Vineri,
02.12.2022
Parțial Noros
Acum
2°C

Dupa un an de scandal: 900 de certificate de handicap anulate

 

La aproape un an de la izbucnirea scandalului legat de certificatele de handicap împărțite la Sibiu precum varza la aprozar, povestea a intrat într-un con de umbră. Controalele venite de la București pentru a verifica traficul de certificate au dus la anularea câtorva sute de certificate și sistarea altor câteva sute de plăți. Cu toate acestea, în Mediaș, unul din focarele penale ale eliberării unor astfel de certificate, adevăratele persoane cu handicap se plâng de faptul că, în continuare, ”falșii handicapați” au reușit să se descurce.

Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap a venit la finele anului trecut la Sibiu pentru a verifica activitatea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, în urma sesizărilor făcute de poliția locală. Concluziile au fost devastatoare pentru imaginea Direcției și a Sibiului: 88% din dosarele verificate conțineau nereguli, fraudele au produs pagube de peste opt milioane de euro, poliția a deschis peste 500 de dosare de cercetare penală.

Ce a rămas?

Au urmat proteste ample din partea reprezentanților persoanelor cu handicap, care au urlat că cei veniți în control de la București au făcut abuzuri. Potrivit actualei conduceri a DGASPC Sibiu, în urma acelor controale încheiate la începutul acestui an, au fost anulate 908 certificate de persoană cu handicap, iar pentru alte 94 de persoane a fost dispusă reîncadrarea într-un alt grad de handicap. ”De asemenea pentru un număr de 509 persoane s-a dispus măsura suspendării dreptului la prestație socială”, se arată într-un răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului de conducerea DGASPC Sibiu. Cele peste 1.000 de cazuri amintite mai sus sunt rezultatul reevaluării a 1.603 persoane de către cei de la București.

La procese ”se rezolvă”. Exemplul de la Mediaș

După alegerile locale din acest an, reprezentanții noii puteri au anunțat că nu consideră relevante controalele făcute de Comisia superioară venită de la București. Senatorul Minerva Boitan a îndemnat pe cei afectați de amintitele controale să conteste în instanță deciziile luate, promițând sprijin juridic gratuit din partea partidului. Cu toate acestea, procesele nu sunt atât de numeroase. ”Numărul litigiilor în care instituția noastră este parte, având ca obiect anularea deciziilor emise de către  Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap și a actelor subsecvente acestora, în prezent, este de 79”, mai arată conducerea DGASPS.

Contestațiile depuse și-au atins, însă, scopul în unele cazuri deloc elegante, susține o persoană cu handicap din Mediaș. Ioan Cristof a și încercat să atragă atenția autorităților asupra acestui lucru. Acum zece ani, Ioan Cristof a suferit un grav accident de muncă, în urma căruia a rămas în scaunul cu rotile, deplasându-se cu greutate în cârje. Acum este pensionat pe caz de boală și are un certificat de persoană cu handicap grav. Însă în cartierul său locuiesc, spune el, foarte multe persoane care, asemeni lui, au certificate de persoană cu handicap. Fără să sufere de vreo boală. Anul trecut, plata pensiilor le-a fost întreruptă. După care, povestește Cristof, a fost din nou reluată.

”Fiecare a făcut contestație fără să atașeze vreun act doveditor ca are un handicap. Cum, numai ei știu. Am înțeles că au primit pensiile înapoi după contestația făcută. Mie nu mi-e clar cum se fac aceste contestații la care să nu atașezi niciun act doveditor?”, povestește Ioan Cristof. Potrivit lui, vecinii cu certificat de handicap, dar fără nicio boală, au fost descoperiți anul trecut, în urma controalelor de la București. În zona Mediașului, cei mai mulți falși ”handicapați” se prevalau de câteva documente medicale ce ar fi dovedit faptul că suferă de ”retard mental”. Doctorii care eliberau actele respective, pe bani, nu mai sunt acum de găsit: au plecat în Spania.

Ce îl deranjează pe Ioan Cristof în această poveste? În primul rând că tot cei care au acte false râd de el. Iar apoi își simte drepturile lezate: și-ar dori un ajutor din partea autorităților, pentru cumpărarea a două cârje. Sprijin pe care nu l-a primit. ”Statul are bani să plătească persoanele sănătoase, care pot să muncească. Acolo se duc banii pentru cărucioare și cârje sau cadre. Nu mi se pare corect, dar asta e România în care nu se face dreptate niciodată”.

Un județ de persoane cu handicap

Sibiul a atras atenția instituțiilor de control din cauza creșterii bruște a numărului de persoane cu handicap. Creșterea a fost una la nivel național, datorată unor modificări legislative, dar la Sibiu a fost mai mare decât media pe țară. Astfel, în 2005 – 2010, numărul de certificate de persoană cu handicap emise la nivelul județului a ajuns la aproximativ 20.000, față de alte județe din țară care, deși aveau un număr dublu de locuitori, au eliberat între 13.000 și 14.000 de astfel de certificate. Situația Sibiului a fost una mai delicată, deoarece în urma controalelor efectuate de Comisia superioară s-a sugerat că printre beneficiarii unor astfel de documente s-ar afla și persoane importante din județ care au obținut astfel de certificate pentru a beneficia de diferite facilități fiscale.

Scandalul a dus la demisii și demiterea mai multor șefi din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sibiu, instituție care s-a confruntat cu numeroase scandaluri de corupție în ultimii ani. În prezent, DGASPC este condusă de Mihaela Tolciu, care a înlocuit-o pe Daniela Lupică. Tolciu a lucrat în cadrul Direcției, pe când Lupică a fost propusă în fruntea instituției fiind aleasă din rândul funcționarilor Consiliului Județean Sibiu.

 

”Statul are bani să plătească persoanele sănătoase, care pot să muncească. Acolo se duc banii pentru cărucioare și cârje sau cadre. Nu mi se pare corect, dar asta e România în care nu se face dreptate niciodată”, Ioan Cristof, persoană cu handicap

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

D.

Acum 10 ani

Senatorul Minerva Boitan...:))) pai ticaloasa asta a umplut sibiul de handicapati. A impartit certificate de handicapat pe banda. probabail ca are colectie de plicuri acasa. Doar astia au si votato sa ajunga senator.
Raspunde

TINEL

Acum 10 ani

mai sun foarte multi in afara celor 900 care sug cu nesimtire din bugetul acelora care intradevar sunt bolnavi.Faceti ceva!!!!
Raspunde

xsx

Acum 10 ani

NU AM nimic cu nimeni acum pozam toti in corecti aceasta forma de a fenta statu ati creato voi astia care neati condus de 23 de ani in loc s-a creati locuri de munca si s-a stimulati munca vati batut joc de toti vati vazut cu saci in caruta si acum va dati lupi moralisti am lucrat 42 ani si miau facut o pensie de *** rusine
Raspunde

Miorita

Acum 10 ani

500 dosare de cercetare penala?? Atunci,acestea trebuie finalizate cu o rezolutie!Si vor fi,asta e cert!!! Iar legat de actuala conducere,cam la ce va asteptati?? Doar la:sa ramana gunoiul coruptilor sub presul incompetentei de care da dovada! La mai bine, stimate persoane cu real handicap!
Raspunde

ghita

Acum 10 ani

Dupa ce am ramas handicapat la 2 ani,am beneficiat de certificat de handicapat pe care acum la ultima revizie mi-au anulat acest drept oare merita sa mai votez cine m-ar putea ajuta doar Bunul Dumnezeu caci conducatorii iau hotariri favorabile doar lor.
Raspunde

elena

Acum 10 ani

Au mai ramas destui HANIDICAPATII care nu au nimic,dupa ce terminati cu ei poate treceti si la falsi REVOLUTIONARII
Raspunde

@ghita

Acum 10 ani

buey fraiere, fa-te escroc sau ciorditor ca baga madalin voicu cu nicolae paun lege de gratiere ! la parlamentare vomam / votam usele !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus