Joi,
20.11.2025
Ceata
Acum
3°C

Gutuia

Gutuia supranumită și fructul cu o sută de prorietăţi este utilizată în medicină naturistă și cosmetică pentru proprietățile sale terapeutice, dar și în bucătărie pentru gustul și aroma sa deosebită.

Gutuia prezintă un conținut ridicat de vitamine, minerale, fibre și substanțe active, având efecte tonice asupra tuturor organelor și fiind indicată cu precădere în astenii, convalescență sau imunitate scăzută. Se consideră că acest fruct are peste o sută de proprietăți medicinale.

Dintre acestea, cele mai importante utilizări și beneficii ale gutuii sunt faptul că sunt tonice ale imunității, stimulează formarea anticorpilor și luptă împotrivă infecțiilor; conțin antioxidanți și fibre, contribuind astfel în prevenirea cancerelor; sunt foarte bune tonice cerebrale, putând fi consumate mai ales în perioadele de suprasolicitare intelectuală.

Gutuia are proprietăți afrodiziace şi este utilă în răceli și tuse, favorizând refacerea organismului, stimulând imunitatea călilor respiratorii și favorizând expectorația în tuse.

Gutuile sunt o hrană excelentă pentru ficat. Ele se pot consuma crude, uscate (deshidratate) sau chiar în preparate cu miere, lămâie și nuci.

Gutuile sunt tonice digestive, facilitând motilitatea intestinală și digestia, scăzând riscurile afecțiunilor inflamatorii intestinale, bolilor parazitare și celor diareice. Sunt utile în afecțiunile respiratorii ca răceli, faringite, bronșite, rinite (infuzia cu ceai de gutui), traheite, chiar și ca tratament în pneumonii și tuberculoză. Se vor folosi și semințele pentru a obține aceste beneficii.

Gutuile prezintă proprietăți antiinflamatorii și analgetice, consumul acestora aducând beneficii în bolile inflamatorii, însă ca tratament adjuvant, acestea nu vor înlocui tratamentul indicat de medic.

Gutuile au efecte pozitive asupra stării psihice, combat depresiile, epuizarea, anxietatea și stresul; Sucul de gutui sau gutuile consumate proaspete sunt indicate cardiacilor.

De asemenea, gutuile elimină senzația de greață și ameliorează simptomele indigestiilor, dar sunt utile şi în prevenţia anemiei. În cosmetică sunt folosite în tratamentele antiacneice și cele antirid, hrănind pielea și conferindu-i fermitate și tinerețe. În igiena orală gutuile sunt folosite pentru curățarea dinților în lipsă periuței de dinți, prevenind cariile.

De asemenea, este indicat să consumați gutui proaspete în sezonul de toamnă, preparați-le în salate speciale și combinați-le cu morcovi și fructe de sezon.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 228

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus