Sâmbătă,
09.12.2023
Innorat
Acum
1°C

Vreti piste de biciclete precum ”in afara”? Legea nu permite!

Pe străzile cu sens unic, bicicliștilor le sunt amenajate piste care să le permită circulația în ambele sensuri. Asta se întâmplă numai în țările ”civilizate”. În Sibiu, însă, nu se poate. Deoarece Sibiul se află în România, țară ale cărei legi nu sunt adaptate întru totul Uniunii Europene. ”Am adus în discuție o astfel de soluție. Concluzia a fost că nu se poate. În România, pe o stradă cu sens unic, singurii care pot circula în ambele sensuri sunt pietonii”, a declarat primarul Sibiului, Klaus Johannis.
Potrivit lui, concluzia Comisiei de circulație este că deși unele străzi cu sens unic din Sibiu ar permite amenajarea unor piste cu sens dublu pentru bicicliști, o astfel de soluție ar fi contrară legislației din România. Codul rutier nu prevede adoptarea unei soluții care să permită bicicliștilor să circule în sens invers sensukui unic stabilit pentru autoturisme pe o stradă anume.
În majoritatea țărilor din vestul Europei, străzile cu sens unic suficient de late sunt marcate ca fiind ”străzi cu sens unic cu excepția bicicletelor”.
În Sibiu, pe cele aproximativ 600 de străzi din oraș au fost amenajate piste de biciclete pe o distanță mai mare de 50 de km. Orașul Sibiu a fost adeseori dat exemplu din acest punct de vedere, în special datorită faptului că aceste piste au fost marcate pe carosabil și nu pe trotuar, precum în majoritatea orașelor din țară.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Florian

Acum 11 ani

Traian Deleanu habar nu are cum este in alte parti, asa ca ar face bine sa nu scrie fara sa cunoasca. In New York este la fel - pe strazile cu sens unic, biciclistii de asemenea circula intr-o singura directie. Daca nu este trafic mare si vreun biciclist doreste sa circule in directia opusa, asta este treba lui atata vreme cat nu incurca traficul.
Raspunde

Americanu

Acum 11 ani

Bine ca ai fost tu in USA...dupa cum poti citi (adevarat in romana nu in engleza) Deleanu a reprodus declaratiile primarului.
Raspunde

#

Acum 11 ani

Mare atentie la pista de biciclete de pe Mihai Viteazu, mereu sunt masini oprite pe ea. Pe MIhai Viteazu ar trebui sa fie interzisa parcarea (pe sensul spre Calea Dumbravii), asta pana cand nu are loc un accident mortal cu un biciclist...
Raspunde

un cititor

Acum 11 ani

Ceea ce numiti voi piste pentru biciclete, de fapt sunt niste nenorocite de fasii de asfalt, marcate cu o linie rosie si EXTREM de periculoase pentru biciclisti. Deci, oricum trotuarul ramane singura soilutie sigura pe strazile circulate ...
Raspunde

un sibian

Acum 11 ani

ar trebui rezovata problema pistei de biciclisti din parcul Sub Arini (de la hotel Parc pana la strada Avrig) - a fost PROST gandita din start - bucata asta este locul unde sunt cei mai multi pietoni...nu poti sa ai si biciclete!!! Ganditi o ruta pentru biciclete...chiar daca e mai lunga!!!
Raspunde

buluc

Acum 11 ani

Biciclist fiind, consider pistele extrem de utile si bine gandite, in contextul existent al Sibiului. Cu timpul vom avea si mai multe, la nivel \"occidental\" in imprejurimile orasului. Rabdare si spor la pedalat, lasati pe cat posibil masina acasa. Iar cei care considera un pericol actualele piste, in mod probabil sunt biciclisti amatori, care oricum nu ar trebui sa circule decat in parcari si paduri.
Raspunde

#

Acum 11 ani

De la 1 ianuarie o sa fie obligatoriu permisul auto pentru scutere. Inca 500.000 de clienti pesntur scolile de soferi. In Sibiu, doar 23 % dintre cursantii scolilor de soferi iau carnetul. Restul se plimba cu masina doar cat timp fac scoala de soferi. Va dati seama ca pierdere e pentru economia Romaniei faptul ca acesti oameni nu-si iau permisul. Masini care nu se mai cumpara/repara, mai putina benzina consumata, mai putine locuri de munca acceptate.
Raspunde

Odin

Acum 11 ani

@7 23% incep sa cred ca e prea mult, uitandu-ma in trafic ....
Raspunde

#

Acum 11 ani

@8 Probabil ca americanii si canadienii sunt mult mai inteligenti decat noi. La ei, peste 95 % dintre cursanti primesc carnetul de sofer.
Raspunde

@4

Acum 11 ani

Sunt periculoase din cauza boilor de la volan. In Germania am circulat pe piste care erau tot trasate pe carosabil si nu erau periculoase. Si asta din cauza respectului prezent in trafic. Romanii in mare majoritate sunt niste ciobani la volan. Cand se va schimba asta pistele vor fi ok.
Raspunde

Ana

Acum 11 ani

legat de cum se circula in Romania pot spune ca fiecare sefer cand se urca la volan este preocupat de cum sa ajunga mai repede, nu-si pune niciodata problema sa fie calm ca sigur ajunge unde doreste. Parca toti fug spre moarte. Calmul si siguranta cu care se circula in alta parte se datoreaya si acestui aspect. Eu stiu ca sunt calm, ca trebuie sa ajung unde mi-am programat si ca mine fac si ceilalti. Analiyati si acest aspect si veti vedea ca asa este. Pt unii masina este un cal de curse.
Raspunde

un cititor

Acum 11 ani

Dle. \"buluc\", cei care circula prin paduri cu bicicleta in niciun caz nu sunt amatori. Incearca si tu experienta si mai discutam. Iar bine gandite sub nicio forma nu sunt acele piste. Eu fiind si sofer, probabil am o viziune mai ampla decat tine. Cat despre soferi, intradevar, multi sunt nesimtiti. Dar nu chear toti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus