25 noiembrie 2007. România se pregătea pentru alegerile pentru Parlamentul European. Cu această ocazie, președintele țării, același Traian Băsescu, a propus un referendum în care populația țării să decidă dacă e bine sau nu să avem sistem uninominal pentru alegerile generale. Românii au fost chemați să se pronunțe prin DA sau NU la întrebarea: ”Sunteți de acord ca, începând cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul României, toți deputații și senatorii să fie aleși în circumscripții uninominale, pe baza unui scrutin majoritar în două tururi?”. 81,36% dintre români au spus DA. Referendumul nu a fost validat pentru că nu s-au prezentat la vot jumătate plus unul din numărul de alegători. Însă a fost un semnal puternic asupra dorințelor electoratului.
29 noiembrie 2009. Primul tur al alegerilor prezidențiale mai aducea două întrebări adresate românilor. ”Sunteți de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România?”. Și românii au spus în proporție covârșitoare ”DA”. ”Sunteți de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?”, a fost a doua întrebare, iar românii au răspuns tot afirmativ. De această dată referendumul a fost valid, pentru a fi validat, era nevoie de prezența la urne a unui procent de 50%+1 din numărul de alegători. 50,16% din electorat a votat, iar dintre aceștia, majoritatea covârșitoare a spus că este de acord cu reducerea numărului de parlamentari și cu un parlament unicameral.
Constituția spune că poporul își exercită suveranitatea prin reprezentanții aleși în Parlament, dar și direct, prin referendum. Dacă pentru trecerea la sistemul unicameral era nevoie de modificarea Constituției, pentru reducerea numărului de parlamentari se putea face doar prin lege organică, inițiată și adoptată în Parlament și promulgată de șeful statului. Nu s-a întâmplat de atunci nimic și peste câteva luni avem din nou alegeri parlamentare.
De ce să mergem la vot? Am fost la referendumul din 2007, am răspuns la întrebările din noiembrie 2009. Cred că atunci mi-am făcut datoria de cetățean.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 217
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Cetățean
Acum 2 ore
Micu
Acum 3 ore
Barosanu
Acum 3 ore
Kukuruku
Acum 3 ore
O. Goga