Marţi,
08.10.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Patrick Young: Bursa sibiana a esuat

 

Irlandezul Patrick Young a fost adus în primăvara anului trecut să conducă Bursa de la Sibiu. Nu a mai apucat să își pună în aplicare strategiile, pentru că fuziunea dintre Sibex și Bursa de valori București a dus la un nou șef în locul lui Young, un admirator declarat al Sibiului și un critic pe măsură al Sibex-ului.

Patrick Young a organizat, săptămâna trecută la Sibiu, prima ediție a conferinței Young Markets, cu tema ”Explorarea Viitorului Lumii Financiare”. În fața participanților din nouă țări, printre care SUA, Marea  Britanie sau Polonia, Young a spus că „întreaga lume financiară se mută spre Est”, iar „această zonă a Europei are un imens potenţial de afaceri care aşteaptă să fie exploatat, fapt care face va viitorul lumii financiare să poată începe de aici”.

Bursa sibiană și mediul local de afaceri: nicio legătură

În viziunea lui Young, profesionist în domeniul burselor și piețelor financiare, una din principalele carențe ale bursei de la Sibiu, Sibex, este aproape totala lipsă de conexiune cu economia locală. ”Bursa din Sibiu a eșuat până acum în scopul său. Eu, personal, aș fi văzut Sibex-ul mult mai legat de comunitatea locală. Să ajute afacerile locale. Bursa a eșuat, cred eu, în a-și urmări scopul real, din păcate. Sunt foarte mulți tineri talentați, dar eu cred că este nevoie de o reorientare completă a activității bursei, pentru că ar putea avea un potențial colosal. Este greu de înțeles cum de în Sibiu avem o bursă, dar este atât de puțin legată de mediul de afaceri local. Sunt produse sau valori care pot fi monetizate în mod real, iar rolul bursei nu ar trebui să fie acela de cazinou pentru diferiți speculanți”, este de părere Young. La momentul în care el urma să preia conducerea bursei sibiene, predicțiile sale plasau viitorul bursei sibiene la o valoare de aproximativ 50 de milioane de euro.  O astfel de poziție ar fi putut fi atinsă, crede Young, doar dacă politica bursei locale ar fi fost schimbată. ”Credem în inovația financiară, dar nu în aceea care aduce în piață produse complexe, pentru doctori sau specialiști  în matematici superioare. Credem în produse care sunt direct folositoare și accesibile oamenilor obișnuiți, care ajută afacerile normale. Dacă există dorință, rezultate pot apărea. Dar trebuie o totală reorientare a politicii Sibex”. Patrick L. Young  crede că reorientarea Sibex ar fi trebuit operată de mai multă vreme, dar rezultate ar putea apărea și dacă schimbările sugerate de el ar fi implementate de acum.

Avantaje: calitatea vieții

Calitatea vieții în Sibiu este una foarte bună, are o infrastructură bună, hotelurile sunt plăcute și, de asemenea, are restaurante bune, spune Patrick L. Young despre orașul asupra căruia s-a documentat înainte de a accepta conducerea Sibex-ului. Aceste motive l-au determinat să și organizeze prima ediție a conferinței Young Markets la Sibiu, oraș care beneficiază de un aeroport ”foarte-foarte util”. ”Ceea ce cred că ar ajuta acum Sibiul ar fi înmulțirea legăturilor aeriene. Oamenii din țări mari ale Uniunii, precum Marea Britanie sau Franța, sunt obișnuiți să zboare direct, fără să schimbe avioane, oriunde doresc. Nu cred că este important dacă e o cursă low-cost sau nu. Ar putea fi Ryanair, Wizz Air, orice companie. Dar să fie zboruri. Ar ajuta economia locală. Din câte văd, acum sunt legături directe cu Germania, ceea ce e excelent, și cu Viena”.

Din punct de vedere economic, Young este de părere că Sibiul are un avantaj prin atragerea unor investitori recunoscuți la nivel mondial. Nume precum Continental asigură pentru alți potențiali investitori existența unui bazin real de ingineri, de exemplu, consideră finanțistul irlandez. ”Sibiul are nevoie de o bună politică în ce sens: nu de a face multe, cât mai multe, ci de a permite oamenilor, afacerilor să se dezvolte. Românii au trăit îndeajuns sub un regim care le spunea exact ce să facă”, mai spune Patrick L. Young.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus