Vineri,
27.11.2020
Ceata
Acum
-3°C

Concordia Transilvania. Ce bine suna!

02 Septembrie 2012 22:49

Peste 800 de oameni din Hosman au venit săptămâna trecută să cunoască mai bine Fundația ”Concordia Transilvania” și să vadă - sau mai bine zis să audă - ce face.

Inițiativa îndrăzneață a fundației este o școală de muzică pentru copiii fără posibilități sau proveniți din familii lovite crunt de sărăcie. Iar cea mai potrivită zonă pentru acest proiect s-a dovedit a fi Roșia, Nou și Hosman.

Joi seara, la Hosman, într-un Cămin Cultural neîncăpător, 16 copii-percuționiști au lăsat cu gura căscată întreaga asistență. Acompaniați de muzicieni veniți special din Viena, copiii-minune au ținut ritmul unor melodii ca ”Wonderful tonight”, de Eric Clapton, ”Blowin' in the wind”, a lui Bob Dylan, al unor celebre teme de jazz, pentru ca totul să culmineze cu ritmurile, poate mult mai familiare, de la ”100 de femei”, ”Gelem Gelem”, ”Nane tsokha” sau ”Duj Sandale”.

Spectacolul a fost pregătit minuțios în workshop-uri susținute încă de marți de muzicienii austrieci,
și ei uimiți de talentele copiilor. Alți invitați speciali au fost cei din taraful ”Ja Mo Ja”, foști copii
ai străzii din București formați în cadrul fundației Concordia București. Un taraf senzațional de altfel,
venit să ne arate tuturor la ce nivel vor ajunge și copiii din Roșia, Nou și Hosman.

Fundația Concordia Transilvania a fost înființată de către Ruth Zenkert împreună cu părintele austriac Georg Sporschill și și-a început activitatea acum opt luni. Proiectele lor sunt îndrăznețe, chiar dacă privite uneori cu scepticism de sătenii mai conservatori. Însă această școală de muzica a stârnit un interes foarte mare în rândul susținătorilor Concordiei Transilvania, dar și al comunităților din Roșia, Nou și Hosman.
Să nu vă mirați așadar dacă în următorii ani noul Damian Drăghici va proveni din rândurile copiilor care acum învață primele acorduri la saxofon, vioară, clarinet sau percuție.

S-a cântat până seara târziu în jam session-uri care mai de care mai eterogene. Comunitatea a plecat spre casă încântată și de spectacol, și de felul în care au fost tratați. Da. Concordia Transilvania sună bine. Din ce în ce mai bine.

Danke schön, Ruth! Danke schön, Pater Georg!

 

(Advertorial)

Comentarii

1 comentarii

porofandrei

Acum 7 ani

cemai faces voi poate osavin an vizita anul asta
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus