Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Despre oameni si ursi

Suntem ridicoli. Din ce în ce mai ridicoli. Un popor care iubește să se umple de ridicol. Care idolatrizeaza până la ridicol și încă mult peste gigibecali și dandiaconești. Care nu ezită să se arunce cu capul înainte în ridicol. De la intelectuali până la sătenii ce apără preotul acuzat de abuzuri sexuale, de la miniștri la braconieri. Avem o apetență greu de descris și imposibil de explicat pentru a deveni ridicoli. De râsul curcilor, dacă săracele de ele n-ar fi la fel de ridicole.

Am fost teribil de ridicoli când ne-am trezit cu un tigru în libertate la marginea cartierului Valea Aurie. Celulele de criză au zburătăcit prin Pădurea Dumbrava ca niște bibilici decapitate, incapabile să ia și să își asume o decizie până când inevitabilul a căzut din cer prin țeava lungă și lustruită a vânătorului care a ucis un tigru. În Sibiu. România. Europa. În anul 2011. Ridicol.

Apoi au început să își facă de cap urșii. Ridicoli și îmblăniții ăștia maronii care au tupeul să se revolte când sunt prinși în laț. Și să-l mai și tranșeze în bucățele pe braconierul care nici măcar să braconeze nu e în stare. Atât de ridicol. Bibilici decapitate asemănătoare cu cele puse să gestioneze problema tigrului din Sibiu au fost eliberate prin pădurile dâmbovițene de mai bine de o săptămână, ca să stabilizeze situația. Au început să bubuie tot ce e maro și mormăie că poate, poate, una dintre victime e turbată.

Și că am ajuns la capitol, voi realizați că dacă nu ai vreo rudă milionar îmbogățit prin tunuri, ministru sau astronaut american șansele tale de viață sau de dreptate sunt cu cel puțin 50% mai mici? Că elicopterele cu termoviziune ies de la naftalină doar dacă ești rudă îndepărtată cu vreunul din categoriile de mai sus? Atât de ridicoli am ajuns. Și nu putem să fim decât recunoscători din cale afară că trusturile media străine au corespondenți ce ne iubesc și ascund mare parte din acest ridicol sub preș. Că altfel am fi de râsul curcilor. Ridicole și ele, săracele.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 494

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

5 comentarii

ari

Acum 11 ani

suntem de rasul lumii, nu inteleg ultima parte cum ca trusturile straine ne protejeaza imaginea? Ti-o spune cineva care calatoreste peste ocean si care e nevoit sa suporte bataia de joc
Raspunde

Bogdan Brylynski

Acum 11 ani

Mie mi se pare ca sunt prea blanzi cu noi in comparatie cu aberatiile care se petrec.
Raspunde

Sabău Virgil-Liviu

Acum 11 ani

Staţi liniştiţi, că nu suntem mai ridicoli decât alţii. Şi alţii au uscături în pădurile lor, şi încă mult mai multe decât noi. Dar, asta e, noi nu aşteptăm să afle trusturile străine de ridicolul nostru, că, hop, se găseşte un nemulţumit care publică el ceea ce ar trebui să rămână strict dincoace de hotarele noastre, adică la noi în ogradă. Asta e, ne spălăm chiloţii în public. Ne-am trezit cu un tigru în libertate ? Ei, şi ? Suntem primii sau ultimii ? Bineînţeles că nu e bine. Dar asta nu înseamnă că trebuie să strigăm în gura mare ce s-a întâmplat la noi. Nu văd ridicolul într-o întâmplare, accident sau ce-o fi fost. Văd neglijenţă, văd neseriozitate, văd neprofesionalism - dar astea sunt toate metehne omeneşti. Şi nu sunt deloc ridicole. Ba chiar uneori sunt necesare. Binele şi răul există doar prin comparaţie. N-aş vrea să fiu de faţă la dispariţia definitivă a \"răului\". Să vedem urşii. Avem şi noi o singură specie de urs care trăieşte în ţara noastră şi, în loc să fim mândri de asta, să o protejăm, căutăm să o distrugem, să ne batem joc de ea. Abia asta face parte din categoria lucrurilor ridicole. Faptul că mai coboară şi ei, la tomberoane, ca la Braşov, ar putea fi exploatat ca punct de atracţie turistic, dar până la punctul în care specia nu are de suferit din această cauză. Cu măsurile de siguranţă luate, aplicate şi respectate. Astfel încât domnul Ursu-lache să rămână în continuare liber şi să ne aducă şi bani în ţară. Dar asta deja necesită o altfel de gândire, care la noi nu s-a prea dezvoltat nici măcar pe ici, pe colo, darmite la nivel naţional. Eu zic să ne liniştim, că din dorinţa de-a îndrepta lucrurile strâmbe ajungem să aducem mari deservicii României. Prin libertatea câştigată scump în decembrie \'89 se găseşte şi dreptul la opinie. Este un lucru bun, dar are şi faţeta negativă de-a fi folosită şi pentru a face publicitate negativă. Pentru că orice critică publicată se poate interpreta şi astfel. După \'89 am ajuns celebri cu copiii subdezvoltaţi din Centrele de Protecţie - de ce? pentru că nişte idioţi, în căutare de subiecte de senzaţie, şi-au clădit carierele şi s-au ridicat ca reporteri construind această imagine a României. Fără îndoială este un lucru rău pentru că singurul efect a fost... promovarea autorilor şi defăimarea ţării noastre. Copiii au rămas la fel, oamenii au rămas la fel, gândirea a rămas la fel. La bună vedere şi pe curând.
Raspunde

Mihai POPA

Acum 11 ani

Felicitari dar totusi prea putin spus: Ridicoli este foarte bine, este superlativ absolut, suntem mult mai rau de atat.
Raspunde

gina

Acum 11 ani

TREBUIE ELIMINATI MAIDANEZII , FAC MULT MAI MULTE VICTIME , DECAT BIETII URSULETI !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus