Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Filmul care i-a adus actritei Cristina Flutur premiul pentru cea mai buna interpretare feminina, propus pentru Oscar

Pentru rolul din filmul "După dealuri" de Cristian Mungiu, actriţa Teatrului Naţional „Radu Stanca” Cristina Flutur, a câştigat premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de Film de la Cannes. Atât filmul, cât şi actriţa teatrului sibian au reuşit să-i impresioneze pe criticii de film, care au propus ca filmul să între în competiţia pentru premiile Academiei de film americane.

Astfel, "După dealuri" a fost ales să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria cel mai bun film străin.

Potrivit Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), un juriu român format din Eugenia Vodă -critic de film şi realizator TV, Magda Mihăilescu -critic de film, Cristina Corciovescu -critic şi istoric de film, Mihai Chirilov -critic de film, director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Cluj, Dana Duma -critic de film, Dinu Tănase -director de imagine şi regizor, şi Eugen Atanasiu -critic de film, a ales, cu majoritate de voturi, ca filmul lui Cristian Mungiu să reprezinte România la premiile Academiei de film americane pe 2012, premii care vor fi decernate la începutul anului viitor.

Premiat pentru scenariu şi pentru interpretare - un dublu trofeu, acordat actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan, filmul este scris şi regizat de Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran.

"După dealuri" spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

Filmul va fi proiectat la Bucureşti în avanpremieră în închiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, pe 25 octombrie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus