Luni,
26.07.2021
Partial Noros
Acum
28°C

Am mancat ungureste si bulgareste in cafenea austriaca

Da, e adevărat: la Cafe Wien se gătește și mâncare, nu numai cafele și dulcețuri austriece.  Și nu vorbim aici de ceva crenvuști și sandviciuri pentru micul dejun, ci mâncare în toată regula. Așa cum știm cafeneaua cu pricina, ne-am fi așteptat să avem pe lista meniului înșirate tot felul de ”strumfenrunferwursti” cu ”strumenrumencartofen”. Nici vorbă, găsim de-ale gurii lucruri de împuns cu furculița cât se poate de apropiate de simțurile noastre foarte est-europene. Așa că alegem din capul locului ceva de la vecinii din sud și nu mă refer aici la olteni ori regățeni, ci la bulgari și ceva mai din vest, respect de la maghiari, nicidecum de la bănățeni. Mergem înainte cu un gulaș și o salată bulgărească la care se înghesuie iute un suc natural de mere îmbrăbădit cu câteva cuburi de gheață.

Chiar dacă termometrul zvâcnea  spre 35 de grade la umbră am preferat să stau pe minunata terasă de unde poți vedea partea de oraș istoric ce nu a văzut mistrie în ultima sută de ani. Dar și așa e fain de să te tot uiți. Umbrit doar de o umbrelă mică am așteptat mâncarea. Gulașul – tocăniță a fost excelent, dar ar fi fost de-a dreptul superb dacă ar fi fost nițel mai iute. Așa a părut mai apropiat de bucătăria serioasă a neamurilor germanice decât de ce știu bucătarii unguri să meșterească. Nu mi-a displăcut, însă m-aș fi așteptat după ce am văzut consistența bucatelor să zic după prima lingură un ”jaj istenem!”. Așa că am trecut Dunărea și am ajuns în mijlocul răsadurilor de zarzavat ale vecinilor bulgari. Roșii, morcovi, salată, măsline, telemea, ardei gras, ciuperci. Fără ou și șuncă așa cum sunt de obicei salatele bulgărești, salata de la Cafe Wien aduce mai mult cu salatele grecești, mai ales că a venit însoțită cu un sos ce aducea a tzatziki. În sfârșit, bună și răcoroasă, indiferent că va fi fost din sud sau din sudul extrem.

Din păcate, la Cafe Wien e destul de neplăcut să mergi dimineața, până pe la prânz. De vină sunt muncitoii de la Biserica Evanghelică, aflată în renovare și calfele care ăși fac de lucru cu tot felul de utilaje câțiva metri mai jos. Și unii și ceilalți urlă, bagă în priză o sumedenie de aparate, numai chef de lenevit la terasă nu mai ai.

Un punct pozitiv îl reprezintă aici toaleta. Nu știu cum o fi la femei, însă la bărbați priveliștea de dinapoiul toaletei este impresionantă. Și nu vă gândiți la prostii, deasupra toaletei este un geam prin care se poate vedea aceeași priveliște a orașului de jos ce poate fi admirată de pe terasă.

Întorcându-ne la mîncare, vă mai spun că non-șnițele mâncate la vienezi au costat aproape 40 de lei, cu sucul de mere – 7,5 lei, salata bulgăreasco-grecească – 14,9 lei și gulașul – 13,9 lei.

Plecăm la drum cu gândul că e musai acum să deschidă și Mitropolia Ardealului un restaurant în care să se găsească ceva mâncare turcească și prăjituri evreiești.

Comentarii

7 comentarii

Veta

Acum 8 ani

Pentru mancare ungureasca (in Sibiu), mergeti aici: judithbistro.ro/index.php?lang=ro
Raspunde

Fane Lugubru

Acum 8 ani

Foarte ciudat să mănânci ungureşte şi bulgăreşte. Nu era mai simplu să mănânce în gură ?
Raspunde

cipi

Acum 8 ani

mai bne nu mergeti acolo va spun eu varza cu cartofi prajitiiiiii
Raspunde

cipi

Acum 8 ani

adica am uitat sa spun si unde sa nu nmergeti la judith bistro sau cum se mai cheama
Raspunde

cipi

Acum 8 ani

E ceva ce te îndeamnă să comanzi ciorba gulaş la Perla. Fără să ne vorbim, toţi patru am comandat exact acelaşi gulaş. O bunătate de ciorbă, cum mai rar. Lecţie deschisă pentru restaurantele \"cu specific\" ce servesc în loc de gulaş o ciorbă de cartofi niţel picantă. Stau să mă gândesc cum să o descriu. Nu pot, domne, nu pot. Bună de poţi să-ţi baţi copiii cu basca. Iar dacă am început în ritmul ăsta, un ciolan de porc părea continuarea firească. Nici n-am întrebat de garnitură. O dată pentru că speram să nu aibă, că deja simţeam că nu mai pot iar, a doua oară, că dacă tot avea, varză, fasole, pentru mine era egal.
Raspunde

dan

Acum 8 ani

ducetiva la boita si luati ciolan cu fasole
Raspunde

alex

Acum 8 ani

:))))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus