Marţi,
15.10.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Dupa un an de scandal: 900 de certificate de handicap anulate

 

La aproape un an de la izbucnirea scandalului legat de certificatele de handicap împărțite la Sibiu precum varza la aprozar, povestea a intrat într-un con de umbră. Controalele venite de la București pentru a verifica traficul de certificate au dus la anularea câtorva sute de certificate și sistarea altor câteva sute de plăți. Cu toate acestea, în Mediaș, unul din focarele penale ale eliberării unor astfel de certificate, adevăratele persoane cu handicap se plâng de faptul că, în continuare, ”falșii handicapați” au reușit să se descurce.

Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap a venit la finele anului trecut la Sibiu pentru a verifica activitatea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, în urma sesizărilor făcute de poliția locală. Concluziile au fost devastatoare pentru imaginea Direcției și a Sibiului: 88% din dosarele verificate conțineau nereguli, fraudele au produs pagube de peste opt milioane de euro, poliția a deschis peste 500 de dosare de cercetare penală.

Ce a rămas?

Au urmat proteste ample din partea reprezentanților persoanelor cu handicap, care au urlat că cei veniți în control de la București au făcut abuzuri. Potrivit actualei conduceri a DGASPC Sibiu, în urma acelor controale încheiate la începutul acestui an, au fost anulate 908 certificate de persoană cu handicap, iar pentru alte 94 de persoane a fost dispusă reîncadrarea într-un alt grad de handicap. ”De asemenea pentru un număr de 509 persoane s-a dispus măsura suspendării dreptului la prestație socială”, se arată într-un răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului de conducerea DGASPC Sibiu. Cele peste 1.000 de cazuri amintite mai sus sunt rezultatul reevaluării a 1.603 persoane de către cei de la București.

La procese ”se rezolvă”. Exemplul de la Mediaș

După alegerile locale din acest an, reprezentanții noii puteri au anunțat că nu consideră relevante controalele făcute de Comisia superioară venită de la București. Senatorul Minerva Boitan a îndemnat pe cei afectați de amintitele controale să conteste în instanță deciziile luate, promițând sprijin juridic gratuit din partea partidului. Cu toate acestea, procesele nu sunt atât de numeroase. ”Numărul litigiilor în care instituția noastră este parte, având ca obiect anularea deciziilor emise de către  Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap și a actelor subsecvente acestora, în prezent, este de 79”, mai arată conducerea DGASPS.

Contestațiile depuse și-au atins, însă, scopul în unele cazuri deloc elegante, susține o persoană cu handicap din Mediaș. Ioan Cristof a și încercat să atragă atenția autorităților asupra acestui lucru. Acum zece ani, Ioan Cristof a suferit un grav accident de muncă, în urma căruia a rămas în scaunul cu rotile, deplasându-se cu greutate în cârje. Acum este pensionat pe caz de boală și are un certificat de persoană cu handicap grav. Însă în cartierul său locuiesc, spune el, foarte multe persoane care, asemeni lui, au certificate de persoană cu handicap. Fără să sufere de vreo boală. Anul trecut, plata pensiilor le-a fost întreruptă. După care, povestește Cristof, a fost din nou reluată.

”Fiecare a făcut contestație fără să atașeze vreun act doveditor ca are un handicap. Cum, numai ei știu. Am înțeles că au primit pensiile înapoi după contestația făcută. Mie nu mi-e clar cum se fac aceste contestații la care să nu atașezi niciun act doveditor?”, povestește Ioan Cristof. Potrivit lui, vecinii cu certificat de handicap, dar fără nicio boală, au fost descoperiți anul trecut, în urma controalelor de la București. În zona Mediașului, cei mai mulți falși ”handicapați” se prevalau de câteva documente medicale ce ar fi dovedit faptul că suferă de ”retard mental”. Doctorii care eliberau actele respective, pe bani, nu mai sunt acum de găsit: au plecat în Spania.

Ce îl deranjează pe Ioan Cristof în această poveste? În primul rând că tot cei care au acte false râd de el. Iar apoi își simte drepturile lezate: și-ar dori un ajutor din partea autorităților, pentru cumpărarea a două cârje. Sprijin pe care nu l-a primit. ”Statul are bani să plătească persoanele sănătoase, care pot să muncească. Acolo se duc banii pentru cărucioare și cârje sau cadre. Nu mi se pare corect, dar asta e România în care nu se face dreptate niciodată”.

Un județ de persoane cu handicap

Sibiul a atras atenția instituțiilor de control din cauza creșterii bruște a numărului de persoane cu handicap. Creșterea a fost una la nivel național, datorată unor modificări legislative, dar la Sibiu a fost mai mare decât media pe țară. Astfel, în 2005 – 2010, numărul de certificate de persoană cu handicap emise la nivelul județului a ajuns la aproximativ 20.000, față de alte județe din țară care, deși aveau un număr dublu de locuitori, au eliberat între 13.000 și 14.000 de astfel de certificate. Situația Sibiului a fost una mai delicată, deoarece în urma controalelor efectuate de Comisia superioară s-a sugerat că printre beneficiarii unor astfel de documente s-ar afla și persoane importante din județ care au obținut astfel de certificate pentru a beneficia de diferite facilități fiscale.

Scandalul a dus la demisii și demiterea mai multor șefi din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sibiu, instituție care s-a confruntat cu numeroase scandaluri de corupție în ultimii ani. În prezent, DGASPC este condusă de Mihaela Tolciu, care a înlocuit-o pe Daniela Lupică. Tolciu a lucrat în cadrul Direcției, pe când Lupică a fost propusă în fruntea instituției fiind aleasă din rândul funcționarilor Consiliului Județean Sibiu.

 

”Statul are bani să plătească persoanele sănătoase, care pot să muncească. Acolo se duc banii pentru cărucioare și cârje sau cadre. Nu mi se pare corect, dar asta e România în care nu se face dreptate niciodată”, Ioan Cristof, persoană cu handicap

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

D.

Acum 12 ani

Senatorul Minerva Boitan...:))) pai ticaloasa asta a umplut sibiul de handicapati. A impartit certificate de handicapat pe banda. probabail ca are colectie de plicuri acasa. Doar astia au si votato sa ajunga senator.
Raspunde

TINEL

Acum 12 ani

mai sun foarte multi in afara celor 900 care sug cu nesimtire din bugetul acelora care intradevar sunt bolnavi.Faceti ceva!!!!
Raspunde

xsx

Acum 12 ani

NU AM nimic cu nimeni acum pozam toti in corecti aceasta forma de a fenta statu ati creato voi astia care neati condus de 23 de ani in loc s-a creati locuri de munca si s-a stimulati munca vati batut joc de toti vati vazut cu saci in caruta si acum va dati lupi moralisti am lucrat 42 ani si miau facut o pensie de *** rusine
Raspunde

Miorita

Acum 12 ani

500 dosare de cercetare penala?? Atunci,acestea trebuie finalizate cu o rezolutie!Si vor fi,asta e cert!!! Iar legat de actuala conducere,cam la ce va asteptati?? Doar la:sa ramana gunoiul coruptilor sub presul incompetentei de care da dovada! La mai bine, stimate persoane cu real handicap!
Raspunde

ghita

Acum 12 ani

Dupa ce am ramas handicapat la 2 ani,am beneficiat de certificat de handicapat pe care acum la ultima revizie mi-au anulat acest drept oare merita sa mai votez cine m-ar putea ajuta doar Bunul Dumnezeu caci conducatorii iau hotariri favorabile doar lor.
Raspunde

elena

Acum 12 ani

Au mai ramas destui HANIDICAPATII care nu au nimic,dupa ce terminati cu ei poate treceti si la falsi REVOLUTIONARII
Raspunde

@ghita

Acum 12 ani

buey fraiere, fa-te escroc sau ciorditor ca baga madalin voicu cu nicolae paun lege de gratiere ! la parlamentare vomam / votam usele !
Raspunde

Cristof Ioan

Acum 1 an

În urma accidentului de muncă, am 4 dosare pline de ieșiri din spital, din anul 2003 și până în prezent. Nu am nimic cu nimeni,dar ce vad nu îi corect, știu persoane care nu au lucrat niciodată, ba mai mult nu au nici o ieșire din spital, și merg să ieie pensie în capacitate de muncă. Ca exemplu ieste față care suferă de retard mintal,nu a lucrat niciodată, ieșiri din spital nu are nici una la dosar nu a fost internată niciodată ,a spus către mine că îi proastă să se interneze în spital,pentru că are mirosul de la medicamente greu de suportat,eu mă mir are la dosar numai referate medicale la dosar,ba nu ia medicamente de somn,zice că nu are somn,aceste medicamente îi prescrie medicul de familie. Eu sunt programat în data de 28.martie la doctor psiholog, să îmi prescrie dulsevia de 60 miligrame acest medicament ieste să mă liniștesc să nu iau înnebunesc de la boală Sunt singurul pe județul Sibiu care iau la dureri mari Tramadol și Foltral, îmi fac injecția singur la dureri mari. Am lucrat 14 ani și 7 luni,ca instalator apă gaz, în SC.Automecanica.Sa. Vi se pare corect să fiu la egalitate cu acel care nu a lucrat,ia exact pensia mea,și incapacitate de muncă, și handicap???? Îmi tot spune că ea poate lucra singură că ea îi bolnavă, nu are capacitatea să lucreze în câmpul muncii. Și ea își face singură curățenie,și treburile gospodărești, eu nu sunt în stare de nimic,mai mult stau la pat,norocul mare că am gradulv(1) unu în capacitate de muncă și handicap (grav) un urma gradului mi se dă o indemnizație de însoțitor, să pot să plătesc pe cineva să mă poată ajuta la treburile copilărești. Merg tot odată tot odată la 3 luni,la Moneasa la un spital de recuperare și tratament,ori cum diagnosticul pe care îl am eu nu mai trece,ba avansează, până ajung la pat definitiv,până la deces,merg să mențin boala pe loc să o stagnez să nu avanseze așa de repede. De mic copil nu am avut nici un sprijin,la vârsta de 2 luni am fost găsit sub un pod,în Cisnădie județul Sibiu. De acolo mă transferat la maternitate,case de copii, în Mediaș, de am terminat clasele 1-8 . De aici am avut o mare problemă, că nu mă putea transfera la o școală profesională, pentru că nu am avut nici un act,nici certificat de naștere, să poată să îmi facă buletinul,să pot fi transferat,din casa de copiii la profesională, să îmi continui studiile. Când am fost la Sibiu la evidenta populației, să îmi elibereze certificatul de naștere, am aflat,că am fost declarat mort, a auzit toată primaria din Sibiu,toții de milă au făcut colecta de bani și mia dat bani,ba mai a chemat televiziunea,antena 1 Sibiu, că cum exista copil declarat mort și eu am fost viu. În fine am făcut buletinul și am fost transferat, la Rm Vâlcea, la Bistrița Costești, am făcut 3 ani ca lăcătuș mecanic,3 ani după aceia mam transferat cu examen la profesională la școală petrolul,S.N.G.Am mai făcut 3 ani ca mecanic întreținere gaz petrol,am mai făcut un curs la casa de cultura în Mediaș că electrician,contra cost,ca instalator apă gaz mam calificat la locul de muncă, la vârsta de 20 de ani am fost rechemat în armată la Luna, 5 kilometri de la Câmpia Turzii. De aici după ce ma-m incorporat, după 6 zile mă detașat la altă unitate în Tg Mureș, o lună să fac cursul de fochisti, pentru a putea obține autoritățile de fochisti,am depus jurământul. Am fost singurul de la casă de copii din Mediaș, care am satisfăcut stagiu militar,restul colegilor ia scos neapti,la stagiu militar,pentru că au spus că ei au fost instutionalizati în case de copii,ia internat la o unitate militară din Sibiu, și lea eliberat libretul militar,neapti, să facă stagiul militar. Sincer nici nu am dorit să fac armată, eram satul cât am fost instutionalizat în leagăne și case de copii, dar asta am aflat după un an ,după ce am trecut în rezervă, am satisfăcut stagiul militar. A fost foarte greu ,dar norocul că am fost fochist până am terminat armată, dar o lună a fost foarte greu,pentru că până la jurământul militar, undeva am fost detașat la Tg Mureș, să și fac cursul de fochisti și instrucțiune, cu pas de depilare înainte marș. Dacă gafa sau gresa unul din compania recruți, ne trimitea în companie,să luăm pistolul de mitralieră, fiecare trebuia să știm numărul de pistol mitralieră marca,și cu masca fe figură, și făceam instrucție în noroi,culcat doriți, eram vestonul și pantaloni plini cu noroi,și mizerie, când de întorceam în cazarmă trebuia, spălate toate haitele, până dimineața ora 10:00 trebuia safim că noii la raport. În fine și pentru ce atâta chin și durere. Ca la vârsta de 25 ani să am accidentul în câmpul muncii. Nici doctorii care ma consultat,zic că din naștere am boală rară, cât am stat sub pod,și din 30 de nervi sunt morții. Sunt de 10 ani cu pampersi, oua tratament cu incontan pentru ,incontinenta urinară, și tot de graba, tot aceiași cantitate și nu știu nici doctorii ce am,de nu își face efectul tratamentul. Diagnosticul pe toate ieșirile din spital ieste:: Tetrapareza spastica status după,Mielopoliradiculonevrita, Encefalopatie Encefalopatie Sechelara, incontinenta urinară ,Cefalee Cronică, Pshiomototie. Am povestit în mare, cu munca dumneavoastră o să trec peste toate,tot așa mă deplasez mai rău, cu ajutorul a 2 cârje, bilaterale, și am reușit să îmi iau un cărucior electric, să mă pot deplasa mai ușor cu bani mei 10.700 lei cu 2 persoane pot transporta mulțumesc bunului Dumnezeu. Eu spun așa prim versetul bibliei. Nencercat nu ai să ajungi niciodată că și domnul a fost încercat. Fiecare avem o cruce de dus,pe acest pământ, fie ea ușoară sau grea. Multă sănătate!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus