Joi,
30.06.2022
Cer Senin
Acum
19°C

Crama lui Don' Titi are 20 de ani: "de nu sunteti cuminti, va punem manele"

 

Acum 20 de ani, în vara lui ’92, s-au deschis pentru prima dată uşile Cramei Naţional, cunoscută de toţi sibienii ca fiind “Crama lui Don' Titi”. Zeci de generaţii, sute de studenţi, artişti şi turişti, au oprit în micuţul local pentru a asculta muzică şi a bea, mai ales iarna, o cană cu vin cald.

“Am deschis în 1992 şi cam vreme de vreo doi ani, până în ’94 era un loc în care se adunau, mai mult sau mai puţin, elevi de la Academia Militară, studenţi civili, dar şi cei care terminaseră studiile. Intenţia mea, când am deschis Crama, a fost ca acesta să fie un loc în care să se regăsească anumiţi oameni, să vină să discute pe anumite teme, să asculte muzică bună. Şi încet-încet a început să fie un loc în care se aduna lumea bună, adică lumea care avea ceva de împărtăşit, oameni din toate sferele culturale, care purtau interminabile discuţii filozofice”, îşi aminteşte zâmbind doamna Ileana Dumitru, soţia lui Don Titi.

Rock la chitară şi acordeon

După ’98, de Cramă a început să se ocupe mai mult Don Titi, “el este mult mai comunicativ şi mai deschis cu cei tineri, a reuşit să se apropie de rockeri, de motociclişti şi serile de poveşti au început să se prelungească şi să se transforme în seri de cântec”.

Puţini sunt studenţii care nu au mâncat în Cramă, măcar o dată, pâine cu fasole sau nu au cântat alături de străinii deveniţi peste noapte prieteni, melodii ca “În umbra marelui urs” sau “Aproape de voi”. Don Titi are un “caiet cu amintiri”, după cum îi spune el, în care foile sunt acoperite cu urări, dorinţe, un articol cu titlul “Dacă nu sunteţi cuminţi, vă punem manele”, fotografii cu copiii celor care în studenţie petreceau seară după seară la Cramă.

“Mai veneau studenţii şi cântau la câte o aniversare şi am zis hai să nu cânte singuri, să cânt şi eu cu ei, că ştiam să cânt la acordeon. Şi sunau ritmurile de la Pasărea Colibri, Phoenix şi aşa mai departe. Frumuseţea acelor momente se datora faptului că nu erau şi nu sunt niciodată programate, vin de la sine, pentru că atmosfera te îmbie… Am avut anul trecut un grup de turiste din Franţa, Germania, Ucraina şi Italia, care au spus că au venit special ca să cânte aici, unde au auzit de la prieteni, că sunt seri de muzică rock la chitară şi acordeon”,  povesteşte Don' Titi, privind spre “caietul  cu amintiri”.

Crama poeților și actorilor

În ultimii ani şi calfele călătoare îşi “scriu” trecerea prin Sibiu pe pereţii localului, unde se regăsesc pânze desenate cu lucrările făcute de ei în oraş. “Au trecut mulţi artişti pe la un pahar de vorbă prin taverna noastră, de la poetul Iustin Panţa, până la Mircea Ivănescu, Florin Oancea, Dan Purcărea, Ioan Gyuri Pascu, Monica Anghel, Cătălin Neghină, George Ivaşcu, Viorel Raţă, Adrian Moţ sau Marian Râlea. Apoi de câţiva ani au venit calfele şi ei realizează în fiecare an câte un proiect şi la finalul perioadei de şedere aici, fac o pânză cu ce au realizat. Ne-o aduc şi nouă, să o punem pe perete, ca generaţia din anul următor, să o vadă şi să ştie că şi ei au trecut pe aici”, povestește doamna Ileana, arătând spre pânzele aşezate cuminţi pe unul dintre pereţi. Don' Titi crede că locul o să se păstreze acelaşi şi peste ani, când va fi preluat de fiul său, Bebe. “Am încercat să selectăm, ca să zic aşa, clientela, adică dacă erau persoane care nu se încadrau, le spuneam frumos, nu vă supăraţi, dar poate e mai bine să reveniţi atunci când o să vă revizuiţi puţin comportamentul”.

“Eu văd cu bucurie că deşi timpurile s-au schimbat, tinerii au rămas cam aceeaşi. Lucrurile bune, oamenii de caracter, există în fiecare generaţie şi am norocul să cânt şi să mă bucur alături de ei an de an”, mai spune Don' Titi.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

17 comentarii

joseph

Acum 9 ani

Da\' unde se afla vestita crama??? Ca eu, si probabil multi altii, n-am auzit de ea.
Raspunde

loui

Acum 9 ani

sa traiesti don titi, sa ai multi ani inainte si nervi de otel:)
Raspunde

locatie

Acum 9 ani

In Piata Mica, in stanga Podului Minciunilor e Atrium Cafe, in dreapta podului e Crama
Raspunde

da

Acum 9 ani

La multi ani si de acum inainte, Don\' Titi!!!!
Raspunde

alex

Acum 9 ani

La multi ani, Don\' Titi si la mai mare!
Raspunde

Moa

Acum 9 ani

Multi Ani frumosi, Don\' Titi!
Raspunde

eu

Acum 9 ani

@joseph Daca esti din Sibiu si n-ai auzit de crama lu don Titi mai bine nu mai spune nimanui asta...
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

@7 (eu) o fi oltean Joseph asta de aia nu a auzit de Crama ... sau poate are 15-16 ani si nu-l intereseaza ca acolo nu a cantat Justin Bieber ... :))
Raspunde

un fan

Acum 9 ani

Traiasca crama lui don Titi, ca multi ani am petrecut acolo. Pozitionare buna, atmosfera corespunzatoare, companioni de calitate si cea mai mare concentratie de inteligenta pe metru patrat dintre toate localurile sibiene.... un local adevarat, cu oameni buni. Si mult succes mostenitorului Bebe, sa duca firma mai departe.....
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

@6@7 Sunteti niste ţânci cu caş la gura. Si obraznici pe deasupra. Io stau mai la periferie si frecventez \"Ţâţa dulce\".
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Ia sa va vad, dăştepţilor, stiti unde e?
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

He,he, hai ca pe asta n-o găsiţi pe gugăl.
Raspunde

x

Acum 9 ani

Lazaret unde întorcea troleu cât timp era podul de la balanta in lucru. Is rai si ăstia 2
Raspunde

unu mai vechi

Acum 9 ani

pe vremuri solist principal era unu, Gabriel Dorobantu.. avea don\' titi o caseta rablagita cu slagare, cu Dorobantu ala, cu Catalin Crisan si Gabi Cotabita. O tempora..Cand ii dadea drumu\' la rablagitura vuia crama de \"hai vino iar in gara noastra micaaaaaaaaaa\"
Raspunde

@joseph

Acum 9 ani

mai bine iti faci sepuku.....
Raspunde

De-ai lui Adi:)

Acum 9 ani

Nea Titi!!! La mulți ani!!! Ce mai crama, cea mai crama.abia așteptăm sa venim din nou la crama...la un vin, o fasole, cantari pana dimineața si pufuleti pentru fete:)
Raspunde

Stefan Doru Dăncus

Acum 9 ani

De epoca mea şi-a lui Vasile Bora nu scrie nimic. Şi totuşi, eu am scris \"Două zile pentru cramă\"...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus