ce oferim noi, unele servicii chiar nu există în județul Sibiu sau în regiune. Respectiv, va fi cardiologie intervențională, un serviciu medical deziderat în medicina sibiană de cel puțin 10 poate chiar 15 ani. Va apare și o secție de transplant renal, ceea ce nu există decât la București și Cluj, iar acest serviciu va fi finanțat din programul național de transplant. De asemenea, va intra în funcțiune o maternitate ultramodernă.
Rep.: Apropo de maternitate, vroiam să vă întreb când se vor încheia lucrările la maternitatea de stat din Sibiu pentru că multe mame merg să nască la Brașov sau la Tg. Mureș.
Dr. L. C.: Prin 2001, 2002, maternitatea din spitalul nostru era una dintre cele mai moderne din zonă, nu apăruseră maternitățile private la care ați făcut referire. S-a investit atunci destul de mult și s-a adus la niște parametri care în urmă cu 12 ani erau de top la nivel național, cred că Sibiul era în primele zece din țară. Între timp lucrurile au evoluat și este foarte bine. Eu chiar acum vin de pe șantierul maternității din Sibiu pot să vă spun că cel mai probabil, prin luna mai a anului viitor, maternitatea din Sibiu va redeveni una dintre cele mai moderne din țară. Cred că, așa cum vă spuneam, va reintra în primele zece maternități din România.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Ghica

Acum 11 ani

Exista doua posibilitati : 1.Pana acum materialele respective existau dar erau furate de personalul medical si duse la cabinete private ( iar sub guvernarea USL acestia vor fi cinstiti ca si membrii guvernului), sau 2.De acum incolo cu spaga primita binevoitorul personal medical va cumpara cele necesare .(Tot datorita moralitatii induse de membrii guvernului)
Raspunde

hIFwJGsWXIlfEWd

Acum 11 ani

Si zane nu sunt pe acolo? Dworfi? Elfi? Troli?Gandalfi?Balauri cu sapte capete?(WOW, SAPTE .hahahah) Zmei nu sunt? Varcolaci? se pare ca si mos Craciun are o baza secetra sub Bucegi! Rudolf,tu esti ?Si ia zi-i dragutzo, va mai invata geologie la scoala?Stii , materia aia plictisitoare de unde puteai sa afli ca Bucegii dateaza din ultima orogeneza, aia alpina, si inainte de asta acolo era un pic de multa mare!In tara asta pana si sanzienele vin odata pe an! hahah! chiar,scrie un post pe tema asta, sa vezi ce succes o sa ai !! sau , mai bine, da-i ideea nefericitului de CInamar. Am parcurs aberatia aia de carte(online,ca altfel nici pe post de hartie igiennica nu e buna), cu un titlu atat de interesant(ca sa te starneasca).Pana si autorii de SF de mana a treia au mai multa cultura generala!cinamar asta e de-a dreptul analfabet.Inteleg ca faci un articol despre cartea lui(si pui SINGURA poze fabricate pe bune din concursul make a Archeological HOAX picture in Photoshop) si apoi comentariilor sceptice le raspunzi cu intrebari de genul dar de unde stii ca apa e uda sau ce te face sa crezi ca orice aberatie nu este adevarata sau nu-i asa ca orice fabulatie are un sambure de adevar ca sa intretii discutia si sa iti faci trafic pe site, dar totul are o limita.Ia intreaba: ce te face sa crezi ca are o limita hahahaConcluzia e simpla si cinstita:Aberatia lui cinamar asta ar trebui sa se numeasca VIITOR IN CAP DE PROST P.S. nu credeam ca o sa ajungem vreodata sa-l regretam pe specimenul ala de Pavel Corut.
Raspunde

HYZGtGLtTbk

Acum 11 ani

Salutare! Stiati ca in Bosnia s-au descoperit piimarde? Vreo 4 la numar, si mult mai vechi decat cele din Egipt. Adica nu au decat vreo 30 de mii de ani. Ideea e ca oamenii de stiinta de acolo si istoricii desi exista dovezi si una din piimarde a inceput sa fie scoasa la lumina sustin sus si tare ca piimardele nu exista si ca sunt doar formatiuni naturale. De ce? Pentru ca le-ar da complet peste cap teoriile conform carora acum 30 de mii de ani in zona nu exista civilizatie. Atunci cine a construit piimardele? Cautati un pic pe net si o sa va lamuriti. Totodata, si in China exista poate zeci de piimarde, doar eu am gasit pe Google Earth vreo 14. Dupa ce lumea a inceput sa afle de ele, autoritatile au dat ordin sa fie acoperite cu vegetatie, pentru a le ascunde de ochii curiosilor. Si s-ar parea ca si piimardele din Egipt ar fi mult mai vechi decat se spune in varianta oficiala. Motivul? Nici in Egipt nu exista civilizatie inainte. Doi la mana, chinezii si-au inmormantat anumiti leaderi in piimardele din tara lor, pentru ca erau niste constructii impunatoare, perfecte pentru statura conducatorilor lor. Oare egiptenii nu au facut acelasi lucru? Oare ei nu au gasit acolo piimardele si si-au ingropat faraonii acolo tocmai pentru ca acele constructii erau cele mai impozante din zona?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus